Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog - prosinac 2006
nedjelja, prosinac 31, 2006Dragi prijatelji, evo na završetku ove godine, sam vam odabrao jednu od bezbrojnih izvedbi ove poznate tradicionalne pjesme.

Hvala svima, koji ste bili i jeste uz mene, i nije uopće važno dal ste to uoblićili u neki komentar. Tek kratko po pitanju moje majke, očekivanja za oporavak su realno mala, no to je ionako u božjim rukama, pa će biti kako bude.

Čitao sam i neke "inventure" ove godine 2006., ja ju praviti neću, jer meni je sutra tek slijedeći dan, koji se eto slučajno nalazi u godini 2007.

E sad oni, koji me poznaju, se tome ne ćude. Jer mene neka ludovanja ne zanimaju, ja se volim veseliti kada je mene volja, a ne da mi to kalendar određuje.

No ipak ću napisati nekoliko važnih rijeći, na isteku ove kalendarske godine.

Ovaj Index, Bloger, nazovite to kako hoćete, zajedno sa "legendom" od vlasnika, mi je donio prije svega dosta dobrog.

Naime, da nisam najprije sudjelovao na forumu, da nisam pisao blog, ne bih nikada u svom životu saznao za neke predivne ljude.

A njih sam upoznao preko njihovih radova, mailova, poruka, komentara i na druge naćine.

Ja bih želio mojim sustanarima blogosfere nešto porućiti:

Nemojte se bojati upoznati vaše susjede. Nemojte ni žuriti, ali kad budete smatrali da je vrijeme - upoznajte se.

Jer nema pogrešnog vremena za prijateljstva i da se pruži ruka pomoći svojem bližnjem. Ili što već hoćete.

Isprićavam se, što sam - nadam se samo - na kratko iz opravdanih razloga onemogučio anonimno komentiranje i "razmontirao" shout box.

Eto dosta od mene, neću vas više zamarati.

Svima vam želim sretnu i uspješnu 2007.godinu. Neka vam se ostvare vaše želje i nek bude što više suza - radosnica.

Vaš Take ( It easy )
take-it-easy @ 12:06 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 27, 2006

 

Isto kao što mi sva pamet svijeta u ovom trenutku ne može pomoći, tako sam večeras bio gotovo bespomočan po pitanju odabira glazbe.

Pa sam se sjetio jedne stare Kemalove, gjde on pjeva kada to zapravo i ne može.

Vama želim zahvaliti što ste u ovim teškim trenucima pokazali nadasve - ljudskost.

Nažalost je liječnica na prijemu po pitanju dijagnoze bila u pravu, jer je majka stigla u bolnicu kada su se počele gasiti vitalne životne funkcije.

Krajnim naporima liječnika je danas moja majka čak došla i do svjesti, te je uspjela, premda teško, s nama komunicirati. Nažalost je to tek kratka odgoda neizbježnog.

Pitanje je kako je ovaj dom uopće dobio dazvolu za rad, kada vlasnik gotovo ne upošljava medicinski educirane osobe?

Vlasnik "Palme" šuti i neznam jel mi može objasniti, kako je moguće da im štičenik gotovo cijeli dan leži u polukomatoznom stanju, a da nitko iz doma ne razmišlja da bih možda trebalo pozvati liječnika?

Jel je svjesan da je odgovoran za nehatom prouzročenu tragediju?

A vama dragi blogeri, pripazite i dobro promislite, kada se budete nalazili pred teškim odlukama.

Naime ovaj dom se smatra jednim od boljih na širem području Splita, pa i šire.

A kad je to tako, kako je tek u drugima?

       

UPDATE 28.12. 16,30 h  Sve što sam pisao, i što ću još napisati, nije iz razloga, što osjećam potrebu da se izjadam širem auditoriju, već to ćinim da ovim primjerom ukažem na nažalost na jednu, izgleda opću problematiku u RH, o kojoj se dosta zna, malo piše, a još manje poduzima da se stanje popravi.

Naime ovaj nesretni primjer ukazuje, kako se, da bih se ostvario što veći profit, dovodi stare i nemoćne u po život opasne situacije.
take-it-easy @ 23:18 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 26, 2006


Ja bih molio bloger, da zaustavi onaj "nesretni" brojač. Ovo što pišem je vrlo osobno, ali objavljujem isključivo iz razloga da upozorim blogere, da ako se nađu u sličnoj situaciji, da pripazu, jer ponekad nešto što je izgleda odlično, nekome može znaćiti smrtnu presudu.

U Kaštel Gomilici se nalazi doista vrlo lijep dom za starije osobe, koji nije ni prejeftin ni preskup, no možete ga platiti i životom.

Riječ je o  konfornom smještaju, sve je bezprijekorno čisto, odlične su kuharice, ljubazno osoblje. I sad se možete pitati što nedostaje takvom jednom domu?

Pa nažalost ono, o čemu može ovisiti život ili smrt. 

Naime, imaju ljubazno osoblje, no ne i dovoljno stručno da uoće da se netko razboljeva, da simptomi postoju sve zabrinjavajući i da bih se trebalo nazvati lječnika.

Ne nije ga nazvalo osoblje doma, nazvao je hitnu pomoć moj brat, kada je vidio da majka leži u nekom stanju, koje bih se moglo nazvati nešto između dubokog sna i kome. A takvo stanje nije nastalo odjednom, barem 24 sata je osobolje imalo priliku da se zabrine za osobu za koju o kojoj skrbe..

Ukrcao sam se u vozilu hitne pomoći, te bio uz majku na putu do bolnice. Tamo su, želim odmah istaknuti postupali vrlo stručno i humano, i u nekih tri sata napravili kompletnu analizu zdravstvenog stanja.

I dok su lječnici obavljali svoj posao, cijelo vrijeme sam bio uz majku i svaki trenutak je bio i trenutak očekivanja onog najgoreg, koje je možda sada, možda uskoro.

Na kraju kad upitam liječnicu ona mi kaže - otkazivanje vitalnih funkcija, te da je samo pitanje trenutka, sata kada ću se trebati zauvijek oprostiti.

I dočekao sam još i trenutak da odnesem dokumentaciju na odjel intenzivne medicinske skrbi, te sam upitao liječnika za prognozu i šta je najgore. 

Čovjek gleda u papire, nešto loše, nešto još gore, te me pita, pa gdje vam je to bila majka smještena, da nisu uspjeli primjetiti postepeno pogoršanje zdravstvenog stanja?

I šta da mu kažem, bila je kako piše u "luksuznom domu za stare i nemočne". I sama si je platila smještaj, to joj je u Njemačkoj teško zarađena penzija omogućila.

A mi smo na to pristali iz samo jednog razloga, ne što nam je smetala, nego samo da vode o njoj - ne besplatno - brigu.

I prije nego sam napustio odjel intenzivne skrbi se je majka uspjela samo na djelić trenutka probuditi i shvatiti moje rijeći utjehe.

A liječnica mi na odlasku još kaže, sada ćemo se mi za nju boriti, no ishod zna samo onaj - gore.

Nočas kada jedino Bog ima svoju poljednju riječ, tek žalim što smo ju ikad tamo smjestili. 

Jer svi zajedno smo se bojali da u našoj kući ne bih imala onu nužnu stalnu - medicinsku pažnju.

I ostati će mi dok sam živ urezane one nje rijeći - ne moraš ti meni doći da budeš dugo, znam da imaš posla, želja mi je da te vidim tek nakratko, ljepše ću zaspati.

MOLIM DA SE OVAJ TEKST NI U KOJEM OBLIKU NE OBJAVLJUJE NA BILO KAKVOJ NASLOVNICI

Zahvaljujem na razumijevanju.
take-it-easy @ 23:52 |Isključeno | Komentari: 0
nedjelja, prosinac 24, 2006Draga Augustin, evo vidim ne samo da vrijedno ućiš Njemački jezik, već si uložila mnogo truda, i to s plemenitom namjerom, da mi pomogneš, i tek si kasnije pročitala da se za to dijeli i nagrada.

Stoga sam sretan da moj ovogodišnji poklon vrijedan tisuću kuna pripada upravo tebi. 

Ti ćeš odlučiti kako ćeš ga najbolje iskoristiti, ja ću ti pri tom dati savjet kakav god ti trebao, a nagradu možeš iskoristiti bilo kada tijekom godine 2007.

Ova prva pjesma je najbolja, koju sam uspio naći o Augustinu, to pjeva neko veselo društvo, a ti im nećeš zamjeriti, što nisu baš uštimani.Ja sam ti pripremio glazbu jedne slavne pjevačice,  o kojoj sam već pisao, no sve ove pjesme, koje možeš ovdje poslušati prvi put uvrštavam, pa se nadam da ćeš u njima uživati.

Naravno tebi je ova glazba posvećena, kao dodatak nagradi, a neka bude ujedno i radost svim ostalima. 

Neću ovaj put puno pisati, tek jedno veliko ti hvala, što si tijekom ovih nekoliko mjeseci pratila moj rad.E da ovu su Augustin i ja, mi si čestitamo, samo sad trebate otkriti, tko je Augustin, a tko sam ja. Za prigodno piće smo se pobrinuli, kao što viditite.

I nemojte sad misliti da sam ja Augustinu dao popust kod bodovanja, ne nisam, ona je pošteno zaradila svaki bod, a mogli ste i vi, nitko nije bio isključen.

I biti ću iskren, makar to bilo upravo na Badnjak. Ako vam i nagrada nije trebala, mogli ste ju osvojiti za nekoga, da ju poklonite, jer to bih bila doslovce, ne kupljena nagrada, već nešto zasnovano na vašem trudu.

No, ja vam naravno ne zamjeram, jer znam da je većina vas bila ovih dana u onoj poznatoj predbožičnoj strci.A kuda se ide na Badnjak? 

Pa bilo autom, autobusom, brodom, helikopterom, cepelinom, autotabanićem, biciklom, traktorom, kombajnom, romobilom ili jednostavno mali vlakićem - ide se kući.

A ja vam od srca svima želim sretan i nadasve miran i spokojan Božić!!

Vaš ( Take ) It EasyPjesme slijedom:

"Oh, du lieber Augustin" ( nepoznati izvođaći )

Joan Baez - "House of the Rising Sun", "The Boxer", "Daimonds & Rust", "Stille Nacht"


take-it-easy @ 02:09 |Komentiraj | Komentari: 27 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 21, 2006"Moulin Rouge", mjesto glazbe, mjesto buke, mjesto razvrata, mjesto bogatih, mjesto bijednih.

Mjesto Dukeovog očaja, bijesa njegovog, jer netko se drznuo da mu uzme samo njemu pripadajuću "Satine".

Sluge šalje na mjesto pjesnika, da ga sprijeće, da mu se ne dade "Satine".

Nađu ga u skromnim odajama, hvataju za gušu i pitaju Satine? Pjesnik šuti i gleda kako mu pred očima uzimaju sve što je za "Satine". Plaće, jer ne shvaća, šta će im slova njegova, jer to nije "Satine"?Pita Duke, jer ste pronašli "Satine"? Sluge pokunjene kažu, lažu, pokušali smo, barem smo maknuli tragove "Satine".

"Budale sluge, roblje moje, mrak će vas pojesti, ja hoću "Satine"!!!"

Duke i dalje bijesan, svjestan, pjesnika uništit može, dat zapaliti njegove odaje može, u zlatu se kupati može, ali u cijelom svom carstvu neće nikad imati jednu - "Satine"....to utočište zadnje.

take-it-easy @ 17:44 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 19, 2006

Najprije da podsjetim, za one koji ( još neznaju ) - nagradna igra je još u tijeku, samo malo proscrolajte, pa ćete ju pronaći.

I ne radi mene, nego radi sebe, ne idite putem lakšeg otpora, najlakše je uplatiti - i prst u uho, e a kod mene ne treba uplatiti, nego se malo pomučiti, i to bih bila ujedno kao razlika između božičnog poklona, kojeg ste sami napravili ili kupili u tamo nekom shopping centru - pitajte svojeg najbližeg, koji bih mu bio draži.A ja bih se mogao upitati, što mi je ovo trebalo gubiti noći, bolje poć leć i spavati. Evo već mi se i slova počela miješati. Ali posebno je vrijeme....

Eto još nekoliko dana i biti će - Božić - i tko će stradati? Pa guske naprimjer. Ali i svi oni, koji su se dali zavesti od ovog divljeg kapitalizma, pa su nahrlili u prodajne centre. U Splitu bih rekli - pari se da će bit smak svita - sve treba odmah pokupovati, pa jel trebalo il možda trebalo.

Baš razmišljam, kako bih se moglo provesti Božić, a da bude svima - lipo. Pa lijepo promislite, ima li možda netko iz vaše okolice da je sam ili bolestan ili star? Pa moglo bih se malo takvih sjetit, njima ne trebaju veliki pokloni, već nešto drugo.Ovo sam slikao ja, nek se vidi da ima i u Dalmaciji snijega. 

E šta biste još mogli napraviti, dok se kite božične jelke, spremaju kolači?

Pa vi ateisti i slično, mogli biste na Badnjak posjetiti neku svoju tetku ili babu, ukratko one, za koje znate da dobro kuhaju.I onda će vas zasigurno počastiti bakalarom.

Slobodno se osladite, baš kao  u onom "Malom Mistu", to će onda bit kao da ste ga pojeli tetki ili babi za ljubav, a istodobno niste ugrozili svoj eatistički obraz.Dobro, a vi vjernici i vi možete učiniti nešto korisno. A kako pitate se?

Pa jeste li dali djeci đeparac? Jeste. A šta su djeca kupila? Bombice, petarde i ne znam kako se zove sva ta artiljerija poimence.

Kad se to čuje u Svetoj noćI, to zvući kao "Opća opasnost". Ono ispaljuje i puca na sve strane, a mali Isus ništa ne shvaća, htio se je roditi tiho bez puno hala-buke. 

E promislite malo, a usput ćete uštedjeti mnogo novaca. Lijepo spremite vaše borbene alate, strpite se sedam dana, i onda ih ispalite, ispaljujte, nek se zna da je Nova godina.Ovo je tamo negdje s druge stane Atlantika.

I samo još nekoliko rijeći o nočašnjim glazbenicima, jer o njima znate skoro sve, odnosno lako vam je dostupno, pošto je to domaće.

Oni su i u doba svoje mladosti bili uvijek ono najbolje od najboljeg. A kad ih poslušate, onda vam možda dođe ono pitanje - pa šta nam je ovo sve trebalo - dobro znate što ja mislim.

Pa nije, ali kad je već bilo, hajdemo rušiti granice, pogotovo one u našim glavama, i tražiti ljude dobre volje, a one mrgude malo obraditi osmijehom, a one još teže slučajeve - e za njih najbolje da pripremimo grupnu terapiju.

Evo mog predbožičnog proglasa, pravi sam kontrarevolucionar:

Nemateriajlisti svih zemalja, ujedinite se!! Nek živi glazba i nek prestane sraz !!

Pjevaju slijedom: Kemal Monteno i Arsen Dedić - "Kud plovi ovaj brod", Arsen Dedić i Tina Vukov - "Vraćam se",  Kemal Monteno i Arsen Dedić - "Moj prijatelj Ari" - "Ja se nadam",  Gabi Novak i Kemal Monteno - "Pamtim samo sretne dane" - "Ti si bio pravi život moj"


take-it-easy @ 01:17 |Komentiraj | Komentari: 24 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 17, 2006

A nitko ih neče, ili se ja to varam? Ne, ne dijelim novce, več nešto drugo, no to piše u onom donjem tekstu, imate još nekoliko dana, Augustin se složila da malo produžim rok. A evo ovdje malo nečeg - lipog:Vidim da mi neki jako zamjeraju, što mi smeta što su se pogubile neke pjesme po blogeru. E pa samo ja znam kako sam ih skupljao i sad su neke nestale a ja ih ne mogu vratiti jer su ovi tehničari od blogera zabrljali. E pa nek im Bog dao sriču i zdravlje, a tebi Matija bravo što ih držiš na platnom spisku, kad su toliko uslužni prema blogerima. 

No dobro nećemo zamjeriti. Napraviti ču ja sve ponovno i još ljepše, al ako mi još toga obrišu, a šta onda? Pa neće ništa ostat. 

No da vas ne zamaram u ovo predbožično vrijeme i da samo još poručim - bojim se da je Augustinu možda tužno sjediti samoj na tronu, jer jedino ona se je uključila ne u virtualnu, nego u stvarnu - nagradnu igru.

I evo sad sam odlučio, al nek se molim svima obznani, ne radi rejtinga, nek padam, baš je lipo padat, postalo je dosadno na vrhu, produžavam rok do 23.12 u ponoč. Jel može? Augustin se je složila. Hvala baš si prava blogerica!!

A tron prepuštam i puš i mrz, može i qwhy, ma nek bude iznad mene tko hoće, mogu i sexibabe ( ne bejb, nego babe ), pa klub kažin kladionic i tko god hoće, a još bih bio najsretniji da me izbrišu iz svih mogućih lista, ustvari već simbolićno jesu, jer su mi napravili štetu na samo pet blogova, ne šest, je su mi "odrezali" malo od Sissel, pa sam to onda naštukavao, ne vidi se, bio sam pažljiv.

I sad da ne dužim više jer na ovu količinu slova, bih trebala još pjesma nova pa može, ne nova nego stara, jer ju ionako ne mogu staviti više u onaj izgubljeni slučaj post. Majo zapivaj nam, e malo tko zna kako ti je bilo zima kad si snimila ovaj spot tamo negdje na relaciji Lošinj, Cres. Aj živjeli mi moji dragi sustanari !!

  

Znam, znam reći čete da se ove dvije pjesme ne uklapajau, pa naravno da se ne uklapaju, poslušajte ih odvojeno. 


take-it-easy @ 22:39 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
subota, prosinac 16, 2006

                                                       E ovdje nije glazba, ali nešto u novom prozoru.

  A nije ni ovdje, ali nešto slobodno pogledajte.

Da, dobro ste vidjeli, a imate mogučnost, da dobijete ne 100.000 kuna, nego nešto mnogo manje, ali da se ponajprije pomalo pripremimo glazbeno, i neka bude nešto domače:

                       

                       Ovu "Šibensku baladu" pjeva klapa "Maslina".

A što li je to Take za vas smislio? Pa težak ili lak zadatak, kako se uzme. Ako budu svi vrijedni, onda če biti težak, ako neče biti če lagan kao šala. 

To me nekako podsječa na onu priču kada su se dvoje siromašnih vjenčali, te su zamolili goste da umjesto poklona svatko donese ponešta vina i neka ga onda uliju u veliku bačvu. 

I tako su gosti dolazili i svatko je mislio, pa nema veze, ako ja ulijem vodu, na tu količinu primjetiti se neče, i na kraju je bila bačva napunjena - vodom.

I onda kada je trebalo nazdraviti mladencima, tek vodom se je moglo uveličati to veselje, no dobro, barem su se svi mogli crveniti ili nisu, jer da je bilo vina, možda bi crvenili od njega, a ovako su možda samo blijedo i vodenoprozirno gledali.

No da ne duljim, za osvojiti nagradu doista zadatak nije težak. A evo nam još jedne klapske pjesme:E uz nju bih trebalo i ponešto pojasniti. Pjesma se zove "Od zlata su prami tvoji" ( klapa "Kaštilac" ), a riječ je o jednom kaštelanskom multimedijalnom projektu, čiji je cilj bio ne samo predstavljanje Kaštela, več da se pomogne i štičenicima centra "Mir", koji zbog svojih hendikempa vrlo često one nama lako dostupne ljepote gledaju ovako preko slika ili videozapisa.

No kakva je to moja nagradna igra? Da započnem najprije onim lakšim dijelom. Tko osvoji nagradu imati ča na izbor slijedeče:

- trodevni boravak za dvije osobe na bazi polupansiona u hotelu Miran u Pirovcu ili Imperial u Vodicama ili

- trodevni boravak za dvije osobe u T.N. Resnik u K. Štafiliču na bazi All inclusive ( po želji u dvokrevetnoj sobi ili bungalowu, ako imate npr. do dvoje djece ne starijih od 5,99 godina vam preporučam bungalow, ova mlađa djeca imaju all inclusive 100 % gratis, neovisno o broju dana boravka )

Vrijeme mogučeg boravka je do 16.6.2007 ili od 15.9.2007. godine. 

Ne odgovara vam termin, ni broj dana? Pa nije ni to problem, možete si uzeti termin po želji, a ostati i duže, u tom slučaju su vam zajamčene povoljnije cijene od kojih se odbija - 1.000,00 Kuna koje poklanja Take_It_Easy.

E sad sam imao na izboru ne onu Severine iz EU nego onu našu domaču, koja se trpa, gdje treba i ne treba, pa nemojte mi zamjeriti, ova dama če nam nešto dostojnije otpjevati:

             
 
              ( Agnetha Fältskog, "I don't know how to love him" - na švedskom )

A koji je put do nagrade, koju možete naravno pokloniti sebi ili nekom drugom?

Pa evo vrlo lako. Ponajprije zamolba, na koji način da mi napišite odgovore. Po mogučnosti preko maila ili PP-a. I da bude sve regularno, predlažem da odredimo jednu časnu osobu, kojoj ču poslati kopije svih "rješenja".

Ja bih recimo izabrao Dahliu ili Bagrema, a može biti i netko treči.

A vaš zadatak je slijedeči: Za svaku pjesmu na Take_It_Easy, za koju pronađete da piše "this video is no longer available" napišite mi molim o kojoj se pjesmi radi - za svakog "uljeza" dobijate po jedan bod. Ako pronađete i zamjenski kod za istu pjesmu, evo vam još dva boda plus. 

Igra započinje danas u podne. A do kad traje? Točno do 23.12. u ponoč. Tada čemo znati tko je osvojio besplatni odmor ili jeftinije ljetovanje.

Jel preteško, evo staviti ču još jednu pjesmu, pa ču vam ispričati poantu, odnosno razloge igre.

    

U mjesecu svibnju ove godine, sam započeo s nečim, što je najkasnije u rujnu postalo toliko opsežno, da ču uskoro moči ili samo još provjeravati stare ili praviti samo nove uratke, ne provjeravajuči redovito ispravnost linkova. No cijeli je rad zamišljen tako da ta mala "enciklopedija" bude u svako doba "ispravna".

Jučer sam napravio "štih" probu - pogledao sam prilog o Cat Stevensu - da sam sudjelovao u nagradnoj igri, osvojio bih dva boda, na sreču samo dva, jer su iste pjesme bile raspoložive na intenetu.

Želim vam sretne ove zadnje predbožične dane, a rok za nagradnu igru je kao što vidite produžen.

Pozdravalja vas Take ( It Easy )

BODOVNO STANJE KOD NAGRADNE IGRE, 24.12.2006. 00,01 h -

Augustin je sakupila do sada 21 bod - hvala
Goodghost je osvojila prve bodove, ali još neznam koliko, jer nešto zeza mail

Imate još malo vremena, požurite, jer igra traje  do 23.12.2006. u 24,00 h

Da vam još jednom ponovim ono što je bitno, čak ako je slika neispravna, ne znači da je i link od glazbe, boduju se samo oni videospotovi, gdje piše "this video is no longer available" ili ako je na drugačiji način vidljivo da link ne funkcionira.  

Svima još jednom SRETNO!!

take-it-easy @ 01:11 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 14, 2006

nam pjeva Ruslana u jednoj svojoj božičnoj pjesmi, te preko iste šalje svoje zasigurno iskrene želje.

Svima nam je poznata, no ovim trenucima, dok bih mogao napisati podosta o toj vrlo uspješnjoj i nadasve cijenjenoj osobi, sam istodobno svjestan ukrainske stvarnosti, koja je u sušta suprotnost onom veselom šarenilu pozornice, kakav se može nači npr. kod "Wild Dances".

Slavna umjetnica mi neče zamjeriti što ču ovom prilikom skromno staviti jednu njenu izvedbu primjerenu dobi, neka nas ista razveseli i možda potakne i na razmišljanja, da nisu baš sve nevolje svijeta samo - u mojoj Domovini. 


 take-it-easy @ 21:56 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 10, 2006Evo lijepe fotke jedne "plavuše", to je snimka tamo negdje iz 70.tih ili malo kasnije,ne zmam točno. A pjesme, koje čete čuti se zaista nalaze na jednom CD-u, na kojem su obuhvačene sve singlice koje su ABBA izdali.

Naime možete nači od njih bezbrojne albume, ali ovdje je doista riječ o pjesmama, koje su se pojavile na 2 CD-a pod naslovom "The Complete Singles Collection", to je zgodno za one, koji ne skupljaju njihove ploče, ali bih voljeli imati barem jednu dobru kompilaciju, ova to doista i jeste.Eto ne skrivam, Agnetha mi je uvijek bila pri "srcu", ali nisam ništa manje volio slušati ni onu drugu pjevačicu, kad su one pjevale zajedno, bilo je to vokalno savršenstvo.

A po čemu se je Agnetha razlikovala od Anni-Frid? Pa ona je prije svega teže podnosila neke "lomove", Ann je tu uvijek bila dosta jača, tako nije teško ni shvatiti da je Agnethi nakon formalnog razlaza od ABBA-e trebalo nekoliko godina mira, da dođe k sebi, te da ponovno nešto nasnimi.

 

I da napišem još nekoliko riječi zahvale ovim ljudima: Vlasnikubloga, Mastermindu, Bagrem-u i i vjerojatno bih trebao još ponekomu zahvaliti.  Naime ja sam reagirao emotivno, jer to su meni bili dani sječanja na John Lennona. No nisam imao pravo bilo kome uskratiti pravo da nešto preradi, obradi. A originalni tekst "sporne" pjesme sam (o)stavio, tako da možete donijeti sami što bolji sud i o pjesmi i o obradi.

Pjesme redoslijedom:

 "One of Us" ( 1981.g. )
 "The Name of the Game" ( 1977.g. )
 "Take a Chance on Me" ( 1977.g. )
take-it-easy @ 14:43 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
subota, prosinac 9, 2006


Eleanor Rigby Lonely People statue

The Beatles
Pročitaj kompletan post
take-it-easy @ 23:05 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentareŽelio bih se zahvaliti svima, koji su posjetili ovo mjesto na ovom portalu. Što ovdje radim baš ne volim zvati blogom u onom klasičnom smislu, više je to pokušaj da se napravi jedna mala glazbena škrinja, koja če se ako treba i povečati, ako bude novaca i preseliti na neko drugo mjesto, ne dragi prijatelji zbog vas, nego iz čisto tehničkih razloga.

Naime teško mi je boriti se još i s onim, s čime se ne bih trebao, jer ovi alati ipak ne rade 100% pouzdano, ponešto nestane, što je i za oprostiti, pa čak kad se obratim redakciji, a ništa se ne uradi, i to je za oprosti, sve ja opraštam, nisam čovjek od mržnje.Jedna moja draga prijateljica zna, zašto sam stavio baš ovu sliku, tj. saznati če to nešto kasnije, ona i ne ostavlja komentare, jer se mi čujemo preko mailova, poruka i sl.

Jučer je bila godišnjica smrti Johna Lennona, eto danas je o tome osvanuo članak na jednom drugom portalu, piše da je to bilo danas, no nije, no nije ni bitno. Tek tužno je saznanje da bih se mogao skoro osječati kao osoba sa naslova ovog članka, kad me posjeti nekoliko tisuča ljudi, a eto tek moji najbolji prijatelji napišu koju riječ - na tome jedno veliko hvala. 

Eto ima i toga, budeš na vrhu - a kao Pale sam na svijetu, no ja to na sreču nisam, eto da imam i samo jednog prijatelja sve bih ovo radio, da dam njemu na poklon.

No ne ljutim se ja, a ne bih zasigurno ni John da je sada među nama, ali se želim svima zahvaliti koji su ostavili svoj trag, pa i onima koji su ga nosili u mislima, a nisu ga upisali. Sve je to o.k.Da božično je vrijeme, pa evo neka bude malo i lijepih slika. Evo ova skladba je sa onog čuvenog albuma jednog pukovnika pod imenom Pepper, kad poslušate pjesmu shvatiti čete.

U pjesmi je riječ o jednoj mladoj ženi, koja napušta svoj dom - zauvijek, a roditelji u čudu, govore, sve smo joj dali, sve smo joj dali što se novcima kupiti dade.

A mene se ne može kupiti, to je poznato. Nastojim biti fer prema svakome, no ja sam, evo i malo osobnog, osoba koja nikome ne dozvoljava da ju se ukalupljuje pa bila to crkva, država, politička struja ili bilo koja druga instanca.

No da ne bude zabune, ja vjerujem u Boga, no institucije su jedno, a vjera nešto drugo, a na nama ljudima je da to sve skupa uskladimo. I raduje me kada mogu biti nazočan ( i duhovno ) na jednoj dostojnoj božičnoj ponočki.

Ovdje u Hrvatskoj mi to nije pošlo za rukom, ali jeste prije nekoliko godina u Austriji u jednom malom selu. Bila je to prava, tiha i Sveta noč. Pri kraju mise ugasila su se sva svjetla, samo su bile sviječe upaljene i zbor je pjevao "Stille Nacht, Heilige Nacht". I kad sam izašo iz crkve sve je bilo tiho, škripao je snijeg, a nisam čuo ni jednu jedinu - petardu.Da ova je pjesma znakovitog naslova. To je jedna iz prvih godina stvaralaštva ovog sastava, koncertna je to izvedba i nije u izravnoj vezi s menom. 

Želim ovim putem se i ispričati onim mnogobrojnim blogerima, koje nisam uspio posjetiti. Vjerujte mi da mi je zbog toga iskreno žao, ali nisam površna osoba da prijeđe cjelu blogosferu samo radi poruka i pozdrava. 

No vi ste moja publika, eto kod mene vjerujem vlada demos, napišite mi što želite, mogu ja napraviti i manje a vas više posjetiti, naprosto je to pravo hamletovsko pitanje, jer vi ste mi dragocjeni, vidim koliko vrijedno radite, a toliko toga ostane s moje strane nepročitano.

I da vas ne zamaram evo za kraj još jedne pjesme. Ona je originalna, ne i videosnimak, vjerojatno nije moglo drugačije zgog autorskih prava, no ja mislim kad ju čujete da nečete požaliti. E da staviti ču još i naslove pjesama, naročito za ove mlađe, koji se tada još nisu rodili, ja doduše jesam ali sam i ja tada bio djete.

I još ču nešto navesti, danas sam na youtube u jednom komentaru pročitao, što je napisao jedan 10.godišnjak  - izrazio je svoju ljubav prema glazbi Beatlesa i još prema nekim drugima. I rekao je za jednoga - volim i njega, ne smeta mi što je gay. 

Eto nek nam ta dječja iskrenost bude jedan mali putokaz za toleranciju, za koju se ja na kraju krajeva zalagao i sam John Lennon, svim skandalima unatoč."The Beatles"  - glazbeni zapisi slijedom:

1. "The Fool on the Hill", 1967.g. album "Magical Mystery Tour"
2. "Michelle", 1965.g. album "Rubber Soul"
3. "She's Leaving Home", 1967.g, album "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band"
4. "I'm a Loser", 1964.g. album "Beatles for Sale" )
5. "Girl", 1965.g. album "Rubber Soul" )
take-it-easy @ 20:09 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
petak, prosinac 8, 2006( "Happy Xmas - War is Over" , singlica )

Bila je to godina 1971. kada je John Lennon uz pomoč supruge Yoko Ono, Phila Spectora i prije svega djece iz Harlema otpjevao svoju božičnu pjesmu za tu godinu i za sve buduče godine, pa tako i za ovu. A John je i sada s nama, on se je trajno utkao u naša srca i sve što čete sada moči pogledati, čuti, mnogo toga poznajete, no ovdje čete to nači sve na jednom mjestu. I mislim da je to dragi John zaslužio.

To je moj božični poklon za vas, najdraži moji, i ovu noč ču ostati budan, nema lijeganja, jer bila mi je želja da se zahvalim i vama i da napišem nešto dostojnog, baš na ovaj dan, kada je Johnu prerano prekinut životni put.

Sudbina mu je bila takva, da je taman nasnimio novi album znakovitog naslova, pripremao se za božične praznike kada se je odjednom zaklopila knjiga njegovog zemaljskog života. ( "One After 909", The Silver Beatles )

No ovo je moja priča o njemu, a poznato je, priče počinju obično od početka. 

Naravno neču vas zamarati nekim suvišnim podacima, tek ču navesti ono, što je možda od značaja, da biste možda bolje shvatili ponešto iz njegovog stvaralaštva. Naime u mnogim pjesmama, koje je kasnije pjevao zajedno s Beatlesima ili samostalno, se pojavljuju neka imena, teme, što se može bolje razumijeti, ako se zna bar ponešto iz njegovog života.

Rođen je 1940. godine u Liverpoolu, od roditelji su mu bili Afred i Julia. No John nije imao sreče da svoje djetinstvo provede s njima, jer su se isti razveli samo dvije godine kasnije. 

Majka je dala svoje dijete sestri na skrb, i taman negdje kada je John skoro odrastao, a majku i češče viđao, je ista poginula u saobračajnoj nesreči.( Ovo je rana snimka Beatles-a, "Take Good Care Of My Baby", inače pjeva George )

U ovoj "priči" če biti prije svega govora o Johnu, tako da nečete čuti mnoge prelijepe pjesme od The Beatles, no da vas odmah utješim, izvjestan broj pjesmi je več zastupljen na ovom blogu, a o samim Beatlesima če biti i posebno riječ.

John je odrastao kao sva ostala djeca Liverpoola, nešto se nije slagao sa nastavnicima u školi, premda nije bilo u pitanju nedostatak njegove intelegencije.

Godine kada se je autor ovih redaka rodio je John dobio i svoju prvu gitaru, te svirao i pjevao u svojem "skiffle" sastavu, te su "pristojne" gospođe vjerojatno u širokom luku zaobilazila takva mjesta, gdje se je bučilo i učio rock n'roll. 

No "rock n' roll" je daleko širi pojam, nego što se obično misli. On obuhvača cijelu jednu promjenu u razmišljanjima mladih, što je započelo još 40.tih godina, manifestiralo se i u fimovima, kakve je npr. snimao James Dean, i na kraju se je to pod raznim utjecajima iskristaliziralo i u glazbi.( "You're Gonna Lose That Girl" - The Beatles )

Ako možda niste znali, The Beatles su čak nastupali pod imenom "The Silver Beatles", da bih kasnije prije početka prave slave imali svoje hamburške dane, bolje napisano noči - gdje su dečki iz Liverpoola zapravo prilično neiskusni upoznali onaj zapravo dekadentni svijet Hamburga. A u Caverern Clubu u Liverpoolu je postalo sve tijesnije, početkom 60.tih započela je prava Beatlesmania.

A the Beatles su bili na okupu sve do zadnje zajedničke snimke iz 1969.g, što je međutim sa zakašnjenjem objavljeno tek 1970., i to najprije zadnji a onda predzadnji album. 

O tom dobu samo još ukratko, večinu uspješnica su potpisali zajedno John i Paul, a George je povremeno zablistao, ali u zlatnom sjaju, dok je Ringo dobro bubnjao, a ostali Beatlesima su mu pomagali da pokoja pjesma nosi njegov potpis. No sada - konačno biti če riječ prije svega o John Lennonu.( "The Ballad of John & Yoko", The Beatles )

E zaboravio sam napisati, da nisam onu prethodnu pjesmu stavio baš slučajno. Na snimci možete naime vidjeti Johna sa suprugom Cynthiom, s kojom je bio u braku od 63. - 68., a njihov sin se zove Julian.

I sada je pitanje po kome je dobila pjesma "Hey Jude" ( možete je ovdje na blogu poslušati ) naslov? Ja mislim da je bio mali Julian u pitanju, koji nije shvačao što se događa, zapravo se na neki način nešto ponovilo, što se je dogodilo u djetinstvu samome Johnu.

No kao što to biva u životu, i glazbenici su ljudi, pa tako su to bili i The Beatles. A jedan od njih, tj. John je upoznao Yoko Ono, koju su mnogi bezrazložno "mrzilie", no nema se ni Johnu, ni njoj što zamjeriti - to je bila ljubav njihovih života.

Čak su i Beatlesi nasnimili baladu o Johnu i Yoko. No kako su se pojavile ljubavi nove, tako su se postepeno razdvajali i putevi samih članova The Beatles.( "Give Peace a Chance", singlica 1968.g. )

Da sad ne ulazim u detalje, John je upoznao Yoko, još 1966.g., da bih se s njom tri godine kasnije i vjenčao, eto mogli ste vidjeti i prikladni spot u onoj prethodnoj pjesmi.

Yoko Ono je bila i umjetnica, i John je usporedo sa svojim sastavom počinjao svoje vlastite projekte s njom. Poznati su njegovi koncepcijski radovi "Two Virgins", gdje je se je za ono doba pojavila "šokantna" omotnica. 

Ali John je na neki način i lutao, zalutao je čak u jednom -"ratnom" filmu, koji ima više neku dokumentarnu vrijednost. No ono što je bilo definitivno, njegov solo put je bio zacrtan još u vrijeme kada su The Beatles objavljivali svoje zadnje, ali istodobno raskošne, i po glazbenoj kvaliteti gotovo nenadmašive albume.

A John je imao svoj "Plastic Ono Band", koji je funkcionirao paralelno, sve do fomalnog razlaska sa Beatlesima.

Pisatiti popis članova tog P.O.B. bih bio gotovo nemoguča misija, jer John je uglavnom svirao sa glazbenicima, koji su mu se našli "pri ruci", među njima i mnogi itekako slavni.( "Cold Turkey", singlica 1969.g.)

Ova pjesma govori o nekim ružnim iskustvima Johna Lennona sa drogama, naime on je bio postao ovisnik heroina, te se je mukotrpno od toga liječio - i izlječio.

John i Yoko su te godine izazvali pažnju medija svojim neobičnim zalaganjem za mir. Smjestili su se u jednu sobu u Amsterdamu i tamo u krevetu primali posjetitelje, a soba bila "oboružana" mirovnim porukama.

O tome "Bed" zalaganju za mir se može misliti što se hoče, no to je bilo vrijeme njihovog "medenog" mjeseca, a buduči su ih mediji ionako opsjedali, možda je i to bio jedan od razloga tog neobičnog protesta.

No neovisno o tome, pored svih nepodobština, koje možemeo Johnu slobodno oprostiti, jer suviše dobrog nam je ostavio, se je on zajedno sa svojom suprugom itekako zalagao za mir. 

Znam reči čete, pa nije njemu bio problem plačati mega oglase u novinama ili na jumbo plakatima, ali kada bih se svi glazbenici tako zalagali, a uz glazbenike i svi ljudi ovoga svijeta, a ne se sukobili često čak i oko banalnosti - u svijetu bih zaista zavladao - mir.( "Working Class Hero", 1970.g. )

No zalaganje Johna Lennona nije bilo baš tako marginalno. Naime bilo je to vrijeme kad je Amerika šutjela, isto kao što se sada Europa pravi "blesava" oko Srebrenice - Amerikanci su masovno pogibali u jednom ratu, u jednoj dalekoj zemlji, htjeli su nešto krojiti, što nisu krojiti znali.

A američka administracija na čelu sa ne Waterloo, nego Watergate predsjednikom, ustvari može i jedno i drugo, je pronašla "spasonosnu" formulu da se barem za određeneo vrijeme riješi neželjenog gosta - zbog nekadašnjeg posjedovanja droga, su mu zabranili boravak u SAD-u. No John je svoju pravnu bitku - ipak dobio.( "Mother", album "John Lennon / Plastic Ono Band", 1970.g.)

Kako se je oslobađao nečeg, što su mu postajali okovi, u isto vrijeme on je ostao onaj "stari" John.

Naime nije bio nikada ravnodušan naspram sudbinama osoba, koje su mu bile najbliskije. Još u vrijeme Beatlesa je bio rastrgan između braka i svojeg sastava, koji je prije svega mnogo stvarao, tako da je on bio u mnogo čemu bliskiji Paulu nego npr.supruzi ili sinu, što ga je u velikoj mjeri mučilo. Zato kad poslušate temeljitije njegovu glazbu i to usporedite sa nekim autobiografskim podacima, če vam biti dosta toga jasnije. 

A tako je i sa pjesmom - majka - "Mother" - da, na koncertima nije govorio da je to posvečeno baš njegovoj majci, no bilo je, cijelog života nije prebolio one najranije rane iz djetinstva. Njegova "Mother" započinje zvonima, a pjesma je neskrivnei vapaj za nečim, što u životu nikada nije bio dobio - majčinsku ljubav.

( "How? ", album "Imagine", 1971.g. )

Nakon niza radova, kod kojih se ističe socijalni angažman i prije svega izričititi antiratni stav, je uslijedilo jedno glazbeno smirenije razdoblje, zapravo po mome sudu je John nasnimio te godine ploču svoga života, jedino da je duže poživio možda bih ju jednom umjetnički nadmašio.

Album "Imagine" je postao planetarno poznat, a naslovna pjesma je izazvala niz kontroverzi. Iako se John pita "zamisli" život bez Boga, zamisli samo nebo iznad nas, je ova pjesma ipak postala prije svega najsnažnija antiratna pjesma 20. stolječa.  Otpjevali su ju niz umjetnika, no nitko nije uspio nadmašiti original.

Ipak zanimljivo je poslušati tu pjesmu i u izvedbi nekih drugih izvođača, jer snažni izričaj te pjesme je potakao mnoge umjetnike, da ostvare snažne interpretacije. Neke možete poslušati i kod mene.( "Imagine", istoimeni album, 1971.g. ) - iznimno stavljam cijeli tekst jedne pjesme:

Imagine there's no heaven,
t's easy if you try,
No hell below us,
Above us only sky,
Imagine all the people
living for today...
Imagine there's no countries,
It isn't hard to do,
Nothing to kill or die for,
No religion too,
magine all the people
living life in peace...
Imagine no possessions,
I wonder if you can,
No need for greed or hunger,
A brotherhood of man,
magine all the people
Sharing all the world...
You may say I'm a dreamer,
but I'm not the only one,
I hope some day you'll join us,
And the world will live as one.( "Jealous Guy",  album "Imagine", 1971.g. )

A koga su neki "zlobnici" kudili, ne volili? Pa naravno Yoko. A ona je svojem voljenom čovjeku s ljubavlju postavila mnoga pitanja - zamisli ovo, zamisli ono i od tih silnih zamisli izmislila sadržaj jedne knjige - zove se "Grapefruit", evo kao što vidite, evo kod mene opet "voča".

I kad je več ona to tako ljepo zamislila, onda u toj cijeloj ljubavno glazbeno umjetničkoj kemiji je John s lakočom uglazbio i otpjevao tu pjesmu. Eto upravo kod Johna se je pokazalo da njegova ostvarenja imaju svoj - izvor - a to je bila plemenita ljubav prema Yoko, i zato se nisu ni sramili, kao što neču ni ja staviti ovu sliku:( "Oh, My Love", album "Imagine", 1971.g. )

Na tom albumu su te intimne pjesme, zapravo najzastupljenije. Tek su malobrojne pjesme ponešto drugačijeg sadržaja. 

Inače ovu sam sliku stavio i iz dokumentarnih razloga. Naime dok se je stvarao taj album je to popratio i jedan kamera team, sve je u jednom bijelom tonu, što simbolizira čistoču, nevinost onih koji se vole.

Tako je dominantan i veliki bijeli glasovir, odnosno ona scena, gdje Yoko otvaranjem vrata, prozora pušta danju svjetlost u kuču.


Sa tekstom ne pratim precizno svaku snimku, no recimo pjesma ""Jealous Guy" govori ne samo o Johnovoj ljubomori, več i o nesigurnosti, svaki puta kada pažja od strane Yoko nije usmjerena njemu.( "Mind Games", album "Walls and Bridges, 1974.g. )

Dvije godine kasnije, su John i Yoko odlučili da izvjesno vrijeme ne budu zajedno. Uzrok svemu tome, ako vas zanima možete nači u izvjesnoj - May Pang.

Ta kčerka jednog kineskog imigranta je inače bila "kučni inventar" Beatleasa, bilo je tu i nekih platonskih ljubavi, no to pišem usput, da zadovoljim znatiželjne.

S tim životnim razdobljem se John ne bih baš mogao pohvaliti, što se je opet reflektiralo i na kvalitetu glazbe tog razdoblja.

Lennon je proveo sa M.Pang dvije godine svog života.( "Whatever Gets You Thru The Night", 1974.g. )

Premda je John bio još u svojem "nizvodnom" razdoblju, je iznenadio svojim nastupum te iste godine, gdje je je kao gost Eltona Johna izveo neke svoje najpoznatije skladbe, čak i "Lucy In The Sky With Diamonds" ili pjesmu sa samih svojih početaka - "I Saw You Standing There".

Ono što nitko tada nije znao, bio je to njegov zadnji nastup pred širokom rock publikom. Bilo je to taman negdje blizu Božiča.

Za vrijeme blagdana se je vratio svojoj supruzi, a kad poslušate neke kasnije objavljene snimke, one su nastale zapravo ranije.

Možda je upravo najbolja ( nova ) skladba, koju je John na tom koncertu otsvirao upravo "Whatever Gets You Thru the Night".( "Stand By Me", album "Rock 'n'Rol1975. g. )

Tijekom 1975. John objavljuje svoje zadnje ploče, prije svoje, kako če se kasnije pokazati, posljednje stanke u svojem stvaralaštvu.

Sa Yoko Ono je imao samo jedno dijete - sina Juliana, kojem če biti suđeno da vrlo kratko, ali upečatljivo bude uz oca.

Lennon konačno dobiva formalnu dozvolu za nesmetan boravak u SAD-u, odnosno sa odlaskom Nixonove administracije postaje vlastima "nezanimljiv".( "Just Like - Starting Over" , album "Double Fantasy, 1980.g.)

Nakon otprilike pet godina stanke John objavljuje 1980. g,  zajedno sa Yokom svoj posljedji album - "Double Fantasy", kojim postiže veliki uspjeh.  

Pjesma "( Just Like ) Starting Over" je munjevito rasla na top listama, John se nakon duljeg vremena počeo ponovo pojavljivati u medijama. 

U jednom razgovoru o planovima za svoju budučnost je rekao da mu je želja da još mnogo godina poživi uz svoju obitelj. ( "Woman" , album "Double Fantasy", 1980.g. )

Na ovom albumu se nalazi i prekrasna, dubokoemotivna pjesma jednostavnog naslova  - "Woman".

8. Prosinca 1980.g, tijekom poslijepodneva John odlazi u svoje studije, da bih presnimio neke singlice sa svog albuma "Double Fantasy".

Kasno navečer u 22,50 h po lokalnom vremenu se vrača svojem domu, imajuči mogučnost da kolima prođe kroz kapiju do svoje kuče, no on izlazi iz vozila, ne primjetivši manijaka Marka Davida Chapmana u zasjedi.

Biva pogođen sa četiri hica, od kojih je jedan bio fatalan. U svojoj 40. godini života, taman kada je bio ponovno na glazbenom uspunu, njegov životni put se završava.

Hvala John za sve što si nam ostavio i neka ti je i nakon 26 godina od dana tvoje smrti - laka zemlja.


take-it-easy @ 02:52 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 6, 2006
 


Dragi moji prijatelji, posjetioci, draga djeco, ljudi svijeta, ja Vam ponajprije želim da vam ovaj 6.12. 2006. bude jedan lijepi dan. 

Želim da bude što više radosne djece, koja su ostavila svoje čizme, dobro ih ulaštili, da ih Sv. Nikola dobro napuni.

E pa i ja se na neki način pridružujem ovom lijepom vremenu, ali želim da ovo bude prije svega vrijeme radosti, isčekivanja, želja da onaj 25.12. bude kruna svih naših najboljih želja, a to zasigurno neče biti, ako pri tome zaboravimo na one siromašne novcem,  na bolesne, samce itd. Zato ja apeliram na sve vas - ionako nemamo dovoljno novaca, ne moramo po svaku cijenu "peglati" kartice, možemo Božič dočekati smireni i sretniji.

A kao što vidite, kod mene nikako da ispadne, kako piše u knjigama, kod mene je netko poljubio "djeda Božičnjaka", a još mi se je "ubacila jedna vesela", koja je postala... e sad "bakica"  Božičnjak ne bih baš odgovaralo....Evo ovdje je ostavilo jedno dijete čarape za Sv. Nikolu, e tako to otprilike bude. 

U ovo prigodno vrijeme, koliko stignem, za vas pripremam moje male glazbene poklone. Nočas, da zaista ostalala mi je samo noč, jer se danju radi, vas želim malo podsjetiti na nešto što je bilo karakteristično tamo negdje 80.tih godina. 

Naravno mnogo toga če vam biti poznato, ali sve te pjesme, koje su iz nekih filmova, nisu do sada još bile spremljene u ovoj glazbenoj škrinji, pa je red, da prije Božiča to uradim.

Oni nešto stariji se dobro prisječaju tih godina, kada su bili u modi baš ti, ja bih ih nazvao "dance" filmovi, o kojima neka daju svoj sud filmski kritičari, ja želim istaknuti, da se je u ta ostvarenja ugradilo mnogo dobre glazbe, koja se može slušati i van konteksta filma.Još prije nego je John Travolta glumio u več legendarnom "Pulp Fiction", je postao poznat preko tih plesnih filmova, gjde glumi zajedno sa Olivia Newton-John. 

Evo ova dvije pjesme su iz dva različita filma, onaj prvi iz filma "Grease", a druga iz "Xanadu", i u oba slučaja je zanimljivo da su upravo ove dvije pjesme nastavile svoj put, neovisno o filmskim uratcima. 

Kada Olivia otpjeva onu svoju prvu pjesmu, a vjerujem na koncertima ju obično ostavlja za kraj, onda ljubitelji glazbe ne ostanu ravnodušni, to se odnosi naravno i na drugu pjesmu.

I sad kad biste se upitali, što je to dobra glazba, pa ja bih to napisao najjednostavnije - dobra je ona glazba, koja vam prije svega učini - radost.Početkom osamdesetih se je pojavio jedan film, koji se je naprosto ostavio trajni trag. Mnogi su ga pogledali i nekoliko puta. I pogledati če ga opet. 

No neovisno o odličnoj glavnoj glumici Jennifer Beals, taj film sadržava prije svega i mnoštva glazbnog materijala, i da vas netko upita kako se ti izvođači zovu i kako su im se kretali daljni putevi karijere, možda ne biste znali odgovor.

Evo ovu prvu pjesmu je otpjevao Michael Sembello, ne zvuči baš poznato.

Još bih htio još napomenuti, ovdje se radi o videozapisima, koji najčešče sadržavaju neke dijelove filmskih radnji, ali ne i uvijek.E ovdje curica, čeka na darove Sv. Nikole, i vjerojatno misli, jel je bila dovoljno dobra, ako slučajno vidi dedeka. Pa naravno da je bila, nema loše djece, a na nama je da od njih napravimo - dobre ljude.

Evo još jedne pjesme iz istog filma, to je ona čuvena laganica, koja gledatelju mami po koju suzu, no taj film je zapravo jedna iskreni uradak, koji govori o tome, da treba vjerovati u sebe i zalagati se za svoje ciljeve. 

Još se prisječam one scene, gjde jedna djevojka godinama vježbala umjetničko klizanje, i zamalo je otišlo ponešto po zlu  - da nije imala prijatelja. Pa takve scene su u fimovima rijetke, i zbog mnogo dobrog što taj film poručuje nekako sam ga spremio u jednu virtualnu ladicu, meni dragih filmova.E sad ovu pjesmu poznate svi - "What a feeling".

Spot prvenstveno ne obuhvača sam kraj tog filma, međutim za one, koji to ipak nisu još odgledali - tek da napomenem, mnogi s nestrpljenjem čekaju upravu tu završnu scenu - ta plesna scena je doista antologijska. 

I zbija šteta što se pri tome malo tko sjeti da je tu pjesmu pjevala Irene Cara.Da ova slika, u mnogome simolizira upravo ono, što ja u ovo predbožično vrijeme nastojim izbječi - žurba, kupovanja naveliko i mnogo toga, što smo preuzeli od "Zapadnog" svijeta. 

Ovo je sad jedan sasvim drugačiji film - "Dirty Dancing", koji se međutim nadovezuje na svoje prethodnike. 

Zanimljivo je u ovome filmu, da su upravo glavni glumci otpjevali pjesme, koje se slušaju i dan danas.

I premda se i sada rade filmovi sa glazbenom tematkom, ipak se ne može osporiti da se je radilo o jednom posebnom razdbolju kinematografije, vremenu kada su filmovi tvorili jednu cjelinu u glumačkom i glazbenom smislu. 

Ovi sadašnji obično imaju po neku pjesmu, koja se onda prodaje kao dodatak filmu, međutim s njim obično nije u nekoj izravnoj vezi.

Naravno mogao sam vam navesti još dosta tih filmskih primjera, nastojao sam vam odabrati neke karakteristične, te se nadam da čete u glazbi uživati, barem ja jesam dok sam snimke ponovno preslušavao.Popis pjesmi slijedom:
1. Jane Krakowski - "I Saw Mommy Kissing Santa Klaus ( Chandler & Monica Christmas video )
2. Olivia Newton-John - "Hopeless Devoted To You" ( iz filma "Grease", 1978.g. )
3. Olivia Newton-John - "Xanadu" ( istoimeni film, 1980.g. )
4  Michael Sambello - "Maniac" - ( "Flashdance", 1983.g.  )
5. Joe Esposito - "Lady, Lady, Lady" ( "Flashdance" )
6. Irene Cara - "What a Feeling" ( "Flashdance" )
7. Patrick Swayze - "She's Like the Wind" ( "Dirty Dancing", 1987.g )
8. Bill Medley & Jennifer Warnes - "I've Had The Time Of My Life" ( "Dirty Dancing" )


take-it-easy @ 00:44 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
subota, prosinac 2, 2006Vrijeme je predbožično, i ponavlja se opet ista "priča", svi negdje žure, svi se trude da kupe što više prigodnog, da sve bude "savršeno" i onda se sjetim jedne priče, koja to i nije. 

Jedne godine su za Božič uključili tv kamere na jednom željezničkom kolodvoru i tamo snimali one, koji su lutali peronima ili možda sjedili u nekoj od čekaona.

A vagoni puni svjetlosti, su se zaustavljali i prolazili.

Oni se nisu doslovce smrzli, jer se na kolodvorima i malo grije, ali su neki od tih izglubljenih, ostavljenih - u dušama osječali se možda baš kao ova djevojčica iz bajke. 

No ona nije ostala sama, otišla je svojoj baki, koju je toliko voljela. 

I dok budemo s nekima zajedno uz to božično drvce ili bogatu trpezu, da se prisjetimo barem nakratko onih, koji su ostavljeni ili ( i ) siromašni. 

A možda im i ne treba sve to zemaljsko izobilje, oni su zasigurno - Božja djeca.Update - svakako da treba pomoči - kroz cijelu godinu. Nek bude ovo vrijeme božično - poticaj za to.
take-it-easy @ 01:12 |Komentiraj | Komentari: 38 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1561434
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.