Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog - prosinac 2007
nedjelja, prosinac 30, 2007Još jedna godina bliži se svom kraju. Mnogo toga sam htio uraditi, ponešto sam stigao, poništa nisam. Kao i svake godine svi mi pa tako i ja se opraštam od "stare" godine s najboljim željama za onu sljedeću novu.

Za mene je ova bila prava "bondovska", pa sam izostavio onaj početni broj "2". Godina je bila burna i poneke važne stvari sam doslovce u zadnji tren obavio.

Htio sam napraviti još i jedan "pravi" post, umjesto njega ćete dobiti jedan malo skraćen, u kojem ću nastojati se barem malo dotaknuti ponešto važnog.

Evo npr. svake godine se u onoj slavnoj kući rock & rolla biraju važne ličnosti, glazbenici itd. po nekim kriterijama, koji i ne moraju uvijek biti najspretniji, no ipak nam su se tijekom svih tih godina u taj muzej slavnih uselila mnoga itekako vrijedna imena."Nemrešbilivit" tek nas još jedno svitanje i suton čekaju i već ćemo uploviti u Novu 2008. godinu.

Nego da ja ipak napišem tek pokoju riječ o onome što možete slušati. Pa ponajprije neke slavne izvođače, koji su u 2007. godini i službeno primljeni u tu kuću slavnih rock & rolla, a to su bili, evo da upišem slijedom:

Grandmaster Flash, R.E.M., The Ronettes, Patti Smith i Van Hallen.

Obzirom da je ovo tek jedno predstavljanje sam se opredjelio za neke skladbe, koje su na neki način obilježile puteve ovih glazbenika, sastava.

Grandmaster Flash je npr. prvi Hip-Hop sastav, koji je našao mjesto među slavnim. A obzirom da je ova snimka iz sada već prilično davne 1983. godine, se da itekako naslutiti kakvu je pionirsku ulogu odigrao taj sastav. A najbolje je zvućao uživo, pa stoga ga možete u takvom izdanju i poslušati.

 

Uz sastav R.E.M. su vezani pojmovi kao što je to alternativni rock, indie-rock itd. Oni su naravno izdali mnogo ploča, primili niz nagrada, no napose marljivo radili. Njihov zvuk je vrlo prepoznatljiv i nadam se da ću u sljedećoj godini imati više vremena za njih.

A mnogo godina ranije su na vrhuncu svoje kratke velike karijere bili girl sastav The Ronettes. Naprosto nisam mogao odoliti a da ne stavim još jednom njihovu najpoznatiju pjesmu. U doba svojih slavnih dana svatko je htio uprao izgledati, oponašati te tadašnje cure. One su itekako dobar primjer ovim mlađim girl sastavima kako se to rade hitovi. No ipak ne valja dušu zgriješiti, kod njihove glazbe je važnu ulogu odigrao nitko manje slavan nego Phil Spector.

Eto nakon mnogo godina i one su doćekale svoj trenutak slave. Čak su tom prilikom otpjevale svoju najslavniju pjesmu "Be my Baby"Podosta puta sam se sjetio i nje - Patti. Ne nije to ova sa slike, koja bi možda dobro poslužila u nekom Bondovskom filmu. Patti možete poslušati i pogledati na videozapisu.

A Patti je započela svoju karijetu čini mi se baš sa singlicom "Hey Joe", jednoj od niza izvedbi ove doista slavne pjesme. No vjerujem da je ova prava rock poeta itakako uzdrmala duhove svojom nekovencionalnim pjevanjem, uličnom poezijom, tekstovima u kojima je pjevala da Jesus nije zbog njege umro, a bila je i nadahnuće za mnoge druge glazbenike, kao što su to npr. bili Jim Morrison ili Lou Reed.

Neka se je i ona našla u tom probranom društvu isto kao i sastav Van Halen.Eto sa sastavom Van Halen, pravim klasičarima hard rocka završavam ovo malo "tonsko" predstavljanje ovogodišnjeg uvrštavanja.

Naravno, prateći to sve skupa u globalu se može o tome napisati poprilični kritični osvrt. No, to možemo usporediti čak i sa politikom ako baš hoćemo, u ovom slučaju sa interesima diskografske industrije.

Vjerujem da kad se kod sljedeće dodjele nađu zajedno jedna takva veličina kao što je Leonard Cohen i "božica" Madonna, da bi mnogi "ispalili" kako su to učinili Sex Pistols - e da možda zato i imaju ime - pistols.Ne mislim se osvrtati samo na ovaj muzej slavnih rock & rolla. Ima naravno raznih tih kuća, naročito u Americi, gdje se dodjeluju nagrade zaslužnima iz različitih glazbenih pravaca. Biti će to mnogo toga izostavljeno, jer za pravi prikaz bi trebao pravi studijski rad.

Kada je riječ o bluesu onda se stvari što se tiće nagrađenih podosta kompliciraju u smislu broja nagrađenih. Naime tu se dijeli na muško i na žensko, pa tko je napravio najbolji album, tko je najbolji novi izvođač itd.

Ja sam se opredjelio za jednog glazbenika i vjerujem da vam neće biti žao ga poslušati. Ajmo da poslušamo jednog doktora i to sa dvije pjesme.Jel vam je poznat ovaj auto? E njega je vozio slavni James u nekim svojim filmskim avanturama.

Ali da se vratimo doktoru, toćnije Dr. Johnu. Slavni je to i nadasve svestran glazbenik, koji je po meni zaslužio svakako ulazak i to ne samo u jednu kuću slavnih. Jer on svira i pjeva u podosta različitih glabenih pravaca, gotovo je nepotrebno nabrajati, no eto on se jednako snalazi u rock & rollu, bluesu, jazzu, country-u i neću više nabrajati, naprosto je svestran.

Jel se sjećate pjesme Cruelle DeVille iz onog filma o 101 dalmatincu? E on je napisao za to glazbu, isto kao što su se E.L. & P poslužili njegovim tekstom u jednom svom albumu.I da vam još i to napišem. Pročitao sam razne članke o izboru naj naj ploče ove godine 2007 i svašta sam se naslušao i svugdje je izbor bio drugačiji, no zanimljivo u gotovo svakom se je među prvih pet-šest našao album "Rising Sand", koji je meni nekako najbolje "sjeo", njega sam donekle obradio preko mojeg posta o Robertu Plantu i Alison Krauss, ako niste poslušali imate to u izdvojenim postovima, a možete naći i preko arhive za mjesec prosinac 2007.

Obzirom da sam ja ovdje pravio izbor sam se opredjelio za album grupe Interpol, i to za njihov CD "Our Love to Admire". Vi koji volite pomalo nešto melanhonićnog, što podsjeća nekako na 80.te, će vam se možda dopasti.Poslušao sam i neke pjesme, koje su bile najuspješnije ove godine ( u komercijalnom smislu ). I tu ne bih želio ni jednu izdvojiti, pogotovo ne one iz vrha popularnosti. Nek te pjesme malo "odležu", sve što valja to se pamti i kasnije, a ono manje vrijedno odlazi u ropotarnicu glazbene povijesti.

Ove godine smo se opraštali i od nekih važnih glazbenih ličnosti, npr. Đorđe Novkovića, pa Toše, a i jedne "nesriće" o kojoj je pisao naš Zeppelin bloger, pa možete to kod njega naći.

Znam bio je grozan, zločest i činio mnogo lošeg Tini, no svojom gadnom naravi je postigao ne samo da bude omražen, nego da se zapravo i ne promišlja da je upravo on zaslužan možda za prvu ikad izdanu rock & roll ploču.

A gotovo pred smrt je nasnimio svoj album "Rising' With the Blues". I sa tim albumom je dobio grammy za najbolji tradicionalni blues album 2007. godine.

I vjerovali ili ne, na youtube nije bilo ni jedne jedine pjesme. Pa sam se ja njemu odužio mojim malim uratkom, u kojem on zapravo govori o sebi. R.I.P. Ike.Nažalost su nas ove godine napustili još i mnogi drugi vrijedni glazbenici. No vjerujem samo je jedan i neponovljiv Luciano, isto kao što postoji samo jedna - majka.

Dragi prijatelji, ja vam se zahvaljujem što smo bili zajedno kroz ovu 2007. godinu. Neovisno o mojem privatnom životu sam htio uraditi što više na svome glazbenom blogu.  Nadam se da ću u Novoj godini napraviti više.

Svima vama kao i cjelokupnoj redakciji ovog portala želim sve najbolje u Novoj 2008. godini.

Vaš Take

Pjesme slijedom:

1. Grandmaster Flash, "The Message"
2. R.E.M., "Shiny Happy People"
3. The Ronettes, "Be My Baby"
4. Patti Smith, "Because the Night"
5. Van Halen, "Mean Street"
6. Dr. John, "Such a Night"
7. Dr. John, "How Come My Dog Don't Bark When You Come Around"
8. Interpol, "The Lighthouse" ( album "Our Love to Admire" )
9. Ike Turner, "Jesus Loves Me" ( album "Risin' With the Blues )
10. Luciano Pavarotti, "Mamma"

take-it-easy @ 23:10 |Komentiraj | Komentari: 31 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 25, 2007Jel je moguće napisati iskrenu čestitku, a da se istodobno svatko u njoj pronađe, a da još pri tome piše "Božić"?

Pa hajdemo ovako, dragi prijatelji ja vam ponajprije želim da vam je ova noč sretna noć i da će vam 25. prosinac biti sretan dan. Kojeg ćete pamtiti samo po lijepom i biti sa svim onima, koji su vam najdraži.

Vas koje nešto boli ili mući želim da pronađete melem, kojim će vam biti lakše. Vama sretnima ž
elim da vam se radost umnoži. Svima vama želim u konačnici sve najbolje.

Vama kojima je danas "ništa" želim da vam dan bude "nešto" - lijepog i radosnog. A vama kojima je današnji dan "nešto" što je meni Božić želim od svega srca mnogo radosti i veselja.take-it-easy @ 01:11 |Komentiraj | Komentari: 25 | Prikaži komentare
petak, prosinac 21, 2007Jeste li ikad razmišljali o granicama? Pa evo danas ste mogli gledati na teve kako se neki ljudi silno vesele što su neke - otklonjene. No kako to u životu biva svaka medalja ima dvije strane, u ovom slučaju su se "zacementirale" neke druge. I sad ako mislite da ove početne rećenice nemaju nikakvu vezu sa tekstom, za koji ni sam ne znam kako će ispasti, onda se varate. Upravo vam pišem o našem, nama jedinom poznatom svijetu.

Koji je usput napisano jedno stravično nepravedno mjesto. Dok mi recimo patimo zbog relativne neimaštine, zapravo i ne znamo što je to prava bjeda, gdje nema ni dovoljno vode, ni hrane, ni ljekova, niti toplih pokrova, umjesto toga ima oružja, ubijanja, ratova. Svega toga ima.

A sve je to povezano stoljetnim povijesnim nitima neprekidne ljudske nepravde i izričititog zla od najviših centara svjetske moći. U svakodnevnom životu i ne razmišljamo kakvi se sve scenariji zla svakog trenutka stvaraju u jednoj stalnoj konstanti. Tko god bio na višoj stepenici društvenog utjecaja i moći snosi veći dio svoje odgovornosti. Snosimo ju i mi "obični" ljudi.Da ne bih išao suviše u prošlost, nastojati ću pisati o vremenu u kojem mi živimo. Pored vlastite neodgovornosti i bezosječajnosti naspram ostatka večine svijeta, mnogo nam je važnije da vodimo velike rasprave o bogatstvima npr. crkve. Da u pravu ste, ona jeste bogata, no ipak uglavnom u onim najvišim instancama. I nužna je i kritika, no preporučljivo jeste krenuti od - baze. Ako ste vjernik popričajte sa vašim svečenikom, zamolite ga za razgovor, objasnite što vas mući, budite aktivni a ne pasivni promatraći.

Jasno jeste da je crkva institucija, no jedna iskrena molitva svečenika zasigurno nema institucionalni karakter. Ona  ima drugaćije ciljeve. Nastojanje je da budemo zajedno bliži onome što svaki krščanin smatra svetim. Pri tome je svečenik koji iskreno vrši svoju dužnost svjestan da on ispred Boga nije nipošto u povlaštenom položaju. Vrlo dobro zna da da je put do Boga prije svega ljubav prema bližnjem. Vrlo jednostavno zar ne?Ono što meni osobno u cijelom tom kontekstu smeta jeste nastojanje da se naglašavanjem nečeg negativnog, "primitivnog",  nastoji zapravo negirati prije svega duhovne vrijednosti. Jer Boga se ne može materijalno dokazati. Piše netko da je dovoljno biti dobar i time misli da je dovoljno obrazložio zašto bi vjera u Boga trebala biti nepotrebna.

Slažem se s time da si ne bi trebalo razbijati glavu neprestanom razmišljenjem o "vjeri", da nipošto nije toliko važno koliko puta smo hodoćastili u crkvu, koliko smo se puta ispovijedili ili se ne ispovijedili, barem ne preko svečenika. Slažem se zato, jer je mnogo važnije da kroz cijeli svoj život učinimo što više dobrog kroz svoja dijela, no i misli. Da gradimo jednu kulturu mira i ljubavi. Ako ćemo u tome uspjeti tada će i naša djeca nahranjena ljubavlju nastaviti živjeti sličnim životima, mi vjernici ćemo upravo preko te ljubavi osjetiti prisutnost Boga.Svi vi, koji ste sačuvali svoju vjeru, ne morate nužno se opterečivati vatikanskim bogatstvima. Dakako da ona postoje, kao i mnoge devijacije i zloupotrebe inače u svijetu.

Vaš i moj zadatak jeste da živimo iskreno krščanski, ne trebam vam objašnjavati što to znaći. Shvatite da je crkva kakvu poznajemo nastajala kroz stoljeća. Bilo je strašnih stvari isto kao što vladari svijeta naređuju da se ćine zla čovječanstvu. No shvatite da je krščanstvo i izraz našeg kulturnog indetiteta.

Ne trebate se zamarati, koliko ste krščanskih "dužnosti" obavili, već živite u plemenitosti. I ne brinite zbog svoje "poganske" božične jelke. I neka vas ne bude sram što ste otišli na polnočku, što ste primili Svete sakramente. Sve što ste učinili dobro, pronaći će svoju nagradu, makar nam se često tako ne ćini.

I budite sigurni, sve ono što vas mući, što je nažalost dijelom i prenapuhano u smislu kritike, sve to možemo popraviti zajedno i sa svečenicima, što ih više budemo "gnjavili", to će se više oni "Gore" zamisliti. Zemaljske promjene zavise i od vas.

A Božić? - E nećemo ga ukinuti. Čestit vam svima bio, iz kojeg god ga razloga slavili :))take-it-easy @ 23:47 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 19, 2007Poštovana blogerica Petal mi je ljubazno ostavila "štafetu", pa ju ja ovim putem preuzimam, a vi sve ovo što sad dolazi čitate i slušate na - vlastitu odgovornost.

No nemojte da brinete, to je tek mala uvodna rečenica i moja ispovijest slijedi, no buduči sam ja glazbeni bloger, djelomično ću i glazbom odgovoriti. Uostalom trebam da vodim računa i onom dijelu publike, koja ponajviše radi mjuze svrati, pa sam eto nešto spojio, odnosno tek sada spajam, pa ispast će kako ispadne.

Ne usuđujem se i promisliti koliko je to pitanja za odgovoriti, pa onda najbolje da krenemo.

Evo npr. br. 1 - "Savršeni dan" ja sam ga već doživio ili ću ga tek doživjeti, a ako ga jesam već doživio onda jeste pospremljen čvrsto u mom srcu ( jer ne znam jel to bio moj najsavršeniji dan ).
2. "Što prvo na ljudima primječujem" - ja to ne tražim no laž je u pitanju, to je očito ne stvar moje inteligencije, već intuicije, no eto da vas odmah utješim, tko se god kod mene ugodno osjeća je "položio" ispit kojeg polagati i ne treba.
3. E sad onu dugo najduže "Žena sa lovom i karijerom ali bez ljubavi ili žena bez love i karijere ali s ljubavi" tako nekako. Pa za to sam bio tražio pjesmu na onoj tubi. Odnosno bio sam u potrazi za Rokom i Cicibelom, pa sam time vjerojatno i odgovorio, no da to sve skupa pojačamo glazbenim dojmom poslušajte i zaključite:Vjerujem da sam i zvučno objasnio, pa nastavljamo.

Evo što me sad čeka, broj 4. "Ime u rodnom listu". Pa Davor naravno ( u crkvenim knjigama ima još jedno, no to me niste pitali ). 5. Nadimak - e to je duga priča, bilo ih je više neznam ni sam koliko. U zadnje vrijeme obzirom na ovaj blog nije teško za pogoditi.

A pjeva o meni i neki Nika, više bih volio da je to npr. Nika Fleis, valjda nisam falio, no što je tu je ajmo ćuti kako to taj Nika pjeva specijalno za mene. Naravno on stalno ponavlja "opustite" se, to je on dodao pjesmi po mojoj preporuci. Pa da ćujemo:6. "Koliko ćeš svijeća imati na torti" E to bi trebala biti rođendanska torta, bome ću se dobro premisliti za svijeće, obzirom na broj bi me to moglo uvalit u trošak, no da se ne izvlačim ako ih kupim bit će pedeset i nešto sitno.
7."Datum rođenja" E to je jednostavno 21.05.
8. "Najdraža životinja" Dvoumim se između psa i delfina.
9. "Boja očiju" - teško pitanje za mene ovako "čoravog", ipak bi to trebalo biti smeđe, a sad koju točno nijansu, tko želi ustanoviti nek - pogleda.
10. "Boja kose" - Bila nekoć izrazito smeđa, sad se već polako postaje dijelom srebrnasto siva ( bolje tako zvući )
11. "Piercing" i 12. "Tetovaža" - ništa od toga.
12. "Boja čarapa" - bilo koja, koju nađem, uvijek ih tražim, no nijedne nisu - bijele.
13. "Sretan broj" 22
E sad mala pauza, obzirom na godišnje doba, evo nešto i ovakvog:Malo ću izmješati redoslijed, tako da se sve bolje uklopi.

15. "Omiljena mjesta za odmor" najviše volim naš lijepi plavi Jadran, ne volim posebno neko mjesto odvajati, jer od juga do sjevera svugdje je meni lijepo. Izuzev što me za mjesto Maslenica na Šolti vežu lijepe uspomene. No pri tome mislim na vrijeme kad se je još vozilo makadamom od Grohota do tamo. Od stranih mjesta bih svakako volio posjetiti neka u Španjolskoj, a još više u Portugalu.
16. "Omiljeni jelo" - pršut
17. "Pastu za zube koju koristim" - Plidenta, Zirodent
18. "Omiljen restoran" - tu se ne mogu odrediti, jer zavisi od toga što naručujem.
19. "Omiljen cvijet" - e takvog nema ni u jednoj cvječarni. Ja volim najviše one cvijetiće koje pronalazim na proljetnim livadama, male neposađene samonikle cvijetiće sa dušom.
20. "Gdje bi putovao" - e pa u ovaj grad:21. "Pjesma koju slušam" - baš u ovom trenutku nijednu
22. "Omiljena brzo spremljena jela" - frigana jaja
23. "Omiljena pića" - sok od grožda i jagoda, pivo ( obavezno iz krigle ), a kad je vručina bilo kakvo ledeno hladno pivo - pojašnjenje u mojoj ispovijesti - "The Fly".
24. "Kako sam izgledao sa 10 godina". Bio sam lijepo dijete.
25. "Od koga sam dobio zadnji mail". Evo upravo prije nekoliko sekundi da čirnem, od izvjesne Alene K. ( poslovno )
26. "U kojem bi dučanu volio imati 75 % popust" - pa momentalno u bilo kojem dućanu od spize
27. "Omiljeni film" Ima ih jako puno. No kad bih pravio izbor naj naj filmova - svakako bi ovaj bio među njima:Nemojte se zbuniti, ovo nije izvorna glazba iz filma. Nju ćete ćuti ako ga pogledate.

28. Evo napredujem, sada dolazi "Što radim kad mi je dosadno" Meni nije nikad dosadno.
29. "Kako reagiram na ljude i situacije" Nastojim prije svega ljude shvatiti, nipošto mi nisu primarne mane, nego istinski dobre namjere. Situacijama se prilagođavam, no ne na način da nešto verbalno podržavam ako tako ne mislim. Ako naiđem na "nezgodne" situacije djelujem tako da nastojim otupiti oštrice, ako ni to nije moguće, odstranjujem iz svoje blizine sve ono što je loše u najširem smislu, izrazite negativce prepuštam Bogu da ih sudi, ja ne volim osuđuvati nego jedino rasuđivati.
30. "Tko mi od prijatelja živi najdalje u kilometrima" - to mi je u ovo doba doslovce globalne komunikacije teško odredititi, jer zahvaljujući internetu komuniciram prijateljski i sa nekim tko je geografski veoma udaljen, no što se tiće prijatelja koje nisam upoznao preko interneta, uglavnom nisu dalje od 1000 km. 
31. "Što mi je trenutno najbolje u životu" - što mi je sin odrastao u zrelu, no istodobno kultiviranu i duhovitu ličnost i što nije izgubio ni jednu osobinu, kakve inače ponajviše djecu krase. Ne ne pretjerujem, doista je tako.
32. "Omiljen dan u tjednu" - e dobro poslušajte, spominje se u pjesmi:33. "Tko će mi odgovoriti na štafetu" - nitko, jer ili su već skoro svi "zaraženi", a koji nisu se vjerojatno ne bi odazvali. 
34.  "Koliko je sati" - ako upišem biti će netočno, jer vrijeme ne stoji.
35.  "Jesam li praznovjeran" Vjerojatno ne. Jedino ne volim neke brojeve i sl. što izravno asocira na sve ono što je suprotno Bogu.
36. "Što mislim o petku 13" - sve najbolje kao o svakom petku. Izuzetak mi je bio petak 13.7.2007. godine.
37. "Najdraža boja" - vjerojatno žuta zbog brnistre, simbola krša i mora ( meni ). No zapravo volim sve boje. Bitan je uvijek sklad među njima.
38. "Ćokolada ili vanilija" moj odabir je ( ne mora biti nužno vruća ):39. "Ljeto ili zima" - Ljeto. 
40.  "Toplo ili hladno" - Joj koje izmislio ova pitanja, što se tiće godišnjeg doba i općenito klime volim toplo. Volim tople, no prije svega mediteranske krajeve. A zime baš ne ljubim, jer su mi dani prekratki i ne baš topli. No volim kada je toplo da popijem nešto hladno. No i ljeti volim vruću kavu. Nadam se da sam razjasnio :)
41. "Crno ili roza" - kod boja razjašnjeno.
42. "Narodnjaci ili metal" - ja dajem kod ovog pitanja prednost ovome:Evo me konačno i kod zadnjeg pitanja, "motor ili auto", to ću glazbeno odgovoriti.

Eto vaš Take se je trudio da vam iskreno i odgovori. Moram priznati da volim eskivirati kad god mogu kod ovih lanaca, izazova i tome sličnom i to samo iz jednog razloga. Naime ovo je jedini moj blog, koji aktivno vodim, a moja skromna namjera jeste da vam glazbeno što više materijala pripremim.

No istodobno neću biti rob forme, tako jeste moj blog ujedno ponekad ogledalo mojih misli, ponekad i ljutnje za koju kasnije ustanovim da je bila bespotrebna. No sve to skupa spada u ovaj mali blogerski kolorit, kojeg nisam želio ovim pisanjem iznevjeriti. 

Vjerujem da jedan mali dio pjesama nekima neće biti poznat, pa ću to naknadno upisati. Take ( It Easy ).
Glazbeni zapisi slijedom:
1. Lou Reed & Luciano Pavarotti - "Perfect Day"
2. Oliver Dragojević - "Infiša san u te"
3. Mika - "Relax ( Take It Easy )"
4. David Bowie & Bing Crosby - "Little Drummer Boy"
5. Joe Dassin - "Aux Champs Elysees"
6. Isječak iz filma "La Strada" redatelja F. Fellini ( glazbeni zapis od Catpower - NIJE iz filma )
7. Abba - "Dancing Queen"
8. Hot Chocolate - "Emma"
9. Crtić Charlie Brown - glazba Tourniquet, "Perfect Night For a Hanging"
10. Janis Joplin - "Mercedes Benz"

Note:

Copyrighted material on this website is used in accordance with 'Fair Use', for the purpose of study, review or critical analysis, and will be removed at the request of the copyright owner(s).take-it-easy @ 19:25 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 17, 2007..na platnu i.....na filmskom platnu...

Glazba:

Johann Sebastian Bach - Cello Suite
Sarabanda + Prelude

( Platno Pierre Auguste Renoir, fotografija filmske glumice Mary Pickford )


take-it-easy @ 21:07 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 9, 2007Da započnemo sa nećim jaćim? Može, u tu svrhu će nam odlično poslužiti ovaj videospot. Izvođač vam zasigurno nije nepoznat, dapače planetarno je poznat.

Riječ je o svjetski poznatom rockeru... E ne, neću prvo spominjati njegovo ime i prezime, jer damama dajem prednost. Naime večeras možete poslušati još i jednu prvu damu svijeta u jednoj posebnoj glazbenoj podvrsti.

Dakle moći ćete poslušati, a nadam se i uživati u glazbi kraljice bluegrassa Alison Krauss i u interpretacijama također slavnog Roberta Planta. A da za njega sam napisao da je rocker. I to je.

E njih dvoje su nedavno uradili nešto zajednički i o tome će dakako biti riječi. No ponajprije da poslušamo malo lijepu  Alison i da napišem po koju riječ o glazbenoj vrsti, čija je ona vjerojatno predstavnica najjačeg sjaja.Ovu pjesmu zasigurno poznajete. Naravno to je pjesma iz pera Lennon/Mccartney i ćuli ste ju bezbroj puta od The Beatles. A čak kad i nije bilo više tog sastava je dobro poslužila u ljubavnim filmovima, gdje nisu bile naodmet - maramice.

No nedajte se zavarati, slušati ćete ovu bezvremensku pjesmu, međutim u sasvim drugačijem glazbenom ozračju. Upoznati ćete ako još niste upućeni - bluegrass.  Pri tome vas neću zamarati svim mogućim podvrstama i razvojnim putevima ove glazbe već vam dati tek neke bitne odrednice. I neće pjesme biti tipični školski primjeri.

Što je to bluegrass? Jedna je to vrsta country glazbe, mogao bih napisati da je u suštini daleko "narodnija" od prosječnog country-a, da to je narodna glazba Amerike, koja se je razvijala kroz mnoga desetlječa.Za bluegrass je tipična upotreba određenih instrumenata, a to su bendžo, fiddle ( jedna vrsta violine za sviranje bluegrass-a ), mandolina, gitara, kontrabas i dobro ( vrsta gitare ).  I jesmo li što zaboravili? Da, bubnjeve, koje u ovoj glazbenoj vrsti zamjenjuju mandolina i gitara.

Kod bluegrass-a je specifično da uvijek jedan instrument predstavlja solo, dok istodobno oni ostali predstavljaju pratnju, znaći jasno se uvijek upravo jedan instrument izdvaja, nije običaj da budu glazbala orkestralno na jednakoj razini sjedinjeni. To možete usporediti kao kad slušate solo uz zbor. O.K?

I postoji još jedna bitna karakteristika. Ova vrsta glazbe jeste prije svega - akustična.Evo prije nego se dotaknem "glazbene kemije" evo još jedne pjesme u izvedbi Alison Krauss. Dakako to nije neka tipična pjesma bluegrass-a, već interpretacija jedne uspješnice.

Alison Krauss je rođena 1971. i bila je pravo čudo od djeteta. Još kao mala je zavoljela fiddle i sudjelovala je na brojnim natjecanjima. I svojim talentom je i pobjeđivala. Proglašena je osobom koja najviše obećava u očuvanju bluegrassa. I to se je pokazalo i točno. I ne samo to, upravo je ona dala ovoj vrsti glazbe pravi svjež vjetar i davala je smjernice u razvoju tijekom 90.tih prošlog stolječa.

A svoj prvi studijski debi je imala već 1985., da bi dvije godine kasnije nasnimila svoj prvi samostalni album. Inače njen back up sastav je bio "Union Station". I to su bili ti njeni počeci.Evo ovo je bilo malo glazbeno upoznavanje glazbene umjetnice, koja je u svojoj domovini osvojila rekordan broj glazbenih nagrada, pri tome je pretekla čak i one najslavnije. Amerikanci, no ne samo oni ju vole, obožavaju i to ne samo zbog glazbenog izražaja. Topla je to duša.

I ta nacionalna ikona će se pojaviti u jednoj glazbenoj priči sa nekim tko svira, pjeva nešto sasvim drugačijeg. Jel to može izaći na dobro?

Pa eto ćuli ste ga na početku. Druga slavna osoba o kojoj je ovdje riječ jeste upravo Robert Plant, slavni pjevač nekadašnjih Led Zeppelin. 100 % rocker. Jel baš tako? Vidjet ćemo.Obzirom da se Plant generacijski razlikuje od Alison ( rođen je 23 godine ranije ), u doba kada je nastala ova slika ona je bila - bebač. I nije mogla ni sanjati, kako će im se kasnije putevi - ukrstiti.

Robert Plant se je proslavio upravo sa Led Zeppelin, ja mislim da ovdje nije nužno nabrajati pojedinosti. Tek godinu 1980. kada je zbog smrti bubnjara nastala izvjesna praznina. I vjerojatno nema sastava na svijetu, koji ne bi nastavio karijeru. Pa šta je to bubnjar, jednostavno ga zamijeniš bi netko rekao. Ne, nije to tako išlo kod Led Zeppelin. Jer to je bio super band u svakom pogledu, gdje su sve karike zajedno stvarale tu njihovu sada već antologijsku glazbu. Dosljedni sebi su te kobne godine članovi jednog od najsjajnih sastava prestali sa zajedničkim radom.

To naravno nije bio glazbeni kraj za R. Planta. On je od te godine pa nadalje nastavio drugim putem.Nakon što su se Zeppelini razišli je Robert nastavio uspješnu samostalnu karijeru, gdje je naročito na početku izbjegavao svirati pjesme iz ranijeg razdoblja. U rijetkim prilikama je održao pokoji koncert sa bivšim članovima sastava.

No jedan kontinuitet je nastavio. Kao što su Zeppelini imali širok spektar glazbenog izražaja, isto takav je imao i on. Uvijek je bio u potrazi za nekim novim izazovom, volio je glazbeno eksperimentirati.  Znao je da glazba nije tek jedna konstanta, već nešto što se stalno mijenja. A u tom slijedu novih izražaja dao je svoj vlastiti doprinos. Zato se i nije za naćuditi do kakvih će kasnije spona doći.

Ovdje se ne bih posebno osvrtao na njegovu suradnju sa Jimmy Page, jer je ona u kontekstu ove priče nešto manje važna.Nije slučajno što sam uglavnom odabrao nekoliko pjesama sa jednog točno određenog albuma. Ovo je usput napisano koncertna izvedba, i zvući poprilično "zepelinski".

No ovaj album karakterizira u velikoj mjeri korištenje nekih folk standarda, kao što su to npr. upravo Morning Dew i još neke pjesme, koje ovdje nisam uvrstio zbog nedostupnosti ( jednu - "Hey Joe" sam downloadao, no nisam stigao napraviti neki slide ).

Plant traži nove pute i u svojim skladbama pokušava objediniti etno i blues-rock glazbu. Traži upravo sjedinjenje mnogočega što samo naizgled nema dodirnih točaka. U svojoj glazbenoj genijalnosti ( oprostite mi na takvim epitetima, no kako drukčije shvatiti neke stvari koje će nastati ) jeste bilo logično da je nešto posve neobično - moguće. A da bi bilo moguće, trebalo je to glazbeno spojiti.No još prije nego se je to dogodilo je Robert bacio oko na stvaralaštvo Alison Krauss. On se je njoj obraćao i neznam ni sam na koji način joj objašnjavao kako bi rado s njom - glazbeno surađivao. Zasigurno do spoja nije došlo preko noći. No upornost se je očito isplatila.

Ugovorio je s njom i zajednički nastup na "Rock and Roll Hall of Fame" priredbi u čast blues legende Leadbelly.

Koliko sam čitao, a i čuo preko promotivne snimke za CD "Raising Sand" su se njih dvoje jednostavno našli. Eto ništa bez kemije, u ovom slučaju - glazbene.

Dva naizgled potpuna drugačija glazbenika su stvorili nešto što će zasigurno ostati od trajne vrijednosti.Ovaj album, koji će zasigurno ući u izbor najboljih ove godine 2007. se sastoji od novijih skladbi i "klasičnih", pri čemu se je izbjegavalo koristiti poznatije materijale.  Pri tome što je i logično su glazbeno zastupljeni različiti žanrovi od bluesa,  rhythm & blues, country, folk i dr.

Uglavnom se ne radi o skladbama A. Krauss ili  R. Plant, već o interpretacijama drugih, kao npr. Tom Waitsa, Everly Brothers i dr.

No ono što ćete ćuti jeste nešto NOVOG, glazbenu simbiozu, koju je stvorena prvenstveno zahvaljujući Alison i Robertu.

I da ne zaboravim spomenuti i ništa manje slavnog producenta T-Bone Burnetta, koji je znalački, bez da guši umjetničku slobodu znao izbalansirati ovaj uradak.Na ovom albumu možete poslušati vrlo različite pjesme, no ujedno i vrlo harmonične.

Kod nekih su isprepleteni glasovi Planta i Krauss, pjesme u kojima je stvoreno glazbeno nešto novog, čega prije nije bilo. No i onda kada se čuje prvenstveno nju ili njega, uvijek se radi o glazbenom skladu.

Sam sebi bih preporučio da si nabavim CD i da preslušam svaku notu, svaki zvuk, jer tonska produkcija jeste zasigurno sjajna, ovdje si možete tek predočiti to glazbeno bogatstvo.Evo preko ovog malog predstavljanja ste mogli preslušati skoro polovicu skladbi sa ovog albuma. Na kojem je skupljeno Plantovo iskustvo, gdje je imao mogućnost da pjeva po svojem guštu, a meštri od "session" sastava su znali odraditi svoj dio "posla", gdje se ni jednom ne slušaju slične skladbe.

A Alison i Plant su sve to otpjevali upravo onako kao da je to njihovo, kao da se to nije već u prošlosti na drugačiji način čulo.

Ovdje je riječ o dva dokazana glazbenika, koji su imali hrabrost da se upute u nešto za što ni sami nisu znali kako će zvučati. I na vrijedan način su dokazali da se dobra glazba u svojoj suštini i ne razlikuje. Tek drugačije nešto zvuči, no zamislite si to ovako - preko glazbe, tog najmočnijeg sredstva izražaja emocija su kroz svoje karijere Alison Krauss i Robert Plant govorili slićno, tek su koristili - različite glazbene jezike.Ovaj put su ih preveli - ze kemijsku formulu ih nećemo pitati. Dovoljno je reći - hvala.

A budući smo započeli sa Robertom,  za kraj neka bude Alison i to u jednoj tipičnoj bluegrass izvedbi. Sa svojim "Union Station" naravno.

Želim vam ugodnu zabavu. Take_It_Easy.Popis pjesama slijedom:

1. Robert Plant, "29 Palms", album "SixtySix to Timbuktu"
2. Alison Krauss, "I Will", album "Now That I've Found You: A Collection"
3. Alison Krauss, "Slumber My Darling", album "Appalachian Yourney"
4. A. Krauss, "When You Say Nothing At All" ( album pod ad.2 )
5. A. Krauss, "Restless", album "Lonely Run Both Ways"
6. Robert Plant, "Darkness, Darkness", album "Dreamland"
7. R. Plant, "Morning Dew", istoimeni album
8. R. Plant, "Win My Train Fare Home", istoimeni album
9. A. Krauss / R. Plant, "Fortune Teller", album "Raising Sand"
10. Krauss / Plant, "Killing the Blues", "Raising Sand"
11. Krauss / Plant, "Polly Come Home", "Raising Sand"
12. Krauss / Plant, "Gone, Gone, Gone", "Raising Sand"
13. Krauss / Plant, "Stick With Me Baby", "Raising Sand"
14. A.Krauss, "My Poor Old Heart", album "Lonely Run Both Ways"take-it-easy @ 19:51 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 5, 2007Hvala Arsene što si napisao ovu pjesmu.

Hvala Lea za tvoju divnu interpretaciju.

Hvala SimSim što si mi poslala mp3.

Hvala Luna13 što mi dopuštaš da stavljam tvoje slike.

Hvala neznanim umjetnicima bez čijih uradaka ovo nebi bilo moguće.

Hvala meni koji sam od teksta, snimke i slika napravio novi sklad.

Hvala svima vama, koje će obradovati ovaj mali rad.

I hvala Rijeci za gostoprimstvo, gdje je lijepo dolazi se opet.

Take.

take-it-easy @ 21:11 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
subota, prosinac 1, 2007Nekako sam imao osječaj, zapravo pretpostavljao sam da će mi ovaj tjedan biti vrijeme prekratko da uradim ono što ja zovem "post". Pri tome naravno ne mislim dizati svoje uratke u nebesa, no kad se treba složiti slike, mjuza i tekst u jednu cjelinu i to sve skupa bude nekakav glazbeni portret, za to treba malo više vremena, kojeg sada naprosto nemam. I sada bih mogao ovjde upisati neke točkice ili ono što nikad ne upisujujem. Neću ni jedno ni drugo, jer naprosto ne volim ružne rijeći, nije tu riječ o lažnom moralu, jednostavno mi nije u prirodi da poneke "kočijaške" izraze izustim, a još manje napišem. Možda bi me na tako što motivarao jedino nekakav - krc, no to bi mi On gore zasigurno oprostio. Ako vam ništa nije jasno, pitajte.Vjerujem da mi moj imenjak tamo negdje iz kozmičkih prostranstva neće zamjeriti što pišem osobne stvari, a njegovu glazbu puštam tek tako, kao da je to neka obična mjuza, a ne nešto od trajne vrijednosti.  Sorry Davorine, i hvala ti što si otpjevao neke pjesme unaprijed za ono doba kada će uslijediti glazbena suša, kada će se slušati sve, samo ne ono što je bezvremensko genijalno i iz duše. 

A glavni razlog moje "neproduktivnosti" jeste zapravo dobar razlog, jer sutra krečemo u naš dragi Fiume, tako da ću  biti barem nakratko i sa mojim sinom, a uskoro i dosta duže jer sam si odredio da će biti godišnji kad ja odredim. Eto hvala Bogu za to ne trebam nikog pitati, jer sam još prije godinu dana zaključio da ću sam odlučivati o svojoj ( radnoj ) sudbini. I po tom pitanju nek se ... i crveni i plavi ili ljubičasti, oni ionako nisu predmet moje pozornosti. Kaj bu bu ri rekli zagorci ili tak nekako. Eto ipak upisao točkice. Nek stoje.Al ipak da vam napišem nešto o svojem "projektu" take_it_easy. Ja se nadam i na radost redakcije indexa i našeg tanko ošišanog suvlasnika, ovaj bloger nema namjeru ni razloga da prestane sa radom. Niti ima želju da igdje preseli svoju glazbenu kučicu. A razlog je vrlo jednostavan. A šta mislite koji?

Pa tko to može platiti? da ja sve ovo premjestim na neko drugo mjesto i da me za to bogato nagradi i još da umontiram puste reklamne spotove na blog. To naprosto nije moguće, jer pravu ljubav se ne može nićim materijalnim kupiti. A ovo jeste upravo jedna takva, prema glazbi, prema životu, prema vama, kojima stoje širom otvorena vrata.I zato ću se ne od vas opraštati, već samo vas sve skupa pozdraviti. I nemojte mi zamjeriti što ne stignem uvijek napisati komentare na vašim blogovima. Vjerujte mi mnogo je važnije da su moje misli s vama nego da tek mehanički upišem neka slova. Jel se slažete? Pa ja se nadam.

A sada je vrijeme za počinak, a možda stignem odgovoriti i na koji komentar prije nego razmontiramo ovo moje "računalo".

Pozdravlja vas vaš Take ( It Easy )
take-it-easy @ 22:56 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1561434
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.