Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog - veljača 2007
petak, veljača 23, 2007( "Wuthering Height", album "The Kick Inside", 1978.g. ) 

Kada se je Kate Bush rodila tamo davne 1958. godine, nije naravno nitko mogao znati ćime će nas ta buduća umjetnica jednom podariti, niti koliki će vršiti utjecaj na glazbeno stvaralaštvo uopće.
Ona spada u najsjajnije zvijezde glazbe, koju bih mogli nazvati art rockom. Teško ju je i s nekim usporediti i kada bismo to pokušavali bih možda jedino pronašli neke dodirne toćke sa Björk, koja stvara doduše drugaćiju, ali ipak art glazbu.

I ta mala Kate, još je kao dijete voljela pisati pjesme, napisala ih je mnogo, prije nego što je uopće i netko za nju ćuo.( "The Man With the Child In His Eyes" , album "The Kick Inside", 1978. g )

Kate Bush je imala sreće da su njene demo snimke došle do "ušiju" slavnog David Gilmoura, te je uspjela potpisati vrlo neobićan ugovor sa EMI - na trošak kompanije je mogla ćak tri godine ućiti komponirati, plesati i mnogo štošta.

Naime, ona jeste komponirala pjesme sama, ali je kao 15.godišnjakinja znala da treba još podosta toga naućiti, da bih pronašla pravi naćin scenskog izražavanja, u što spada i njena karakteristićna pantomima.

I isplatilo se je, ona je svoj san ispunila, a publiku osvojila glasom i naćinom interpretacije, koji do tada nije bio poznat.

Ne samo to, te njene, sada već skoro tridesetak godina stare snimke još uvijek zraće svježinom, kao da su tek nedavno nastale.( "Wow", album "Lionheart", 1978.g. )

Ovaj drugi album, naslovljen na temelju jednog istinitog događaja, nije doživio komercijalni uspjeh kao onaj prvi.

No on predstavlja logićan nastavak, a svaka pjesma ima svoj dublji smisao, i ne želim ulaziti ovdje u širinu, ako vas nešto zanima imate štiva o tome napretek.

Neki mraćniji tonovi, mistika, erotika i dr. su naprosto od publike zahtijevali više - angažmana ( prilikom preslušavnja )

A najmanje oćito baš "wow", stoga je upravo ta pjesma objavljena i kao - singlica.( "Babooshka", album "Never Forever", 1980.g. )

Kate je u svojem staralaštvu naprosto "upijala" razne utjecaje, bilo da je rijeć o prastaroj irsko-keltskoj glazbi, jazzu ili npr. glam rocku, koji je bio baš u to doba popularan - sve to se je pretopilo u nešto novo i jedinstveno.


A ova "Babooshka" je ne samo glazbeni, nego i scenski užitak ( naroćtio za mušku publiku ) . Da ne duljim, poslušajte tekst i biti će vam jasnije, ovdje "Babooshka" s miljem pokušava ućiniti svojeg supruga - ljubomornim.

To je možda i njena najpoznatija pjesma, ne znam, nisam vršio "analize", tek se zabavio gledajući i slušajujući to.( "The Dreaming", album "The Dreaming", 1982.g. )

Ovaj album je stavio publiku nekako najviše na "kušnju". Naime, koristeći svoju umjetnićku slobodu, autorica je ovdje eksperimetirala sa raznim stilovima i tehnikama, te obradila neke ozbiljne teme.

I tako je ovaj album gledajući s komercijalne strane prošao lošije, a istodobno prestavlja jednu pravu umjetnićku vrijednost.

U ovoj naslovnoj skladbi "The Dreaming" se Kate pozabavila problemom Aboriđina, ćiju su kulturu ugrozili upravo - bijelci, tj. oni, koji sebe vole nazvati - civiliziranim.

A nararavno, ovo je tek jedna od ozbiljnih tema, koje su obrađene na ovom albumu.

Ipak ozbiljnosti unatoć, u Velikoj Britaniji je ovaj uradak postigao relativan uspjeh.
( "Cloudbusting", album "Hounds Of Love", 1985.g. )

Na ovom albumu nam se Kate predstavlja u "laganijem" izdanju. Zapravo cd je podijeljen na dva dijela. 

Prvi dio sadržava uglavnom pjesme pop karaktera, gdje možemo ubrojiti i ovaj "Cloudbusting". Pravo je opuštanje pogledati i poslušati ovaj spot.

A u drugom dijelu je isti konceptualnog karaktera. Na neki naćin je ovaj album i odgovor uglavnom neopravdanoj kritici, kojoj je u ono vrijeme bio izložen njen prethodni album.

Istodobno valja naglasti da je kroz cijelo vrijeme svog stvaralaštva Kate izbjegavala neke prevelike priredbe, a družila se je i s mnogim glazbenicima, ponešto od toga ćete moći ćuti i na ovom mjestu.( "Running Up the Hill", album "Hounds of Love", 1985.g. )

Kao npr. zajednićki nastup Kate Bush i Dave Gilmour, osobom, koja je najzaslužnija za njen poćetni glazbni probitak.

Inaće postoji od ove pjesme videospot, ja ga vidio nisam, a nisu ga vidjeli ni mnogi. Naime taj je bio "preerotićan" - e pa ako vas zanima, portražite.

U svakom slućaju umjetnićka opuštenost i smirerenost kod ovog albuma, govori o njenoj glazbenoj zrelosti.A kad smo već kod dueta, evo još jednog - sa Peter Gabrielom.

Inaće da sad ne prepisujem. Kate Bush je surađivala sa mnogima, no spisak onih koje je ona inpirirala je doista poduži - evo samo npr. Coldplay ( što nisam stigao još obraditi ), Natalie Cole, Madonna....( ovu posljednju je svojedobno "otprašila" Björk, no to je zasebna tema ).

      

( "The Sensual World" , istoimeni album, 1989.g. )

I onda je nastala određena stanka, jer Kate, kako će se kasnije još više pokazati, nije žurila da po svaku cijenu nešto odradi.

Naravno nije živjela u izolaciji, ali se je posvetila više samoj sebi i nekim osobnim interesima.

I kad se je pojavio taj album, tako karakteristićnog naslova, on je zapravo odražavao njeno stanje.

Prema njenim vlastitim rijećima, je to nekako njen najosobniji album, u kojem prikazuje svu svoju ženstvenost. 

Kako vrijeme brzo prolazi, je taj album mnogima mladima predstavljao nepoznanicu,u skladu s tim je i komercijalni uspjeh kasnio - naravno to za Kate zasigurno nije bio problem.

Nju je mućilo nešto drugo, dva njena prijatelja, s kojima je u to vrijeme surađivala su u to vrijeme preminuli od - aidsa.( "Rocket Man" suradnja sa Elton John )

Nekako sam se htio zbog mnoštva materijala zadržati samo na njenim albumima, no nisam vas želio ipak uskratiti za jednu lijepu pjesmu, koja se meni u njenoj izvedbi i više dopada.

Taj "Rocket Man" može se pronaći na jednom maxi cd-u, koji je bio objavio "Sir" Elton John.( "Moments of Pleasure", album "The Red Shoes", 1993.g. )

Ovaj album pokazuje naizgled samo lijepe trenutke u životu Kate. 

No nije bilo tako, tek godinu prije je ostala bez svoje majke, a pjesme kao da prikrivaju svu njenu bol i patnju, koju se nije dalo skriti. No ipak nije to album beznađa, nego i dijelo nade.

Usput, tek kao zanimljivost, na ovom albumu možete pronaći mnoge rock legende, kao npr. Eric Claptona.

I onda je nastalo nešto što se zove - privatni život.( "King Of the Mountain" album "Aerial", 2005.g. )

Da sada je to već prošlost. No ljubitelji Kate Bush su trebali duugo ćekati da se pojavi ovaj posljednji studijski album - punih dvanaest godina.

Ponekad bih ju i netko pitao za razloge "apstinencije". A ona je naprosto govorila ono što kažu sve majke ovog svijeta - da se želi igrati sa svojim djetetom, i da ju ( u to vrijeme valjda ) ništa drugo - ne zanima.

Ipak kad je godine 2001. dobila jednu važnu nagradu za doprinos britanskoj glazbnoj umjetnostii, ju je to oćito potaklo - da ipak nastane nešto novo.

I nastalo je - dvostruki CD "Aerial" - pravo remek djelo, o kojem želim tek napisati da je koncepcijski podijeljeno u dva dijela. 

U prvom - "Sea of Honey" ( cd 1 ) se bavi nekim važnim osobama, kao što možete ćuti i na gornjem videozapisu. A drugi "Sky of Honey" ( cd 2 ) je lirskog karaktera:( "Prologue", album "Aerial" )

I naravno o Kate Bush sam mogao napisati još mnogo. No moja želja je bila da ljubiteljima Kate Bush ućinim malu radost, a ostale da malo upoznam sa glazbom ove prave art rock umjetnice.

Trudio sam se glede kronologije napisati toćne podatke, tekst kao obićno sam oblikovao sam. 

Opširnije informacije potražite na njenim službenim web stranicama:

  Želim vam ugodnu zabavu!!


take-it-easy @ 14:52 |Komentiraj | Komentari: 41 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 22, 2007Dok se nešto novo sprema "Take It Easy" friends E baš je dobro što ovdje nema ni č ni ć. 

S ljubavlju Vaš Take
:))

take-it-easy @ 22:30 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
srijeda, veljača 21, 2007Ne, ja nisam izmislio ovaj naslov, no nije bilo ni nužno. Tako se zove ploća ili cd "Novih Fosila", to je iz razdoblja, kada im je pjevaćica bila Sanja Doležal.

Kako taj sastav postoji već dugo, nekima je najprepoznatljiv baš po njoj.

"Novi Fosili " su meni bili osobno najdraži, kad im je pjevaćica bila Djurdjica Barlovic. S njojm je nekako i nastalo najviše hitova, koji se i dan danas rado slušaju.To je bila glazba s kojom su se poistovjetili mnogi, sa jednog prostora, koji je nekad brojio nekih 20 milijuna ljudi.

I naravno da smo živjeli u nekom nerealnom standardu, sve na kredit, a kamata pojede rate, kud ćeš bolje.

To je naravno trebalo promijeniti, jer trebalo je stvoriti nešto "zdravijeg". Zato smo imali i nekakvu "stabilizaciju".

I kao da je narućen došao jedan budući balkanki Trbosjek, koji je neke pritajene zamisli samo ubzrao, a lokalne vođe su mu se suprostavljale, barem tako piše. Utabali su se putevi za neke nove ćinjenice.I stvorene su, a sve naše osobne, intimne veze sa obićnim ljudima ovog dijela svijeta postajale su nebitne, neke druge stvari su bile važnije.

Trebalo je iskoristiti trenutak, da se konaćno izneređeno - uredi, "na najbolji mogući naćin".

Nema više inflacije, ali ima kartica, šarolikih kartica, možemo trošiti koliko hoćemo, ali ovaj put nas neće spasiti - kamate.

Jer tada su nas drugi hranili, sad hranimo mi neke "ugledne" probisvjete, koji su tek iskoristili dati trenutak da po cijeni domovinske izdaje i rasprodaje - sebi ugode.

E pa obriši suze generacijo, i utješi sve ove mlade, ponižene, iskorištene, prevarene, da se bolje snađu u ovoj novoj stvarnosti i uz našu pomoć lakše pronađu puteve bolje budućnosti.

Novi Fosili - "Reci mi tiho", "Sanjaj me", "Najdraže moje"
take-it-easy @ 22:24 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 18, 2007Ova je pjesma posvećena svima. Onima kojima se baš sada sunce smiješi, onima, koje neke tuge muće, onima, koji me baš i ne vole, onima koje me možda vole, onima koji sebe još ne vole, onima koji su se negdje izgubili u toj blogosferi, onima, koji neznaju sami što će s sobom, onima koji još nisu naućili biti dobri - namijenjena je svima, ama baš svima, a tko nema potrebnu konekciju, nek se barem jagodama i ćokoladom zasladi.

S ljubavlju Vaš Take

P.S. Ja se nadam, da je ipak sunceka ponajviše :))

Mali update 20.02.2007.g. - dragi prijatelji i svi posjetioci Take_It_Easy "projekta". Autor se nije nipošto umorio, dapaće ima u glavi cijelu listu glazbe, koja još nije obrađena. No, ugradnja od već preko petsto videozapisa traži i povremenu provjeru ispravnost istih. Ja to radim inaće stalno, no ovih dana provjeravam sve redom što je ugrađeno od 02.svibnja 2006. pa do do kraja veljaće 2007. 
Što se vas tiće imam samo jednu zamolbu - ako prilikom preslušavanja naiđete na neispravni link, ja vas molim da mi to javite - sve što je nedostupno će biti zamijenjeno u najkraćem roku.
take-it-easy @ 16:30 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
subota, veljača 17, 2007Ova pjesma se je nalazila u sklopu bloga od 07.06. prošle godine. Nažalost to više nije moguće editirati, pa ju možete poslušati izvan izvornog konteksta, u skladu s time je i slika izmjenjena.
take-it-easy @ 01:59 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
srijeda, veljača 14, 2007Mi nešto stariji se prisjećamo nekih pjesama, koje nisu "youbitizirane", kako voli dragi kolega cell napisati. 

I onda nema druge nego snaći se - što sa ovako divnim slikama doista nije teško. Hvala luno :))

Kod mene su u tek naizgledno bitno drugaćijem kontekstu, jer s ljubavlju su napravljene, a pjesme otpjevano istom mjerom.

Podsjetimo se Ksenije Erker i dvije njene uspješnice - "Ti si moja inspiracija" i "Povedi me većeras".Photo - copyright by Luna13

take-it-easy @ 19:42 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 12, 2007Evo nam jedan topli osmijeh mlade Charlotte Church. I nije to bilo baš tako davno, godine 1997, a već se toliko izdogađalo u životu ove doista izuzetne umjetnice.

Ova snimka i nije baš neke posebne kvalitete, no vjerujem da će vas oduševiti njena izvedba "Pie Jesu".

Ona je bila pravo ćudo od djeteta, koja je je širem auditoriju svojim interpretacijama uspjela približiti klasićnu glazbu i operu. A ovih dana će proslaviti - tek 21. rođendan.

No da krenamo iz poćetka, nakon ove emisije je već slijedeće godine objavila svoj prvi album - "Angel Voice", i već sa samo dvanaest godina je postala operna pjevaćica - svetskog sjaja.Ovaj njen prvi album nosi naslov, koji i gotovo nije trebalo izmišljati.

Skoro cijeli svijet je imao priliku da upozna taj "Angel Voice". Na tom prvijencu se može ćuti pretežno ozbiljna i religiozno orijentirana glazba, no bez obzira na vjerska opredjeljenja, vjerujem da ovakve interpretacije istinske ljubitelje glazbe ne ostavljaju ravnodušnim.

A rijetkost je uopće i pronaći nekog tako mladog, koji već na samim poćecima pokazuje toliku umjetnićku zrelost.

I bila je još prilićno malo dijete kad se je već vidjelo da bih moglo od nje nešto biti. Baš bih me zanimalo ćuti, kako je to zvućalo kada je kao klinka sa nekom djećurljijom pjvala o nekim "Istjerivaćima duhova".
Njen drugi album, koji je objavljen dvije godine kasnije, također nastavlja kontinuitet što se tiće ozbiljne glazbe.

No ima i drugih zanimlivosti vezanih uz Charlotte. Na ovom albumu se naime može ćuti jedna vrlo poznatia blues skladba, koja je nekoliko godina kasnije ugrađena i u film, gjde možete vidjeti njenu epizodnu ulogu i prije svega i preslušati kako ona pjeva taj ćudesni "Summertime".

Bez obzira na kvalitetu tih skladbi, za uvijek? će ostati pitanje, u kojoj mjeri su se poštivale njene glazbene želje, a u kojoj mjeri je trebalo utažiti - žeđ tržišta.

Jer preko Charlolte Church se je približilo masama nešto što je ćesto i nije bilo baš lako.  Ona je tu ulogu odigrala sjajno, tek je možda skrivećki poželjela i nešto drugo.

Jer i ona je bila teenager, i zasigurno je slušala pop zvijezde svoga vremena.Ovo je još jedna izvedba sa tog albuma. Možete poslušati njenu koncertu izvedbu "La Pastorella" od Rossinija.

Charlotte je postala već i prvim albumom svjetski najuspješnija mlada glazbena umjetnica, ostvarivši milionske naklade.

I naravno što je poznato, to se i materijalizira. Bilo ju je za vidjeti svugdje, na svim mogućim priredbama, u reklamama, koje naravno najćešće nisu imale ama baš nikakve veze sa njom.

To je bila cijena, koju je kao mlada plaćala i teško je bilo i neupućenima ne zakljućiti, da će kad tad doći do nekih promjena.Ova skladba je bila još jedna u tom nizu uspješnica, onako kako je to publika od nje oćekivala.

I ovdje ju možete poslušati u onom "neokrnjenom" izdanju. No ipak ne bih bilo posve toćno, kada bih samo zakljućivali da su bili iskljućivo u pitanju interesi glazbene industrije.

Ona je doista i voljela to što pjeva, grijeh prema njoj je bio, što su se njena ljubav prema ozbiljnoj glazbi i talent iskorištavali i preko nekih granica.Njen treći album "Dream a Dream" iz godine 2000. je bio također nekako i u božićnom raspoloženju.

Negdje oko Božića ili nešto kasnije, je taman vrijeme za - umjetničko klizanje. Pa uživajte u snimci - a glazba je naravno od ove slavne mlade.

A ova gornja slika je u neposrednoj vezi sa još jednim spotom, pravi je to MTV, da i klasićna glazba se može dobro unovćiti, kako se može ćuti i vidjeti:Ovo je naslovna skladba "Dream a Dream". Ovdje nastupa zajedno sa Billy Gillmanom.

I sad ćemo jedan album "preskoćiti", ne zato što je manje vrijedan, već iz razloga da vam u najkraćim crtama - prikažem što više.

Kod ovog slijedećeg se već naslućuju neke promjene, koje će kasnije neke fanove doslovce - rastužiti.

No nema razloga, pa nakon toliko albuma, i ona je htjela da nasnimi nešto drugo, ipak je ona ne samo operna pjevaćica, već prije svega i prava crossover umjetnica.I evo uz lijepu glazbu stigli smo i do 2001. godine kada objavljuje svoj album "Enchantment".

Ako ste slućajno sretnik i imate negde u vašem domu baš taj CD, onda vjerojatno ipak nemate pjesmu, koja se krije ispod slićice.

Neznam zašto, no jedino japansko izdanje imao kao bonus dodatak - njenu izvedbu nezaboravne pjesme Simon & Garfunkela. A neću vam napisati koja je, poslušajte i uživajte."The Prayer" na neki naćin predstavlja prekretnicu u umjetnićkoj karijeri ove glazbenice, te je ukazao na neke promjene, koje će se tek uslijediti.

Te 2001.godine ona pjeva još uvijek "ozbiljnu" glazbu, ali ova biva sve ćešće nadopunjena elementima popularne glazbe i swinga.

A njen glas se je po prvi put mogao ćuti i u jednom filmu. Pogledajte, ali prije svega poslušajte glazbu sa ovog videa.. 

Pri tome želim naglasiti da sam spot nije u izravnoj vezi sa pjesmom, no nažalost original nije bilo moguće nabaviti.Rijeć je o pjesmi "All Love Can Be", koja se može ćuti pri samom kraju filma "Beautiful Mind". 

Glazbu za film je komponirao slavni James Horner, a Charlotte zasigurno nije slućajno izabrao za ovu skladbu.

No onaj finalni šok za "opernu" i "klasik" publiku je stigao nešto kasnije.

Prije toga je izdan još jedan album, koji je objedinio to prvo radoblje glazbe Charlotte Church.Pjesma "Just Wave Hello" je sa tog "The Best" albuma "Prelude" iz 2002.g.,

Nakon toga kao da slušamo jednu novu glazbenicu. No ja bih to prije nazvao jednim novim razdobljem njenog stvaralaštva, želju da se iskaže i u jedom drugaćijem svijetlu.

Mnogi nisu prihvatili Charlotte u tom "pop" izdanju. Pjesme su naravno glazbeno "jednostavnije", no upravo njima je, ma kako banalno zvućale, pokazala svoju - svestranost."Crazy Chick" se zove ova sušta suprotnost od onog što smo mogli ćuti na poćetku ove "priće".

Taj prvi pravi pop album nastao je 2005. i oznaćio je zaokret u životu i glazbi ove sjajne umjetnice. No nema razloga za "uzbunu".

Ni dragi Bog ne može i ne želi promijeniti ćinjenicu, da je Charlotte Church ostavila u nasljeđe jedno cijelo glazbeno bogatstvo, nama uvijek dostupno.

A ona, pa trenutno vježba sa nekim irskim "Druidima", i time se je nekako vratila svojim - životnim korijenima.

Za kraj - ali samo ove priće - jer mlada je i neznamo što će nam još podariti, poslušajmo ono što je sigurno i otpjevano na tom zadnjom albumu - "Even God Can't Change the Past".Želim vam ugodno slušanje

Glazba slijedom:

1.  "PIe Jesu", album "Voice of Angel", 1998.g., snimka je iz 1997.g.
2.  "Amazing Grace", istoimeni album
3.  "Summertime", album "Charlotte Church", filmski isjećak iz "I'll be there", 2003.g.
4.  "La Pastorella", Gigaochino Rossini
5.  "Carrickferus", glazbeni video
6.  "When a Child is Born", album "Dream a Dream", 2000.g.
7.  "Dream a Dream", 2000g., istoimeni album, Charlotte Church i Billy Gilman
8.  "Bridge Over Troubled Water", album "Enchantment", 2001.g.
9.  "The Prayer", istoimeni album
10. "All Love Can Be", igrani film "Beautiful Mind", glazba James Horner
11. "Just Wave Hello", album "Prelude", 2002.g
12."Crazy Chick", album "Tissues and Issues", 2005.g.
13."Even God ( can't change the past" ), album "Tissues and Issues"
take-it-easy @ 20:58 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
srijeda, veljača 7, 2007U ovoj ne samo glazbenoj prići ćete moći poslušati jednog starog znanca. No ona nije posvećena samo njemu.

Posveta je to prije svega svim ljudima dobre volje, i malo ćemo taj kosmos smanjiti, i još malo smanjiti i prisjetiti se jednog naroda, koji je stoljećima postojao u većoj ili manjoj mjeri, no bez obzira na tu mjeru, već prema potrebi se je taj broj na papiru mijenjao, pa i samo ime tog naroda.

No za poćetak imate priliku poslušati slavnog Janiku Balaža. On nije bio Bunjevac, no zasigurno su ga voljeli.

Slavni je to bio tamburaš, ne samo u Vojvodini, nego i mnogo šire.Janika sigurno ne bih volio da mu se pišu veliki hvalospjevi. Taj dragi glazbenik, koji svoju najveću ljubav pronašao upravo u tamburici, je svirajući nju zapravo pokazao ljubav prema svijetu na njegov skroman, glazbeni naćin.

A zar uopće ima ljubavi drugaćije? Nema, jer ona je potiha isto kao što tamburice svojim nježnim zvucima ispunjavaju naše duše.

A Janika se družio sa jednim Bunjevcem, koji je Bogu hvala još s nama:E ove zime baš i nema zime, ali nekako kad se promisli na Sombor i zimu, nekako je to sve skupa nezamislivo bez škripanja snijega, bez onih zaprežnih kola, koja voze dvoje zaljubljenih. Naravno da znate da u tom gradu doista postoji restoran tog fijakerskog imena, ja sam ga osobno vidio.

No da se vratimo malo našim dragim Bunjevcima. Oni su već stoljećima na ovim prostorima. Pa bilo je tu raznih carstva i teško je tu praviti neke granice, jer ovjde na sjeveru Bačke, a i šire žive mnogi narodi, pa i - Bunjevci.

Po narjećju nam je lako naslutiti odakle su došli. Iz nekih drugih krajeva šireg ili užeg tog "Balcanica Tragica". Neki kažu da su tražili plodne njive, a neki govore drugaćije, no ćinjenica da su ovdje domaći i neke stvari razumljivo ne vole.Zvonko Bogdan je istinska glazbena legenda. Kada poslušate njega, a u nastavku neke mlađe naraštaje, tek ćete u odnosu na njega ćuti blijedu sliku, ma koliko vam se god subjektivno dopala.

A pjesme, koje nam je on poklonio - one će poslužiti svim generacijama. Dovoljno je samo nabrojati naslove nekih skladbi, sasvim dovoljno je to za složiti priću - Ej Salaši na Sjeveru Bačke, Fijaker Stari, U tem Somboru, Ko te ime, taj te nema i još mnogo drugog.Da se vratimo dragim i miroljubivim Bunjevcima. Oni na ovim prostorima već stoljećima žive i nikom nisu smetali, dapaće.

No obzirom na cijeli splet prije svega povijesnih okolnosti, službeno ih je bilo pa opet ne bilo, ili kad ih je bilo taj se je broj mijenjao.

Godine 1918. su konaćno doznali "tko" su, pa Bunjevci naravno. No to nije trajalo dugo. Dovoljna je bila slijedeća revolucija da su morali postati - ultimativno Hrvati.E ovo naravno Slavonici poznaju, no nama s juga izgleda kao da gledamo neki "Hyde" park. Ne, ovo je sam centar Bačke, prelijepi grad Subotica.

Nažalost je sjever Baćke postao kao neki otok nekad multikulturalne - Vojvodine. Ni Bunjevce tamni oblaci nisu mimoišli. Za sitne ustupke ih se želi ipak proglasiti - Bunjevcima.

No oni su to oduvijek oduvijek bili, svjesni svojih korijena, svoje vjere, tradicije i svojih veza sa prastarom domovinom Hrvatskom.

Tek ne vole da se njima trguje. Dušebrižnike nećasne vrste ne trebaju.

A Zvonko će i njima i svima nama pomoći. Svojom iskrenom glazbom će nam prikazati neke korijene, ali korijene cijelom svijetu širom otvorene.Izvedbe slijedom:

1. Janika Balaž ( sa osam tamburaša )
2. J. Balaž i veliki orkestar - "Kad zaigra srce u primasa"
3. J. Balaž i Zvonko Bogdan - "Ja sam momak siroma"
preostale pjesme -  Zvonko Bogdan:
4. "Lakše lakše, moj konjiću", "Noćas nisu sjale", "Jesen stiže dunjo moja"
5. "Ej salaši"
6. "Ta tvoja suknja", "U tvom oko", "U tom Somboru", "Moja mala nema mane"
7. "Ko te ima, taj te nema"


take-it-easy @ 22:32 |Komentiraj | Komentari: 32 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 4, 2007

Kako predstaviti nekog, tko je skoro tek na poćetku svog glazbenog puta, a usput, van granica svoje domovine gotovo i nepoznat?

Pa možda najbolje kratkim videozapisom sa - audicije:Ova mlada umjetnica iz Quebeca rođena je 1984. godine, i bila je prava zvjezda "Star Academie" ( version Quebecoise, kako službeno negdje piše ). Inaće slićna natjecanja se održavaju širom svijeta, sa namjerom da se promoviraju mladi talenti.

No unatoć daru, koji joj nije nedostajao, nije bila pobjednica prvog natjecanja, no kada je nastupila drugi put, a to je bilo godine 2005. - joj je pobjeda bila zajamćena, a kako i ne bih kad može tako nešto otpjevati:

           
    
Ovo nije glazbeni zapis Eve Cassidy, i vjerujem da ni jednoj drugoj umjetnici, izuzev Stephanie nije uspjelo joj se vokalno toliko približiti. To je inaće snimka sa neke priredbe uživo, zanemarite one dodatke na spotu, naprosto nije mi moguće nabaviti drugaćiji zapis.

Za Stephanie je bilo tek pitanje vremena, kada će se za nju šire ćuti, pretpostavljam da sam prvi u Hrvatskoj, tko uopće nju predstavlja, eto neka bude "powered" s ljubavlju.

Mlada Stephanie je svoj glazbeni dar otkrila kao klinka, s osam godina, i od tada je cijeli njen život isprepleten glazbom.

      

Ovo je pjesma sa njenog prvog samostalnog albuma "Sur Le Fil" iz 2005.g. No ovo je nastup uživo za Tele-Quebec.

Stephanie je još i prije tog albuma godinama stjecala ne samo glazbena iskustva. Nastupala je i u kazalištu, prilikom izvođenja "Aide" u Egiptu, a i na filmu.

No ona je ipak prvenstveno pjevaćica, što se diskografije tiće, prije ovog spomenutog albuma ju se može ćuti samo još na zajednićkom albumu "Star Academie 2" iz 2004.


 
Ova mi se je slika nekako najviše dopala. Nastala je prilikom uspona na Kilimandžaro u organizaciji fondacije Care Canada., gdje je ona bila sudionik.

Neke od ovih skladbi su i sa njenog prvog albuma, što ću navesti u popisu.

No mlada Stephanie Lapointe je oduševila ne samo svojim samostalnim skladbama, već i pjevanjem nekih vrlo slavnih pjesama, što je naravno bio glazbeni izazov, slićno kao što ste mogli ćuti na poćetku ove priće.

I dobro se je snašla, isto kao što ju je lijepo slušati i vidjeti uz klavir ili harmoniku.

 
 
Glazba slijedom:

1. isjećci s audicija "Star Academie"
2. "Fields Of Gold"
3. "La Mer" - album "Sur Le Fil" ( 2005.g. )
4. "Libre Comme L'Eau" - album "Sur Le Fil"
5. "Imagine"

take-it-easy @ 16:33 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentareGlazba - Eva Cassidy

Foto - "Take It Easy"
take-it-easy @ 00:39 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 1, 2007

"Je suis malade"


Je ne rêve plus
Je ne fume plus
Je n'ai même plus d'histoire
Je suis seul sans toi
Je suis laid sans toi
Je suis comme un orphelin dans un dortoir
Je n'ai plus envie
De vivre ma vie
Ma vie cesse quand tu pars
Je n'ai plus de vie
Et même mon lit
Se transforme en quai de gare quand tu t'en vas
Je suis malade
Complètement malade
Comme quand ma mère sortait le soir
Et qu'elle me laissait seul avec mon désespoir
Je suis malade
Parfaitement malade
T'arrives on ne sait jamais quand
Tu repars on ne sait jamais où
Et ça va faire bientôt deux ans
Que tu t'en fous
Comme à un rocher
Comme à un péché
Je suis accroché à toi
Je suis fatigué
Je suis épuisé
De faire semblant d'être heureux quand ils sont là
Je bois toutes les nuits
Mais tous les whiskys
Pour moi ont le même goût
Et tous les bateaux
Portent ton drapeau
Je ne sais plus où aller, tu es partout
Je suis malade
Complètement malade
Je verse mon sang dans ton corps
Et je suis comme un oiseau mort quand toi tu dors
Je suis malade
Parfaitement malade
Tu m'as privé de tous mes chants
Tu m'as vidé de tous mes mots
Pourtant, moi j'avais du talent
Avant ta peau
Cet amour me tue
Si ça continue
Je crèverai seul avec moi
Près de ma radio
Comme un gosse idiot
Ecoutant ma propre voix qui chantera...
Je suis malade
Complètement malade
Comme quand ma mère sortait le soir
Et qu'elle me laissait seul avec mon désespoir
Je suis malade
C'est ça, je suis malade
Tu m'as privé de tous mes chants
Tu m'as vidé de tous mes mots
Et j'ai le coeur complètement malade
Cerné de barricades
T'entends, je suis maladePreveo sam vam izvorni tekst, postoji i engleska verzija, pravopisno dakako bolja, no misaono unakažena, ja sam nastojao se u tom smislu što više držati originala. I nemojte mi suditi prestrogo, ovo je izravan, gotovo simultani prijevod, ne tražite savršenstvo, nego smisao.

"Je Suis Malade" -  slobodan prijevod by Take ( It Easy )

"Ja sam bolešću shrvan"

Ja ne sanjam više
Ja ne udišem dim više 
Ja nemam ni prošlost više
Ja sam ostavljen bez tebe
Ja sam jadnik bez tebe
Ja sam kao siroće u prihvatilištu
Ja više ne postojim
Život mi je utihnuo kad si otišla
Ne živim više
I ćak je moja postelja
Postala peron ćekanja na tebe
Ja sam bolešću shrvan
U potpunosti shrvan
Kao ono veće kad je majka otišla
I ostavila me samog u oćaju
Ja sam bolešću shrvan
Do kraja shrvan
Vraćaš se onda kada to ne znam
Ni mjesto susreta ne znam
Proći će skoro dvije godine
Kako zbog tebe ludim
Kao kamen postajem
Zarobljen postajem
Za tebe sam vezan
Umoran 
Iscrpljen
Zamišljam sreću s nekima
Svake noći pićem se družim
Ali svi ti whiskiji 
Imaja iste okuse
I svi moji ćamci
Tvoje boje nose
Kuda da odem, kad si posvud
Ja sam bolešću shrvan
Do kraja shrvan
Moje tijelo krv tvoju nosi
Kao uginula ptica sam dok snivaš
Ja sam bolešću shrvan
Do kraja shrvan
Uzela si sve moje stihove
Rijeći si prisvojila
Možda sam imao i dara
Dok me nisi dotakla
A tvoja ljubav uništila
Sad se sve nastavlja
Mojom samoćom
Tu pored radija
Kao luđak bdijem
Slušam svoj obićan glas kako pjeva..
Ja sam bolešću shrvan
Upravo shrvan
Uzela si sve moje stihove
Rijeći si prisvojila
Kao ono veće kad je majka otišla
I ostavila me samog u oćaju
Ja sam bolešću shrvan
Upravo shrvan
Uzela si sve moje stihove
Rijeći si prisvojila
I ja nosim srce posve uništeno
I zarobljeno preprekama
Slušajući tebe, bolešću sam shrvan


Eto nadam se, da sam vam na ovaj naćin malo približio sadržaj ove pjesme. 

Na snimku sam naišao slućajno. No kada sam vidio sa koliko emocija je to otpjevano, nisam se mnogo dvoumio u pogledu "ugrađivanja" na blog.

Inaće "Je Suis Malade" možete kod mene preslušati i u izvedbi Lare Fabian.  
take-it-easy @ 05:21 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1561434
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.