Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog - travanj 2009
ponedjeljak, travanj 6, 2009


Kada bismo se zapitali kakva je povezanost Tal Wilkenfeld sa npr. sastavom Allmann Brothers Band, Jeff Beckom, Herbie Hancockom ili Eric Claptonom, tada bi jednoznačan odgovor bio potežak. No da se ne mučimo glazbenom enigmatikom, bolje da se poslužimo njenim plodovima pa da se paralelno vratimo malo u prošlost.

The Allmann Brothers Band su slavni south rock sastav, Jeff Beck i Eric Clapton potjeću iz power ekipe zvana Yardbirds (gdje nedostaje još samo Jimmy Page), a Herbie Hancock je sjajni jazz pianist,skladatalj i ne samo. I svi oni, i ne samo oni pronašli su s Wilkenfeld primarno glazbeni sklad.Vratimo se još jednom unatrag, no sada u bližu prošlost. Tamo negdje početkom ovog tisućljeća je jednoj teenagerki dosadilo listati knjige i podnositi školsku svakodnevnicu te se hvata gitare, da bi ju tek nešto kasnije zamijenila za vrstu bas. I to "krhko" mlado stvorenje odlući prijeći pola zemljine polutke da bi sa nastupom punoljetnosti već nastupala kao session glazbenica, u SAD-u, zemlji koljevki glazbenog pravca zvanog - jazz.Kako je to Tal Wilkenfeld uspjela da "smanta" sve te silne živuće legende popularne i ozbiljne glazbe 20. stoljeća?

Sviravši u Los Angelesu je vrlo brzo uočena kao session glazbenica, koja ne osvaja samo svojom mladošću i ljepotom, premda je ona neupitna, nego prije svega svojom odmjerenošću, osječajem za skladom, timingom, feelingom. Nije trebalo puno da glazbeni znalci uoče, shvate kakvu su umjetničku unikatnu dragocjenost s Wilkenfeld dobili.Premda su sve njene glazbene suradnje jedinstvene, ipak bih želio izdvojiti onu sa Jeff Beckom. Iako ćete uživati u gitarskim solo izvedbama jednog od najboljih gitarista našeg vremena u isto vrijeme će upravo ona zajedno sa drugim glazbenim znalcima biti  zaslužna za ovo istinsko ispunjenje.

No valja imati na umu da je njoj i to tek sada 22 godine tek moguće je samo za pretpostaviti kakav glazbeni opus je od nje za očekivati. Gledajući, slušajući Jeff Becka i Tal Wilkenfeld na poznornici kao da je upravo za njih stvorena pjesma "Cause we ended as lovers". Zaljubljenici su završili, sjedinili se u glazbi.Ona nikada ne postupa nametljivo. Stvarajući, skladajući svoj prvi samostalni album "Transformation" Wilkenfeld u svakom trenutku daje glazbeniku mogućnost punog izražaja. Nema tu nadglasavanja, osjeća se kada i kako će biti zastupljen bas u cijeloj svojoj ljepoti, bubnjevi će svirati upravo u pravo vrijeme, zna se kada je vrijeme za klavirske zvuke. No sve to koliko god bilo komponirano je stvoreno spontanošću. Osjeća se istinksa glazbena osebujnost, radost u sviranju. Valja tek pažljivo slušati. Glazba će nam dati odgovore bez postavljenih pitanja.Smooth jazz, fusion u interpretaciji Wilkenfeld uzburkati će u najpozitivnijem smislu svaki glazbeni formalizam, elitizam, na šarmantan način biti će proglašen passé, "prašnjavost" će postati prošlost.

Upravo iz ovakvih razloga će svatko osjećati sreću zajedničkog nastupanja. Tal Wilkenfeld će još vrlo ograničeno vrijeme, no samo neupučenima, ostati glazbeni anonimus. Nipošto ne starim meštrima poput Jeff Becka i company.

Tekst by Take_It_Easy.

Insprirativni izvori: Ono što je preslušano.Glazbeni zapisi slijedom: 1. Tal Walkenfeld - "Table for one" (CD: Transformation), 2. Jeff Beck, Talk Walkenfeld - "Angel", 3. Herbie Hancock, Corrine Bailey Rae, Tal Walkenfeld - "River", 4. Tal Walkenfeld - "The river of life" (CD: Transformation), 5. Jeff Beck, Tal Walkenfeld - "A day in a life", 6. Jeff Beck, Tal Walkenfeld - "Blast from the East", 7. Jeff Beck, Tal Walkenfeld - "Cause We've ended as lovers"

take-it-easy @ 01:00 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
petak, travanj 3, 2009
Evo jedan copy/paste, neka ga pročita tko želi. Ja bih samo želio glasno razmišljati i navesti primjer Rijeke, gjde je ukinut taksi monopol, tako plačate za udaljenost do 5 km npr. svega 20 HRK. Osobno sam malo prije nazvao jedno taksi poduzeće da provjerim, no da ne bio vršio promidžbu, možete to pronaći na internetu i sami.

A glazba, ona uvijek "pati", no dajem obečanje - very soon nešto stiže. Pozdrav od vašeg Take_It_Easy-a.

Ako vam se slučajno sviđa ova sljedeća pjesma onda ste ma kako to proturiječno zvučalo na ovom blogu na pogrešnom mjestu. Ovaj glazbeni šljam sam stavio u kontekst onog kojem je doljni dopis upućen.

Update, dodatak - vidim da je nužno - Autor ovog bloga se ograđuje po pitanju kvalitete ovog "videouratka". Izabrao sam ga tek kao ilustraciju, da i na ovaj način "pojasnim" zašto kod nas šutke prolaze devijantnosti u društvu. Pa tko je shvatio shvatio. Hvala.
JURIS PROTECTA

Udruga za unapređenje pravosuđa u RH
Metalčeva 3, 1000 Zagreb; tel. 01-3020 066; faks; 01-3096 199; e-mail: info@jurpro.hr

Predsjedniku Vlade RH dr. Ivi Sanaderu                Zagreb, 3.4.2009.

Poštovani gospodine Predsjedniče Vlade,

Pravosuđe je centralni problem hrvatskog društva. Zadnje promjene na ministarskoj razini nisu donijele očekivana poboljšanja. Manjak kvalitetnih kadrova, organizacije rada i odlučnosti, te zakonske regulative nisu prepoznate kao centralni problemi hrvatskog pravosuđa. Interesni lobiji kontroliraju između ostalog i pravosuđe.

Odvjetnički lobi od 1994. god. ima zakonodavne ovlasti, a posljedica toga su ozakonjena pljačka, raslojavanje sudstva i masovno kršenje ljudskih prava. Novi ministar pravosuđa nije se  uključio u rješavanje gorućih problema u pravosuđu. Postoji osnovana sumnja da nedostaje odlučnost, kompetentnost i volja za radikalnim promjenma. 

Građani, privredne i nevladine organizacije osuđuje nefunkcioniranje institucija, među njima je svakako najvažnije pravosuđe, ali državna i gradska vlast nemaju zato razumijevanja.

Deklaraciju o hrvatskom pravosuđu i masovnom kršenju ljudskih prava potpisalo je do sada preko 3 tisuće osoba. Novi ministar pravosuđa ne samo da ignorira volju građana, nego nije smatrao za potrebnim ni odgovoriti na naša dva dopisa u vezi s tim. Detalji o Deklaraciji i imena potpisnika mogu se pročitati na http://www.gopetition.com/petitions/stop-organized-crime-and-human-rights-violations/signatures.html .

Peticiju kojom se traži ukidanje taksi monopola u Zagrebu potpisalo je do sada 6 133 osobe. Gradsko poglavarstvo na čelu s Milanom Bandićem također ignorira opravdane zahtjeve građana. Detalji o peticiji na: http://www.gopetition.com/online/21584/signatures.html

Zahtijevamo od Vlade RH da prestane ignorirati želje i potrebe svojih građana. Nužno je, bez daljnjeg odlaganja, donijeti Zakon o odvjetničkim tarifama kojim će se onemogućiti pljačka građana i smanjiti atraktivnost odvjetničkog zanimanja u odnosu na sudačko.  Tako maksimalna sudska pristojba iznosi 5.000,00 kuna, dok maksimalna naknada odvjetnika za izlazak na ročište iznosi 122.000,00 kuna. U konačnici odvjetnički honorari u odnosu na sudske pristojbe su najmanje 100 puta veći, dok su u civiliziranim zemljama (na primjer Njemačka) odvjetnički honorari i sudske pristojbe ujednačeni, a troškovi odvjetnika u Hrvatskoj premašuju deseterostruke iznose troškova u Njemačkoj. Usporedba odvjetničkih troškova u Njemačkoj i Hrvatskoj pokazuje apsurdnost „banana republike“: http://gradjanska-akcija.org/index.php?option=com_content&task=view&id=262&Itemid=47    

Neodgovornosti državne i gradske vlasti, drska pljačka interesnih lobija i postojeća kriza na nacionalnoj i međunarodnoj razini vodi u nasilje širih razmjera na ovim prostorima, jer građani ne vide drugog izlaza.

S poštovanjem,
JURIS PROTECTA
Zlatko Zeljko, predsjednik  
take-it-easy @ 14:19 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1561434
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.