Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog - srpanj 2007
utorak, srpanj 31, 2007

...nešto davno otpjevano.....za sva vremena.

Slideshow by Take_It_Easy.

Pozdrav svima
take-it-easy @ 23:00 |Komentiraj | Komentari: 25 | Prikaži komentare
petak, srpanj 27, 2007Gledajući s ljudske perspektive nekako se najviše govori, piše, pjeva upravo o ljubavi, a i smrti.

O smrti sam pisao nedavno i ja, jer je bilo za to razloga, no upisao sam tek dvije rijeći - i bile su dovoljne.

Ljubav i smrt su nešto nerazdvojivog. Gdje god prave ljubavi ima, nužan je susret i sa smrću. Tamo gdje ga nema, nema ni prave ljubavi.

Koliko sam god stigao ćitao sam i neka vaša razmišljanja vezana upravo uz ljubav.Od mene nećete otkriti ništa novog, jer u istom sam vremenskom brodu s vama, možda vam tek po koja crtica misli bude od koristi.

Kada slušate glazbu, onda toliko ćesto slušate o nekome tko je ostavljen, tko nesretno ljubi. No ne bi bilo ni nesretnih da ti koji ljube u isto vrijeme nisu u svom životu i akteri neljubavi prema nekome, ćesto i neznanom.

I sad ćete se pitati kako? Pa vi koji mislite da ste tako neobični ili možda mislite da ste nedopadljvi, svejedno, gotovo nema osobe od vas, koja ne predstavlja nekome neku tihu patnju, koja bih vam željela podariti svu svoju ljubav, no ljubavni kotač se ne okreće onako kako bismo htjeli, već vladaju neki sasvim drugi zakoni.

Sa moje životne distance mogu napisati da nisam po pitanju ljubavi ništa pametniji, nego dok sam bio - balavac. Tek mi je život nužno donio razna iskustva i sretna i nesretna.Ja vam mogu dati samo jedno mišljenje, ako želite možete to prihvatiti i kao savjet.

Nemojte koćiti vaše vlastite osjećaje, no nemojte obmaniti ni sebe ni onog drugog kada osjećate da ljubavi nema ili da odumire.

Budite po tom pitanju iskreni, kako prema sebi, tako i prema drugome. I možete biti sretni ako saznate tko je vaš tajni obožavatelj.

I ako vam se putevi ljubavi ne poklapaju, nemojte ga povrijediti, već mu pokažite vašu iskrenost. Zbog nje će Vas ( nažalost ?? ) možda još i više voljeti, znajući da će cijeli život biti za vas uskraćen.

I koliko god se ćini da su najljepše ispunjene ljubavi, toliko su možda snažnije one, koje znaju da će zauvijek ostati neuzvraćene.

A svima vam želim što sretnije ljubavi, i ako vam se naškrabano ne sviđa, shvatite da je to napisao jedan midyear čovjek.I samo još nešto, ako vas zanima povod pisanja ovog večerašnjeg posta.

Draga blogerica Sim Sim ( rvr ), kod koje sam ja ostavio komentar u obliku stihova pjesme "Kad ljubav umre" mi danas napiše:


"A imaš li možda snimku?". Ne nisam ju imao, već samo staru audiokazetu, a videozapisa na internetu nigdje, pa sam se danas malo na brzinu pomućio da napravim onog ćega nema.

Mali slideshow za youtube sa pjesmom "Kad Ljubav Umre". Slike sam birao nekako intuitivno, nadam se da vam se sviđaju. Barem me neće youtube napast da sam ukrao nekom video :))

Pjesme Kemal Monteno:
1. "Vratio sam se živote"
2. "Dušo moja"
3. "Zaleđena ćesma ( Kemal Monteno & Fuad Backović )
4. "Kad umre ljubav"

take-it-easy @ 22:22 |Komentiraj | Komentari: 37 | Prikaži komentare
nedjelja, srpanj 22, 2007Ima dana u životu, kada vam neki naslovi pjesama budu nekako prikladniji za slušanje, razmišljanje, jer ste se našli u nekim okolnostima, koje su jedinstvene i koje se događaju samo jednom.

Neki to zovu rastankom, drugi drugačije, no svakako su to dani, koji će vam biti obilježeni posebno.I tako u tim okolnostima, kada još i nisam pripremao neki rad sam se prisjetio naslova jedne pjesme, ne nije to bila Sarah Brightman i njeno "Time Say Goodbye", već jedna druga skladba.

A sve što je dobro, često ima i više izvedbi. Tako sam se dvoumio između večerašnje zvijezde i jedne druge, koja međutim neće biti zaboravljena, i suviše je ljudski plemenita i nadasve glazbeno zanimljiva.Kada razmišljamo o Annie Lennox, nekako logično promislimo i na Eurythmics, a da budem precizniji riječ je o Annie Lennox i David A. Stewart-u, koji su tamo krajem 70.tih osnovali upravo taj sastav.Kod Annie Lennox se je dogodilo nešto ne baš svakidašnje što se tiče popularne glazbe, još u vrijeme Eurythmicsa ( ako izuzmemo prvi album ) je počela pjevati nešto što je u početku bilo avangardno, a pokazalo se da je zapravo bezvremensko vrijedno.Svejedno slušali Eurythmics ili Annie Lennox u solo izdanju sada ili prije deset, pa čak i više godina, glazba je naprosto nekako bezvremenska. I nekako pogađa ravno ne samo u moju glazbenu žicu, već i šire. 

Annie je rođena tek dvije godine prije mene, po datumu kao božićni poklon svojim roditeljima. I vjerujem da je imala sretno djetinjstvo.I bila je pravi multitalent od malena, tako da su ju roditelji poticali u svim mogućim aktivnostima, od kojih je ona glazbena bila dakako najvažnija.

A onda kada je narasla otišla je u London da studira na "Royal Academy of Music". Sjajno. Da sjajno, no nije tako izgledalo kad je pri skoro samom kraju studija isti naprasno i prekinula.To je napravila čisto intuitivno, osjećala je da naprosto u svom životu želi nešto drugo. A za početak, jer ipak nije postala skitnica, a vrijeme hippija je bilo već prošlo, je između ostalog i - konobarila.Provjerio nisam, no jedan od njenih gostiju je bio i David Stewart, kojeg je toliko očarala da joj je smjesta ponudio - brak.

I tako su počeci Eurythmicsa bili isprepleteni burnom vezom njih dvoje i rađanjem jedinstvenih glazbenih izražaja.Kada poslušate njihovu skladbu sa tog prvog albuma "In the Garden", tada još nisu zvučili onako kako ih poznajemo.

I tko god poznaje Blondie sa samih početaka, naći će u pjesmi "Love Is a Stranger" podosta sličnosti. No nije to slučajnost, jer su u produkciji tog prvog albuma sudjelovali i neki članovi sastava Blondie. Evo to je tek onako informacija usput.Moji slušatelji znaju da se ja ne volim baviti tračevima, no ovo ipak je neizostavno za napisati. Ljubavna veza između Annie i Davida nije trajala dugo, no glazbenim nitima su povezani svih ovih zadnjih 25 godina, premda je ona imala i ima svoju solo karijeru.Počeci sastava Eurythmics su bili doista furiozni. Već od skladbe "Sweet Dreams" pa nadalje se je nizao hit za hitom. 

Oni su u 80.tim predstavljali nešto apsolutno novog, jedinstvenog, neusporedivog sa bilo čim stvorenim prije.Annie Lennox je bila ta koja je ne samo glazbeno, nego i vizualno stvarala imidž. 

Njen muški stil odijevanja, mimika, kretanje na pozornici nipošto nije oduzelo nešto od njene ženstvenosti. 

Naprotiv, ona je upravo ovim navedenim elemetnima samo pojačala i naglasila svoju snažnu individualnost. Naravno to nije išlo na štetu glazbenog izražaja Eurythmics.Nema smisla sada nabrajati taj cijeli niz glazbenih uspješnica, uz koje su zajedno išli i brojni koncerti. 

Toliki glazbeni angažman je ućinio svoje, Annie je trebao predah i sastav Eurythmics više nije postojao. 

No kako se je pokazalo kasnije, tek za određeno vrijeme.
I dobro se sjećam kad sam, eto to sad već davno, kupio album toga sastava i kako mi je u ušima ostalo "There Must Be an Angel".

No anđeli i mnogo toga dobroga i plemenitog su obilježili i njen kasniji rad, kada je na samostalnim koncertima uz nove skladbe redovito pjevala nešto od Eurythmics. 

I to je bila samo potvrda onog, o čemu sam pisao na početku. Eurythmics, Annie Lennox,sve je to kao dobro vino, njihova glazba iz 80.tih je u kasnijim interpretacijama zvučala još bolje.
Godine 1992. je izdala svoj samostalni album "Diva" i to isto doista i postala, te se profilirala i kao samostalna umjetnica. 

Neću vas zamarati sa detaljima ovog od glazbene kritike visoko cjenjenog ostvarenja, preko glazbeniih zapisa ćete više saznati nego da vam ja pišem ovdje romane.Na ovom albumu nećete ćuti samo niz skladbi, od kojih je gotovo sve sama skladala, već primjetiti i jedan zaokret prema naglašenijoj ženstvenosti. 

Videospotovi su naravno sjajni, a evo i mala zanimljivost, sama Annie Lennox je na youtube otvorila svoj službeni account i na njemu upravo izdvojila jednu skladbu sa ovog albuma:


"Walking on Broken Glass".Sljedećih godina je ona sudjelovala u raznim projektima, što možete naravno sve saznati ako tek ukucate njeno ime na nekoj tražilici.

Tri godine poslije je također nasnimila jedan zanimljiv album sa prepjevima nekih poznatih skladbi. 

Kritičari su to dijelom uzeli na nož. No zar ne bih bilo šteta ne ćuti "A Whiter Shade of Pale" u njenoj izvedbi?
Sastav Eurythmics je 1999. godine okrunjen sa "Brit.Award", što je bio vjerojatno povod za ponovnim okupljanjem.

Nasnimili su album "Peace", koji nam je ponovno donio niz vrijednih skladbi. No nije ostalo samo na albumu.

Krenuli su na svoj "Peace Tour" te prihod donirali Greenpeace-u i Amnesty International.
Godine 2003. Annie objavljuje svoj album Bare. I kada gledate omot vidite jednu nagu ženu, gdje nećete pronaći nikakvih erotskih elemenata.

Umjetnica želi pokazati svoju ranjivost, čistoću izražaja i nadasve iskrenost. 

Tada se u svojoj 48.godini života prikazuje možda najosobnije, najemocionalnije nego ikad prije. Kada slušamo pjesme doživljavamo njeno oslobađanje od životnih zabluda, grešaka, svega onog lošeg, čega nije ni ona bila lišena.

No umjetničke poruke su obično višeznačne. Zasigurno ćemo se i sami u nećemu prepoznati.Sada već zrela pjevačica i u novom tisućljeću pjeva i neke pjesme iz ranijih dana, i vjerojatno prije nekih 15-stak godina nije mogla ni naslutiti kako će snažno u bliskoj budučnosti zvučati jedno "Why", kao vapaj za obespravljene, bolešću i siromaštvom zarobljene ljude.

Znam da će mnogi promisliti da su gigantski megaspektakli ujedno i promocija za glazbene zvijezde. 

Točno, no njoj takva promocija nije potrebna, ona zasigurno nije kriva što moćnici ovog svijeta ćine ono što je protiv savjesti čovjećanstva.Ona i u svojoj 53. godini života ostaje autoritet, prema kojem su političari svijeta tek sitni šahovski pijuni.

Annie Lennox dostojanstveno nastavlja svoj životni put i posvuda je rado viđena gošća. S pravom.

Svima želim ugodno slušanje, a ukoliko imate pitanja možete ih uputiti preko komentara ili maila.

Vaš Take ( It Easy ).

POPIS GLAZBENIH ZAPISA SLIJEDOM:
1. Eurythmics - "Never Gonna Cry Again", album "In the Garden, 1981.g. 
2.        "         -  "Julia", album "1984 ( for the love of Big Brother )", 1984.g.
3.        "         - "Sweet Dreams ( are made of this )", album "Sweet Dreams", 1983.g.
4.        "         - "There Must be an Angel ( Playing With my Heart )",  album "Be Yourself Tonight, 1985.g. 
5. Eurythmics - "You Have Placed a Chill in my Heart", album "Savage", 1987.g. 
6.       "          - "Angel", album "We Too Are One", 1989.g. 
7. Annie Lennox - "Walking On Broken Glass", album "Diva", 1992.g.
8.      "           - "Cold", album "Diva", 1992.g. 
9.      "           - "The Gift", album "Diva", 1992.g.
10. Eurythmics - "Heaven", album "Savage", 1987.g.
11. Annie Lennox - "No More ( I Love You's )", album "Medusa", 1995.g.
12.   "           - "A Whiter Shade Of Pale", album "Medusa", 1995.g.1
13. Eurythmics - "I Saved the World Today", album "Peace", 1999.g. 
14.   "              - "17 Again", album "Peace", 1999. g. snimka uživo sa "Peace Tour" 
15. Annie Lennox - "A Thousand Beautiful Things", album "Bare", 2003.g. 
16.   "              - "Honestly", album "Bare", 2003.g. 
17.   "              - "Wonderful", album "Bare", 2003.g.
18.   "              - "The Saddest Song I've Got", album "Bare", 2003.g.
19. Annie Lennox & Paul Buchanan - "Here Comes the Rain Again", album "Touch", 1983.g., tv-snimka iz godine 1996.
20. Annie Lennox - "Why", album "Diva", 1992.g.,koncertna snimka iz 2000.g.
21.  "              - "Ev'ry Time We Say Goodbye", album "Red Hot + Blue: A tribute to Cole Porter" ( razni izvođaći ), 1990.g., videozapis je nastao kasnije


Note:

Copyrighted material on this website is used in accordance with 'Fair Use', for the purpose of study, review or critical analysis, and will be removed at the request of the copyright owner(s).take-it-easy @ 21:41 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
subota, srpanj 21, 2007Dragi prijatelji, tek da vam ukratko napišem. Ovo nije moj novi post već kratko javljanje, da vidite da sam dobro i zdravo.

Ovu pjesmu svi poznajete, to je upravo originalna verzija pjesme "From a Distance" u izvedbi Nanci Griffith. Eto nekom drugom je pošlo za rukom da s njom stekne slavu.

Inaće moj rad je naravno u pripremi, danas nije još bio sasvim gotov, pa sam odlućio da ga objavim vjerojatno tijekom ovog vikenda. 

Pozdravlja Vas vaš Take_It_Easy :))

take-it-easy @ 01:38 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
petak, srpanj 13, 2007Hvala Majko.
take-it-easy @ 17:28 |Isključeno | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 9, 2007Zamišljam si život nekog, tko je cijeli život težio samo za užicima.

I pri tome ne mislim na vas, koje ste iskreno proživjeli svoje ljubavi i iste na vaš naćin uvijek dijelili.

I ne mislim ni na vas, koji ste sretno kupili neki svoj autić, zadovoljno postali vlasnik pa ćak i lijepe kuće. Ne nije o vama rijeć.

Zamišljam si one, koji su doslovce htjeli samo sebi ugoditi, ne mareći odviše za druge, ne mareći u konaćnici ni za sebe.

Vi koji imate gotova sva zemaljska blaga ovoga svijeta, zamišljam si kako biste se možda osjećali pri kraju svojeg životnog puta.Kada biste možda bolesno ležali u nekoj postelji dal biste se vi sadašnji moćnici ovog svijeta jednako osjećali kao oni drugi, koji su trnovitim putem dolazili do svoje sreće.

Jel biste na jednak naćin nosili svoje rane, otvorene rane, kao što ih podnose oni, koji su cijeli svoj život živjeli skromno i ćestito.

Jel bih vam teret modrica od bezbroj uboda iglica teže pao nego nekom, tko je živio, nastojao živjeti jednim poštenom, na trudu zasnovanim životom.

Ne znam,no bojim se kad vam bude najteže da ćete možda imati manje mira, nespokojnije podnositi te zadnje zemaljske trude i muke.

Što vam ja nipošto ne želim.
take-it-easy @ 23:29 |Komentiraj | Komentari: 28 | Prikaži komentare
subota, srpanj 7, 2007Predivan slikovno-glazbeni spoj, taman po mom guštu :))

take-it-easy @ 03:20 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
ponedjeljak, srpanj 2, 2007( glazba Jean Sibelius - "Finlandia" )

Svi mi ponešto znamo o Finskoj, toj prelijepoj zemlji na sjeveru Europe.

Dugu ima povijest, a nakon višestoljetne pripadnosti Švedskoj, pa i stotinjak godina Rusiji, ova zemlja je od 1917. godine nezavisna.

Finska je zemlja velike površine, ima bezbroj jezera i netaknutu prirodu. No s obzirom na velićinu ima razmjerno malo stanovnika, koji žive ponajviše na jugu, gdje je naravno i Helsinki, glavni grad i središte svih važnijih kulturnih zbivanja, pa tako i glazbe.

No za poćetak glazbena razglednica Finske.( Georg Malmsten - "Pennitön Uneksija" )

Evo tek nekoliko rijeći o Jean Sibeliusu. On je bio najveći finski kompozitor svih vremena, te jedini koji je stekao i slavu izvan svoje domovine. Kroz svoj dug život je djelovao kroz dva stoljeća, te je u velikoj mjeri utjecao, prije svega na ozbiljnu glazbu Finske 20.stoljeća.

Živio je povućeno, a njegova glazba je bila obilježena dubokom privrženošću prema svojoj domovini Finskoj.

A nakon kratkog izleta u "ozbiljne" vode, evo nam većeras i prve naše zvijezde. I da vam odmah nagovijestim. Na samom poćetku će biti predstavljeni neki glazbenici starije dobi, da bih u nastavku mogli slušati finsku glazbu sadašnjice, no bez stroge vremenske kronologije.

Geog Malmsten spada u onu "gardu" glazbenika, koji će biti predstavljeni i preko sljedećeg umjetnika.( Tapio Rautavaara - "Lapin Jenkka" )

Georg i Tapio su predstavnici one stare finske glazbe, ere "zlatnog šlagera", kada se je stvarala glazba od posebne vrijednosti. Ta "finska škola" dobre glazbe u novije doba u svojem glazbenom pravcu nije imala pravih nasljednika, zato uživajte u ovih nekoliko poćetnih pjesama, koje predstavljaju posebnu vrijednost.

Naravno neznam ni ja finski, no tek da napišem da Georg pjeva nešto toplo, ljubavno, prića o svojim praznim đepovima i istodobnom bogatstvu, koje ne stvaraju materijalne vrijednosti. No i ako ne razumijete jezik, shvatiti ćete poruke preko glazbe.

Inaće je Georg Malmsten nasnimio preko 800 ploća, što doista nije malo i pravi je dragulj nešto od njega naći na internetu.

A zanimljiva je i svestranost Tapio Rautavaara. On je bio naime ponajprije sportaš, ćak je pobjeđivao na Olimpijadama, no bio je i glazbenik.

A njegova glazba se i mnogo godina nakon njegove smrti rado sluša. On spada nekako među one zadnje iz te generacije "zlatnog" finskog šlagera.( Olavi Virta - "Sokeripala" )

A evo nam sada slavnog Olavi Virta. Ova se pjesma inać prevodi sa "kocka šećera", a naravno da je rijeć o ljubavi, i nekim željama upućenim svojoj dragoj, ovdje odlićno slikovno ukomponirano sa Clark Gableom. A ja sam upućen na šture izvore, jer ima mnogo toga piše na finski, e tu bih mi jezićno možda pomogao(la) neki(a) mađar(ica).

A kako to?? Pa jednostavno finski i mađarski spadaju u onih pet šest glavnih jezićnih obitelji i zato kad slušate ovu staru glazbu ne ćudite ako vas to malo podsjeća na nešto južnija podneblja.

A Olavi Virta je bio po nećemu posebno slavan - on je najznaćajniji predstavnik finskog tanga svih vremena.( Tamara Lund - "Lapin Tango" )

Da upravo je tango oduvijek imao u Finskoj posebno mjesto. I daleko na sjeveru se je plesalo i pjevao "laplandski tango". Nama, kojima je Finska možda manje poznata je to možda na neki naćin i iznenađenje.

Ovu izvedbu je inaće komponirao slavni kompozitor Unto Mononen, koji je skladao za mnogo finske pjevaće, a posebno je poznat po svojoj tango glazbi.

I onda nakon tih prelijepih desetljeća prije svega kvalitetne, umjetnićki vrijedne popularna glazbe je Finska u novije doba ostala bez dostojnih nasljednika glazbe tog žanra.

I nije slućajno što je ta zemlja godinama bila na zaćelju eurovizijskih natjecanja. Naime nije jezik bio jedini krivac za finske neuspjehe.

No dogodilo se onda na sreću nešto drugo. U Finskoj je nastajala sjajna glazba nekih drugih glazbenih pravaca, i upravo njoj se želim u nastavku posvetiti.( Leningrad Cowboys - "Those Were the Days" , album "We Cum from Brooklyn, 1992.g. )

I kad smo već kod glazbenih pravaca, doista neznam kuda da svrstam ove Leningrad Cowboys. Najbolje bih bilo napisati da su oni predstavnici svih mogućih glazbenih vrsta, jer su u svojih zadnjih petnaest godina prikazali toliko toga razlićitog, da naprosto "moram" da ih vam predstavim sa nekoliko skladbi.

Oni su objavili već cijeli niz albuma, i preko njih možete ćuti i nešto svojestveno upravo njima -  naime oni su gotovo na svakom svojem albumu napravili svoje obrade najpoznatijih skladbi pop i rock glazbi sadašnjice, no nisu se zadržavali samo na tim žanrima.

Evo npr. svima je nekako poznata pjesma "Those Were the Days" u izvedbi Mary Hopkins, no to nije pjesma skladateljskog dueta Lennon / Mccartney. 

Pjesma je komponirana još ranih 60.tih, a izvodile su je i naša Zdenka Vučković ( ispravite me ako nije točno ) Sandy Shaw, pa čak i Dolly Parton. Evo da ne bude suviše rijeći, poslušajte pjesmu u izvedbi ovih kauboja.( Leningrad Cowboys & Red Army Ensemble - "Oh, field",album "Total Balalaika Show", 93g )

Ja mislim da bih kod ove izvedbe pravu radost doživjeli neki "anarhistički" blogeri, no nema potrebe da im šaljem pozivnicu, jer svatko je kod mene ionako dobrodošao.

I da dobro pogledajte, nisu to oni Lordi, nego L.C. na sceni sa svojom tipićnom zašiljenom kosom. No sama snimka nema nikakve izravne veze sa samom slikom, jer ćete sada moći poslušati skladbu sa pravog megaspektakla.

Bio je to nastup u sklopu "Balalaika Showa" zajedno sa ansamblom od čak 160 članova -  ako nema više Sovjetskog Saveza, nema problema, i dalje postoji ansambl, koji se je prilagodio novim uvjetima. Ovo je možda bila jedna od najvećih glazbenih priredbi u Finskoj uopće - bilo je to još 1993.g.( Leningrad Cowboys - "L.A.Woman", album "Live in Provinzz, 1993.g. )

Naravno ovo je bio tek jedan od projekata ovog sastava, koji neumorno stvara i koji je postepeno postao poznat doslovce širom svijeta.

Oni nisu prepoznatljivi samo po svojim frizurama, već i po mnogim detaljima, gdje se oni poigravaju i sa klišeima bivšeg Sovjetskog Saveza, a isto tako i kod glazbe oni sviraju doslovce po svome, bilo da je rijeć o vlastitim izvedbama ili nekoj od brojnih obrada, koje možete naći na gotovo svim albumima.

A evo možete i slušati kako zvući ćuvena pjesma od Doorsa u njihovoj izvedbi.( Apocalyptica - "The Unforgiven", album "Plays Metallica By Four Cellos", 1996.g )

Finska je prava riznica raznih gotskih i metal sastava. Gotovo je nevjerojatno sa koliko se izvođaća ova po broju stanovnika mala zemlja može pohvaliti. Nastojati ću predstaviti barem netke, jer za sveobuhvatniji prikaz bih mogao napraviti posebnu web stranicu samo za ovo.

Evo za poćetak sastav Apocalyptica. Rijeć je o ćetiri sada već bivših studenta glazbe, koji su odlućili da naprave album sa svojim omiljenim pjesmama sastava Metallica. I to su naravno odsvirali sa ćetiri čela.

Mnogi ih nisu baš htjeli prihvatiti ozbiljno, no to im baš i nije smetalo, no valjda naglasiti da je upravo sastav Metallica financijski omogućio snimanje ovog prvog albuma.

Sastav Apocalyptica je također postao jedan glazbeni izvozni proizvod. Održali su bezbroj koncerta širom svijeta  - znaći čelo svira metal - zanimljivo za poslušati, ljubiteljima sastava Metallica, i naravno svim ostalim.( Apocalyptica - ""Quutamo", istoimeni album, 2006.g. )

I evo nam sastav desetak godina kasnije. U odnosu na sam poćetak tu su došli još i bubnjevi, a ostalo je isto - cello plays metal.

Apocalyptica su vrijedno stvarali, od poćetnih skladbi koje su bile preuzete od Metallica, s vremenom su svirali sve više vlastite glazbe.

A postigli su i još nešto. Utjecali su na svijest mladih, koji su bili pretežno pozabavljeni pop glazbom.

Svojim angažmanom zainteresirali su taj naraštaj i za ozbiljnu glazbu. 

Pored vlastite kvalitete, koja je rezultat talenta i marljivog rada, je možda upravo to njihov najveći uspjeh.

No Finska je ionako zemlja posebna, gdje je sasvim normalno da glazbeni studij obavezno obuhvaća i nešto od - Jimi Hendrixa.( Eternal Tears of Sorrow - "Prophetian" , album "A Virgin and a Whore", 2001.g )

I ovaj sastav je zapoćeo sa svojim radom tamo sredinom 90.tih. te se ubraja u "Melodic-Death-Metal" sastave. I da ne bude zabune ništa se iza toga naslova strašnog ne krije, tek je to toćna odrednica jedne podgrupe u tom širokom pojmu gotic i metal glazbe.

Preko ovog albuma sastav govori o toj vjećnoj borbi izmedju dobrog i zla - virgin predstavlja ono dobro, whore loše. 

Poanta svega jeste da je život borba u kojem je jak onaj, koji uspije u svom životu da izbori dobro. ( Nightwish - "Nemo" )

Ja vjerujem da ovaj sastav nije potrebno baš posebno predstavljati, a ovdje sam ga uvrstio tek sa dvije pjesme, budući ga mislim obraditi samostalno.

Njihovi poćeci su bili prije nekih desetak godina, kada su angažirali i mezzosopran Tarja Turunen. Ona će biti pjevaćica, koja će vokalno obilježiti taj sastav sve do 2005. godine.

Nightwish je svoju sviranje zapćeo kombinacijom metala i klasićnih elemenata, da bih kasnije u sve većoj mjeri prevladavali simofnijski elementi - oni se nekako najbolje mogu uvrstiti u symphonic metal sastave.( Nightwish - "Eva" )

A onda od godine 2007 zapoćinje doslovce jedna nova era za ovaj sastav. Naime nova pjevaćica Anette Olzon pjeva sasvim drugaćije od svoje predhodnice. 

Sa novim vokalom će se sastav zasigurno glazbeno drugaćije razvijati - kako to valja tek vidjeti, jer Anette je i suviše kratko s njima da bih se moglo išta predvidjeti.

Samo jedno je sigurno - brojni fanovi se teško mire sa tom promjenom, no sastav vjerojatno najbolje zna zašto se je odvojio od dugogodišnje pjevačice - i u glazbi oćito važi da nije svako zlo nužno za zlo. ( Eppu Normaali - "Kitara taivas, ja tähdet" )

Finski jezik ( drugi službeni je švedski ) zasigurno ne pomaže glazbenicima da postignu širi uspjeh i izvan svoje domovine.  No ipak su se neki sastavi se opredjelili da pjevaju iskljućivo na svojem jeziku.

Tako i vrlo dobar rock sastav Eppu Normaali. Oni već tridesetak godina  stvaraju svoje albume i kao sastav su izuzetno popularni.

Ako želite poslušati još malo više - dovoljno je da se youbitizirate. Tamo ćete naći i neke komentare, napisane najćešće na finskom. No za glazbu nema granica ni prepreka i zato ih možete ćuti i kod mene.( Värtinnä, voc. Susan Aho - "Maahinen Neito", album "Iki", 2003.g. )

Kada sam pisao o finskim šlagerima iz prošlosti, to nije naravno nipošto znaćilo glazbeno siromaštvo u budućnosti, tek su se neki drugi glazbeni pravci jaće razvili, neke ćak i izostavljam, da ovaj post ne uđe u "Takeovu knjigu rekorda" po broju pjesama u postu.

Ovaj pretežno ženski sastav se ne smije nipošto izostaviti. Oni su se poprilićno spontano okupile kao desetak djevojaka još 1983. godine da bih svirali karelski folklor. 

Iz nećeg što je bilo na poćetku "neobavezno", nije se ni znalo toćan broj ćlanova sastava, je Värtinna tijekom slijedeća dva desetljeća postepeno postao sastav od svjetskog ugleda.
( Värtinnä - "Nahkaruoska", album Iki, 2003.g.

Tijekom tog vremena je kod Värtinnä dolazilo do znaćajnih izmjena. Ponajprije se je smanjio broj vokala, da bih se uveo veći broj instrumentalista. 

Od one prve postave iz 1983 pjeva još samo Mari Kassinen, suosnivaćica sastava.

Poćetkom 90.tih uvode u svoju glazbu neke elemente pop glazbe, premda se nipošto njihova glaba ne može uvrstiti u taj glazbeni pravac, isto kao što nisu World glazbenici u pravom smislu, premda ih se ćesto tako smatra.( Värtinnä - "Tuulen Tunto", album "Iki", 2003.g. )

Ovaj sastav se je godinama iskristalizirao kao prava riznica glazbene umjetnosti. Promjene koje su slijedile tokom ovih dugih godina su uvijek bile jedan korak dalje prema boljem. Svaki put kada bih došao neki novi ćlan, obićno bih to bio netko u glazbenom smislu vrlo cijenjen.

A oni u svojoj glazbi nisu nipošto ogranićeni. U njihovom pjevanju i sviranju mogu se pronaći ćak i elementi irskog folklora, jazza, funka, a ima ćak i utjecaja sa - Balkana.

Nakon svih tih godina sada imamo tu vokalnu okosnicu zajedno sa cijelim nizom odlićnih glazbenika. 

Ovaj sastav nikad nije imao ono što bismo nazvali stvaralaćke krize, ne promjene su uvijek bile logićne i vodile su ka što većem profesionalizmu - i sada su naravno sastav svjetskog sjaja.

Budući da bih i za njih mogao napraviti cijeli portret, sam se odlućio da ćujete jedan "fragment", glazbu sa jednog albuma ( u izvedbama uživo ).
( Astrid Swan - "I Can't Get You Out of My Mind" )

A nekako pred kraj da "prošvercam" još malo ugodne glazbe, nekako najbliže jazzu ( pišem blizu ). 

Astrid svojom glazbom pjeva za dušu, no njene pjesme su sve drugo nego jednostavne. Za finske prilike ona je i pomalo neobićna, no svakako jedno otkriće i mislim da bih bilo šteta ju ne poslušati.

A tko su njeni glazbeni uzori - pa ona je navela neke - J. Mitchell, Kate Bush, Suzanne Vega ( od onih koje sam ja obradio ) i dr.

A evo još nešto:Ovo ponoćno sunce nam otkriva još jednu pjevaćicu predivnog glasa, kojom zaokružujem ovo malo glazbeno putovanje po Finskoj.

Ona se zove Johanna Livanainen i pjeva baš po mom guštu.

A ćime da završim - jednim predivnim osmjehom i romantićnim videospotom.I hvala svima na pažnji. Znam ispalo je malo dulje, no da budem iskren, ćak sam i skratio.

Svima želim ugodno slušanje :))

Vaš Take It Easy


Note:

Copyrighted material on this website is used in accordance with 'Fair Use', for the purpose of study, review or critical analysis, and will be removed at the request of the copyright owner(s).take-it-easy @ 22:24 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1559055
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.