Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog - srpanj 2008
srijeda, srpanj 23, 2008

take-it-easy @ 00:27 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 17, 2008Kada smo mali tada je sve još jednostavno. Zagrliti ćemo svoga medu, pokloniti poljubac nekom drugom malome/maloj i na sve moguće načine nećemo skrivati svoje osjećaje. I reći ćemo volim te kome god hoćemo, i ponositi ćemo se svojim prijateljima.

Neće tu biti nekog strogo muško-ženskog razgraničenja, niti će naši osjećaji i emocionalno ponašanje biti bilo ćime sputani.Kasnije kad malo narastemo biti ćemo u suštini slićni manjoj djeci, tek će se kod nas poćeti razvijati prve koćnice u iskazivanju naklonosti drugoj osobi, bilo da je riječ o prijateljstvu ili ljubavi. Složiti ćete se da se oba pojma mogu svrstati pod - naklonost.

I tako ćemo rasti i narasti i postati odrasli. Sada ćemo već govoriti o dva različita pojma - prijateljstvu i ljubavi.

Obićno ćemo to dvoje strogo rasčlaniti, a svaki pokušaj dovođenja jednog i drugog u vezu će se smatrati nepodobnim, bilo da sami sebe uvjeravamo ili nam tako porućuju drugi. No riječ je o jednoj dubokoj zabludi.Pokušati ću koliko god izgledalo nemoguće i jedno i drugo svesti pod jedan zajednički nazivnik, a da istodobno ne budu ugrožene sve one moralne i ljudske vrednote za koje se ja osobno i zalažem.

Često se zlorabe upravo te dvije tako važne rijeći - prijateljstvo i ljubav. Ne ćini se to namjerno, no rijeć je o jednom nerazumijevanju.

Naime i ljubav i prijateljstvo imaju mnogo toga zajedničkog, pod uvjetom da je riječ o iskrenoj ljubavi i iskrenom prijateljstvu.Što to znaći? Pa ponajprije da naši odnosi, bilo prijateljski bilo ljubavni nisu opterečeni nikakvim kalkulacijama.

Svatko tko računa na nešto što se zove dati/uzeti taj je je lišen osjećaja za pravo prijateljstvo.

Pa hajdemo najprije nekoliko rijeći o prijateljstvu. Što ono zapravo znaći? Da bolje pojasnim, ja ću to nastojati napisati jednostavnim rijećima.

Kao što sam na početku pisao, naša prva prijateljstva se rađaju još u najranijoj dobi. Tada možemo iskreno reći da imamo mnogo prijatelja. Što postanemo stariji broj onih koje smatramo prijateljima se smanjuje, isto kao što smo mi pobrisani sa mnogih nikad napisanih lista.Što se je dogodilo? Iskreno prijateljstvo je isto što i ljubav. Prijateljstvo se ne posjeduje, ono postoji. Prijateljstvo nije nekakav rezervan točak, koji nadomješta nevaljalog. Prijatelja, iskreno prijateljstvo osjećamo. I kako odrastemo od prijateljstva i ljubavi nam opstane jedino ono što je bilo zasađeno i njegovano na pravim temeljima.

Prijateljstvo je rijetka biljka i zato nećete često vidjeti da se dvoje prijatelja od srca grle, bez obzira jel to bilo muško s muškim ili u nekoj drugoj kombinaciji.

Često vlada mišljenje da je prijateljstvo kategorija lišena nekih emocija, kakve su više prisutne u nekakvoj ljubavnoj vezi. To je pogrešno, jer što je prijateljstvo jače, dublje, iskrenije to je i emotivnije i blisko je ljubavi kao takvoj.I zato bez ozbira jel je riječ o prijateljstvu između osoba istog ili suprotnog spola, nemojte se toga bojati.

Vaš dobar prijatelj kojeg ćete prijateljski voljeti neće ugroziti iskren i sretan brak. Ukoliko se to dogodi onda nešto ne štima ili sa prijateljstvom ili sa brakom. Ili sa jednim i drugim.

I zato kod mene ne postoji kategorija da imam nekog prijatelja/prijateljicu gdje je toćno fiskirano što je prijateljstvo a što ljubav, jer to dvoje je vrlo blisko.

Osjećaji se ne mogu fiksirati dragi moji. I bolje da je tako. No ono što možemo jeste da budem iskreni.Predlažem da preispitajte kategoriju "prijatelj" i da se naućite ju ispravno shvatiti. Ako vam je netko tek frend, koji će se naći tu kada zatreba i ako je u pitanja i neka obostrana korist nemojte se zbog toga uznemiravati. To naprosto nije iskonski čisto prijateljstvo i ako se u takvoj prilici dogodi nešto što niste željeli nemojte se iznenaditi, jer o pravom prijatestvu nije bilo ni riječ.

A ljubav je saveznica prijateljstvu. Bez obzira o kakvome se radi osjećaji su uvijek prisutni i nećete nikada ostati ravnodušni na onoga drugoga.Ponekad će se stvoriti uvjeti da to prijateljstvo izraste  u nešto mnogo veće pa i najveće. Nemojte se zbog toga uplašiti. Isto kao što priroda uvijek pronađe svoj put tako će se i vaše iskreno prijateljstvo razvijati baš u onom smjeru koji je potreban.

I ne bojte se - vašim pravim prijateljima moći ćete bez ikakvog okolišanja reći - Volim vas!!

Dodatak. Kaže se da filmovi služe obićno samo zabavi. No evo vam dva za gledanje nešto zahtjevnija naslova (vrlo različite radnje) gdje se prikazuju razvojni putevi prijateljstva - to su filmovi "Midnight Cowboy" i "Poljubac žene pauka" ("Kiss of the Spider Woman")

Pjesme slijedom: 
1. James Taylor - "You've Got a Friend"
2. Bette Midler - "Wind Beneath My Wings"
3. Dionne Warwick, St.Wonder, L.Wandros & W.Houston - "That's What Friends Are For"
4. Jackson 5 - "I'll Be There"
5. The Rembrandts "I'll Be There For You"
6. Andrew Gold - "Thank You For Being a Friend"
7. Phil Collins - "You'll Be in My Heart"
8. Ofra Haza - "You've Got a Friend"
take-it-easy @ 23:56 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 10, 2008Što se desi kada se nešto desi kada se nebi trebalo da desi? Na ovo naizled za jezik slomiti pitanje pokušati će vam odgovoriti imaginarna junakinja zvana - Juno.

Mladost, ludost, znatiželja, istraživačke sklonosti suprotnog spola ili da pojednostavim, kada prorade mladenački hormoni se ponešto i proba. E Juno je probala i nešto kasnije posebnom vrstom termometra ustanovila da se nalazi u "blagoslovljenom" stanju. I što sada? Drama na pomolu. Ne nipošto, "Juno" nam je pokazala da može i drugačije.Sa šesnaest godina joj je tek, se je suoćila sa činjenicom da će joj trbuh uskoro porasti ukoliko... Ne toga "ukoliko" nije bilo. Juno je vrlo brzo odustala od bilo kakve pomisli da ućini nešto nažao svojem nerođenom. Tek je znala da ima jedan "problem".

I da se Juno u potragu - za onima koji će njeno dijete kada se rodi prihvatiti. Pronađe par, koji gotovo nije vjerovao da će im jedna teenagerka poroditi dijete - za usvajanje."Juno" je kao što sam napisao - izmišljena. No ovaj 96-minutni film o djevojčici/djevojki valja promatrati u nešto dubljem kontekstu. Pri tome uopće nije najbitnije što je "Juno" odlućila dati dijete na prisvajanje. Odlućila je prije svega da zbog svoje mladenačke nepromišljenosti ne naudi još nerođenom.

Pri tome su joj bili svi od pomoći, počevši od prijateljica, škole, društva pa do najbližih. Nitko ju nije ni za što osuđivao, već je svatko nastojao biti od koristi. Nema ni mrvice "crnog" u ovom filmu, koji vas može potaknuti da razmišljate pozitivno - i da tako i djelujete.Uloga Ellen Page je svakako najvažnija u ovom toplom i glazbeno obojanom filmu. Kroz sve vrijeme radnje ona nas ući kako da se suoćavamo sa onime što trebamo riješiti, a da pri tome nikoga, baš nikoga ne povrijedimo. Ako netko misli da se ovdje brani samo jedno nerođeno je u krivu, ovdje se brani  ljudskost općenito. A uz nju ide i ljubav.

I sve upakirano u jedan šareni film, koji mogu slobodno pogledati sedam i sedamdesetsedamgodišnjaci. Film za sve generacije, koji otapa i najtvrđa srca.Ellen Page nije uvjerila samo svojom glumom. Ona je zaslužna da i šira publika upozna Kimya Dawson, neobičnu glazbenicu anti folk glazbe. Skoro cijeli film je prožet pjesmama, koje je K. Dawson skladala i otpjevala.

No ima tu i nekoliko skladbi nekih drugih glazbenih ličnosti kao što su to Mott de Hoople, Buddy Holly, The Kings, Catpower, a našla se je tu i jedna pjesma od Velvet Undergrounda.

Ono što je zanimljivo (poslušao sam soundtrack, koji može poslužiti neovisno o filmu), materijal je tako izabran, da sve djeluje skladno, premda je tu riječ o vremenskom rasponu od skoro pola stoljeća glazbe.(Da se lakše snađete, na crno bijelim slikama je glazbenica Kimya Dawson, a na ostalim Ellen Page)

Kimya Dawson, kao što možete ćuti je u filmu glazbeno najzastupljenija. I da sam želio potražiti nekog neobičnijeg dao bi si težak posao. Ona je ljudsko stvorenje kakvo ćete na glazbenoj sceni teško pronaći. A i nebi se voljela baš ubrajati u nekakvu "scenu", "glamur" ili nešto slično.

Obožava nastupati pred malom publikom. S vama će rado pričati. Doslovce dotaknuti ju možete. Prije svega je prirodna i ništa ne krije. Slobodno joj se obratite na myspace-u.Kao ostali glazbenici njene vrste i ona jednostavnom instrumentalizacijom interpretira folk glazbu. Ne trebaju joj nekakvi posebni studiji, njene pjesme mogu nastati bilo gdje, a nema tu ni traženja perfekcije. Glazba je ovdje prije svega slobodna, a Juno joj se je eto - "zaletio". No proći će valjda i sva ta "slava", jer i ona svoju bebu za odgoj ima. 

Nedavno je postala - mama. A ovo je njena obiteljska fotka:Ako niste pogledajte film - uživajte. Ako niste ćuli za Kimya Dawson, e sad jeste. 

Pozdrav od Take_It_Easy!!

Pjesme slijedom:
1.Moldy Peaches - "Anyone Else But You"
2. Kimya Dawson - "My Rollercoaster"
3. Kimya Dawson - "Tire Swing"
4. Kimya Dawson - "Loose Lips"
5. Mott the Hoople - "All the Young Dudes"
6. Kimya Dawson - "So Nice So Smart"
7. Cat Power - "Sea Of Love"
8. Michael Cera & Ellen Page - "Anyone Else But You"
 

take-it-easy @ 23:03 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 3, 2008...i imati ćete sva slijedeća. Zajamćeno!!

Jel se sjećate napisa iz interneta gdje Vam se obećava da možete vrlo lako iz ekonomskog gubitnika postati dobitnik. Tek ima jedna mala "kvaka" - da biste saznali kako trebate to štivo i - platiti.

Kod mene ne trebate platiti ništa. Tek pažljivo proćitajte napisano.

Ljeto je - odlićno. Vrijeme je za odlazak na ljetovanje - odlićno. A imate li potreban keš? Ako je odgovoran negativan, onda možda imate alternativno rješenje uz pomoć nekakvih revolving kreditnih kartica ili nekih drugih za Vas u biti nepogodnih kombinacija. Znaći ako novaca sada nema onda.....trebate ućiniti slijedeće: Izraćunajte sami ili si dajte izračunati koliko bi vas to ljetovanje stajalo, odnosno koliko biste trebali možda i godinu dana svaki mjesec nakon ljetovanja odvojiti da platite ono što ste već davno konzumirali - i vi i vaši dragi klinci.

Zbrojte sve te obroke i - nemojte ove godine taj novac potrošiti. Ostanite kod kuće, a klincima nešto izmuljajte - za njihovo dobro.

I tako će proći ovo jedno ljeto, manju djecu možete priručno staviti u neku kadu u vrtu nek se igraju brodićima, kad im bude prevruće i poćnu grintati istuširajte ih, odvedite ih što više u prirodu, igrajte se s njima, za to nije potreban novac, tek ljubav.A onda od jeseni, a možete poćeti odmah - svaki mjesec stavite toćno određenu svotu na štednju, onoliko koliko biste inaće trebali plaćati za potrošeno.

I doći će slijedeće ljeto. A vi ćete imati keš - i naravno moći ćete birati gdje ćete ljetovati, a što je najvažnije, neće od vas parazitirati kao što je to bilo do sada - bankarske i ostale vama samo naizgled vrlo naklonjene kuće.

Postupak ponoviti svaku godinu. Sretno!!!

Što se glazbenog materijala tiće - danas možete poslušati stari odlićan Loving Spoonful. Ako ne znate kako se to na ovom blogu sluša, kliknite samo na sličice ( Take_It_easy)

take-it-easy @ 18:53 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1561434
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.