Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog - kolovoz 2006
četvrtak, kolovoz 31, 2006

Žao mi je, što moj izbor pjesama, ma koliko god bio pažljiv, nužno mora ne zadovoljiti širi krug publike. No to je očito logična posljedica, jer radeći intenzivno na blogu ujedno širim svoje  vlastite glazbene vidike, te postavljam sebi ne radi stogoče, več radi kvalitete -  sve strože glazbene kriterije. 

S poštovanjem 

vaš 

take_it_easy

P.S. bio bih vam vrlo zahvalan da svojim komentarima i sugestijama ovaj blog postane interaktivniji, jer za mene ne postoje loši glazbeni pravci i vrste, ja nastojim samo razlikovati dobro od lošeg.

   
take-it-easy @ 15:06 |Komentiraj | Komentari: 28 | Prikaži komentare
     
   


O njima se govori da su došli iz Indije, tamo su navodno bili pripadnici one najniže kaste - kada su napustili svoju pradomovinu naselili su razne krajeve. I nije im bilo važno kako se zove država gdje borave, jer njihova država je - svijet.

Često žive na rubu nekog grada, mjesta, jer tamo nikome ne smetaju. A mi ih zovemo kada nam trebaju, da nam uljepšaju neke trenutke, ili još češće da svojom glazbom stave melem na našu tugu. Jer samo oni to najbolje znaju.

   

Naravno jedan slavan umjetnik kao što je to Roby Lakatos ne živi "na kraju grada", ali glazbena bit se ne mijenja. I uzaludni bi bio pokušaj svrstavanje njegovih pjesama pod neki pravac ili stil.

Obzirom da živi u Mađarskoj, to je podneblje utjecalo na njegov rad, a može se i reči da su njegova ostvarenja ispiracija drugima. No njegovo stvaralaštvo je uvijek bilo otvoreno i nikad strogo određeno.

Tek nekoliko riječi o njegovoj divnoj glazbi. Nači čete tu taj tipični istočnoeuropski folklor, ponešto sjete, pa onda swinga, klasike i suvremene glazbe. A ako vam se posreči da odete na neki njegov koncert, nemojte se iznenaditi ako čujete neku vama poznatu filmsku melodiju - u ciganskom izdanju.

Eto neka Roby Lakatos bude jedno malo, ali vrijedno svjetlo, koje če nam pomoči stvarati spone sa Romima svijeta. Možda bih u tom konfliktnom svijetu mogli od njih i ponešto naučiti.

   
take-it-easy @ 00:52 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 29, 2006
 


Moja večerašnja glazbena zvijezda je iz Portugala. Pa to i nije baš tako daleko, no kad malo poslušamo glazbu, ipak čemo otkriti nešto poznato nepoznato.

A za to je i mlada Dulce zaslužna. Naime prošla je ona "uobičajeni" put ka uspjehu, no njeni su interesi bili nešto širi od samog upoznavanja fada. U svom stvaralaštvu je pokazala veliki interes i za neke afričke, arapske i neke druge glazbene korijene, čime se je moglo naslutiti, da če njen glazbeni izraz biti specifičan.

Dulce Pontes je vrlo zaslužna, jer  je svojim ostvarenjima utabala put portugalske glazbe u svijet. Družila se je i surađivala sa velikim umjetnicima, kao što su to npr.  Andrea Bocelli ili Ennio Morricone.

Pripremio sam vam dvije njene skladbe. Prva je sa njenog albuma "Lagrimas" , a druga je njena čuvena "Cancao da Mar" ili u prijevodu "Song of the Sea" - evo nekoliko lyrics ( prevedenih ) da bismo zajedno pjesmu bolje razumjeli:

"I was dancing on my little boat
There on the cruel sea
And the sea was crying out to me
Telling me that I should steel
The incomparable light
Of your beautiful eyes
Come and prove that the sea is right
Come here and see my heart dancing
If I'll go dancing on my little boat
I won't go to the cruel sea
I'll tell her that I was singing, smiling, dancing, living and dreaming of you"

Evo i originalnog teksta:

Fui bailar no meu batel
Além do mar cruel
E o mar bramindo
Diz que eu fui roubar
A luz sem par
Do teu olhar tão lindo
Vem saber se o mar terá razão
Vem cá ver bailar meu coração
rSe eu bailar no meu batel
Não vou ao mar cruel
E nem lhe digo aonde eu fui cantar
Sorrir, bailar, viver, sonhar contigo


I da se vratimo na kratko na početak. Dulce Pontes se je utkala u srca mnogih mladih portugalskih glazbenika. Upravo zahvaljujući njoj je fado u Portugalu doživio svojevrsnu "renesansu". Biti če zanimljivo pratiti njen daljnji glazbeni put.


           


take-it-easy @ 23:16 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 28, 2006
       

Još mi ušima odzvanja ono "Goooood morning Vietnam", još jedno američko ostvarenje, koje je tobože htjelo uputiti jednu pozitivnu poruku ovim napačenim narodima, ovoj zemlji. Ništa od toga nije istina, nego u pitanju je svjestan poduhvat, da se na sramotan način još ponešto ušičari,  pazeći pri tom da cijeli film završi kao sapunica po holivudskoj recepturi.

A taj Vietnam, zemlja sa dugom tradicijom, i kroz noviju povijest nije baš imalo sreče. Kolonijalne sile, koje su sada neke "Grand Nations" su harale ovim krajevima i pri tome donijeli više lošeg nego dobrog. A u najnovijoj povijesti se je dogodio "Černobil" prije Černobila.

Dobro su Ameri "zaprašili" ovo tlo svim mogučim kemikalijama, otrovima, da ljudi još i dan danas snose teške posljedice od toga.

Ali narodi ove prelijepe zemlje nisu se tek tako dali. Kada su prošle najgore nevolje, skromni živalj Vietnama je nastavio da obrađuje svoja polja, bio je zadovoljan i sa malo i sreča se je ovdje mjerila drugačije nego tamo na onom "bogatom" zapadu. 

Nažalost je dio stanovništva raseljen, neki i dobrovoljno, ali i najtvrđe srce u tamo negjde minijaturnom Saigonu Amerike, neče tek tako prežaliti zemlju svojih predaka.

                  
Danas se Vietnam ponovno razvija, vlada jedna volja za životom i  vjerujem da se u tu rađaju sretna djeca, koja možda hodaju i bosa, ali če im zasvjetlucati oči kada prime i neki skromni, možda i rukom izrađeni poklon.

Vietnamskoj glazbenoj umjetnosti nije lako, jer s jedne strane se pokušavaju sačuvati neke tradicionalne vrijednosti, a s druge postoji snažan utjecaj zapadne glazbene industrije.

Ja sam pokušao nešto "iskopati", što bih bilo tipično za ovu zemlju, tako čete pored što izvornije glazbe moči uživati i u maloj reviji tradicionalne odječe.

Sretno ti bilo - dobar dan Vietnam !!

           
take-it-easy @ 22:09 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
petak, kolovoz 25, 2006Ima mnogo besplatnih stvari, za koje vam ne trebaju novci. Jednostavno možete sanjati, možete to noču, ali i sada. Zamislite si nešto lijepo, što je čvrsto spremljeno baš u vašem srcu, a možda ste to malo ( zar uopče može biti malo ?) bogatstvo s nekim podijelili.

A zapravo kad promislim, najbogatiji ste onda kad s nekim nešto podijelite. Pa evo danas možete poslušali nešto što je zapravo na takvom principu - kada dvoje zajedno otpjevaju nešto emotivno, toplo, kad su podijelili tu radost u glazbi.

Riječ je o domačim umjetnicima, i svima su vam poznati. Ali kad je nešto lijepo, onda je svako slušanje na neki način - kao da je prvi put.

Eto biti če vam nešto o snovima, anđelima - ali da ne duljim, poslušajte.


take-it-easy @ 18:04 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 24, 2006Hvala prijatelji, bila mi je čast s vama...

I onda se pojavi usred ponoči netko kao
ova:

Pročitaj kompletan post
take-it-easy @ 08:25 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 22, 2006
  
  

( "I Never Loved a Man" )

U rano prolječe 42. prošlog stolječa se je u Memphisu rodila osoba, koju će  postati ne samo prva dama soula u ovom našem svijetu, več i ličnost, koja če svojom neiscrpnom energijom i glazbenom vrijednošću biti nadahnuče mnogim drugim umjetnicima. 

Jedna od njih je i njena sestra Ema, čijom če se pjesmom "Peace of my heart" nešto kasnije "poslužiti" jedna Janis Joplin. Tako kad slušate Janis sjetite se Eme, zaslužila je.

  

( "Love All the Hurt Away" )

Aretha Franklin je još kao klinka pjevala u crkvi u Detroitu, a na misu su dolazile i glazbene veličine poput Mahalia Jackson ili Sam Cooke, što je imalo svakako utjecaja kod njenog glazbeng razvoja.

Punim žarom je pjevala gospel, pohađala nastavu iz pjevanja i glasovira i sa osamnaest bila je več - umjetnica.

Kao punoljetna imala je več i svoje prve glazbene uspjehe, da bih 1967.g. sa pjesmom "I never loved a man" postala svjetski poznata. Sve ostalo je povijest.

  

( "I Say a Little Prayer" )

Dugačak je popis njenih uspješnica. Teškim srcem sam "vagao" što da stavim, a što ne. Izbor je naravno subjektivan. Izabrao sam neke pjesme koje su mi po nečemu posebne.

Ova npr. je pjesma, koja se vjerojatno neče samo meni svidjeti. Nadasve je nježna i topla -  i smirena.

  

( "Daydreaming" )

I da zaokružim ovaj kratki osvrt.

Aretha Franklin nas je kroz skoro pola stolječa glazbenog stvaralaštva podarila sa mnogim jedinstvenim, prije svega soul skladbama. Nastupala je na mnogim pozornicama svijeta, pjevala sa zborovima, počastila neka misna slavlja gospelom a nastupila je čak i na filmu. Ako niste, pogledajte "Blues Brotherse" i njenu vrlo duhovitu "epizodu".

Put njen je bio dug i zavojevit, i neznam tko je bio više počaščen, kada je otpjevana ova pjesma:

  

( "The Long and Winding Road" )
take-it-easy @ 23:54 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 20, 2006
    
    

Nakon što sam vas odveo u "rajske krajeve", mjesta divne prirode i glazbe, nisam imao srca da vas "zakapultiram" tamo negdje u metež Londona ili New Yorka. Ali ipak sam vas glazbeno odveo - na sjever, jer i tamo na tom "hladnom" sjeveru ima topline - čuti ćete.

Na sjeveru Kanade, u malom gradu Corner Brooku u Newfoundlandu,  živi i djeluje jedna osobita umjetnica. Budući da volim djecu, sam za početak stavio sliku iz njenog djetinjstva -  evo tako je Allison Crowe izgledala kao klinka.

Ona je  rođena "tek" 1981.g., tako da možemo sa zanimanjem pratiti, čime če nas ta osoba osebujnog glazbenog senzibiliteta još podaririti.

   

Allison Crowe je pjevačica, skladateljica, te vrsna pianistica. Njena nadasve topla i osječajna glazba nastala je pod raznim utjecajima, od klasike, preko jazza pa sve do rocka. 

No ono posebno je njen nadasve izražajan glas. Svaka njena pjesma, interpretacija, predstavlja posebno nadahnuče i "otapa", oslobađa naša čula, te se uz njenu glazbu osječamo ljepše. Svijet je uz nju ljepši.

Najveći dio glazbe stvara sama, no ona izvodi i pjesme nekih drugih umjetnika i uz dužno poštovanje istih, njene interpretacije daju tim ostvarenjima jednu dodatnu vrijednost. Neke od tih čete moči ovdje i poslušati. Kad je riječ o tim glazbenicima, ona najviše voli pjevati pjesme L.Cohena, J. Mitchell i Beatlesa.

          

Njena glazba zvuči sjajno, svejedno da li je riječ o nekoj studijskoj ili koncertnoj izvedbi. Glazbu najčešće izvodi sama, ponekad i sa nekim sastavom, kao što je to bio Allison Crowe Band.

Voli ju se nekako uspoređivati sa nekim glazbenim legendama. Ja to neču, jer nije potrebno. Ona je glazbeni i nadasve ljudski topli "unikat".

I umjesto zaključka, evo što je ta mlada umjetnica rekla kada su je pitali što za nju znači "Mir":

"Peace means a certain sense of quit. No violence. Using your brain instead of reacting your fists. A state of mind and a statement of humanity."

                   

Pjesme slijedom: ""Skeletons and Spirits", "Whether I'm Wrong", "River", "Hallelujah"


take-it-easy @ 18:02 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
petak, kolovoz 18, 2006
                               

Zapadno od afričkog kontinenta nalazi se nakupina otoka, koja tvori Republiku Cape Verde. Ukupno ih je petnaest, od čega devet naseljenih.

Cape Verde nije samo gotovo rajski lijepa, nego je poznata i po svojoj glazbi.

A ona je ponešto drugačije nego u "razvijenom" svijetu, ovdje se slušaju još more, valovi, ptice, razni prirodni zvuci, pa čak i ljudi sa tržnice, ili djeca u igri.

I sve se to pretoči u velik broj glazbenih izraza, od kojih je "Morna" najpoznatiji. Preko Cesaria Evore ćemo to malo upoznati.

       

Ona se je počela baviti glazbom još mlada, ali čekala je dugo na zasluženu slavu. Naime otoci su prolazili kroz jedno ekonomski ne baš sretno razdoblje, mnogi su potražili sreću drugdje, no ona je ostala. i pjevala je, a zaštitni znak  joj je postao - bosonogo pjevanje.

Njene pjesme su neobični spoj želje za životom i srečom, ali i potiha patnja i osječaj za vlastitu domovinu, koju je pratila izolacija, napuštanje pa čak i u prošlosti ropstvo.

          

Slavna je postala tek sa 47 godina, naravno u iznozemstvu, jer u domovini je bila ionako več priznata i poznata.

I koliko god bila ta razna priznanja opravdana, dobra, i svijet bio počašćen njenim nastupima, koji su i sada več za negdje rasprodani, možda je najvažnije od svega da je Svijet preko nje počeo otkrivati tu divnu glazbu sa Cape Verdea.

I možemo se samo ponadati da će to upoznavanje biti što senzbiinije, jer na otocima Cape Verde se svira glazba iz duše, i neka tako najbolje i ostaje.

            


take-it-easy @ 22:49 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 17, 2006
  

Please do not leave me. Ne Me Quitte Pas. Nie opusczaj mnie. Svejedno.

Svejedno, kojim jezikom Svijeta govorili, patili, uvijek če poruka biti ista. Tražimo toplu ruku, molimo da nas netko, nešto ne napusti. I ne shvačamo zašto smo ostavljeni, tisuču toga zašto. I dok slušamo tužne stihove, one su ujedno nada, jer ne bih vapili, da ne postoji ona tanka nit nade, da nećemo ostati sami, napušteni, prepušteni.

I nečemo uvijek biti ostavljeni nečijom voljom. Ponekad če nam milog, milu bolest shrvati, te ćemo bezpomočno gledati kako se jedno svjetlo gasi. Tek vječnost će nam tada biti nada, da ćemo se u nekom sazvjezđu opet naći.

I oni koji nisu ostavljeni, barem u ovom času, ako zaista ljube, iskreno vole, strijepiti će nad svojom ljubavi kao majka nad svojim djetetom. Ako nije tako vjerujte mi, možda od zanosa, možda od sreće i ne razmišljate, ali čete se ipak naći sami sa sobom, kada ćete razmišljati ljudski i možda se sjetiti ovih skromnih redaka.

I u svemu tome ipak možete i vi imati svoj utjecaj. Nemojte nikad nikome pružati lažnu sigurnost, nadu, koja nema svog utemeljenja. Barem to možete učiniti.

I proživite svoj vijek, oplemenite dušu svim mirisima i osječajima sreče, koje vas kroz život prate. Jednog dana če vam možda upravo oni pomoči ako se nađete u času tuge.

Ja imam svog osobnog "favorita" kad god mi je teško u mom životu. Moji prijatelji ga poznaju.

take-it-easy @ 01:21 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 16, 2006
Ova pjesma nek razveseli sve, posvečena je međutim jednoj sasvim određenoj osobi. Nikad ju nisam vidio, ali to nije ni tako važno. Ne moraš uvijek ni vidjeti da bih prepoznao jednu dragu osobu.

take-it-easy @ 07:40 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 15, 2006
E sad prije nego dođete u napast da se upustite u analizu, zašto pišem baš ovo, i zašto baš sada. 

Pa razlozi su bili u početku tehničke naravi, u međuvremenu je to otklonjeno, ali ipak sam odlučio završiti započeto.

Gledao sam malo, što bih se reklo - poezije - i nekako kad sam trebao iz mnoštva izabrati ono što mi je bilo najviše na srcu je bilo upravo to što je ispod sličice.

E za jedne će to biti potvrda, da je največa frustracija čovjek, te da je ponekad neki kučni ljubimac jedno bolje rješenje, jer vas neće razočarati, ni prevariti, niti vam smišljati pakosti.

E pa onda će se javiti ona druga strana, koja će reči da su životinje neka "niža" bića, i da ona ne mogu pružiti ljubav kakvu može čovjek.

No ja vas lijepo molim, nemojte komentarima napraviti "plavi forum", jer ču onda morati sve izbrisati, što svakako ne želim.

Možda je "ključ" rješenja svih ovih nedoumica u tome, da mi "ljudi", jer mi smo se tako nazvali, pokušavamo svakim danom iznova pokazati naspram drugom što je moguče više dobrote, a kad nje bude i ljubav če češće pokucati na nečija vrata.

A i naši ljubimci će sigurno imati manje stresova u stanu, ako im neče najblaže rečeno letjeti ujastučeno perje po stanu.
 
Aj živjeli dragi blogeri i svi ljudi dobre volje. Wau Miau

take-it-easy @ 22:03 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 14, 2006( Yardbirds - "Heart Full of Soul" )

Teško je odrediti, gdje su počeci, korijeni u nekom stvaralaštvu. Što je sve imalo utjecaja da nastane nešto osebujno, osobno, neponovljivo i originalno.

U slučaju Led Zeppelin, če biti svakako vrijedno spomenuti jedan drugi sastav - Yardbirds. U njemu su svirale "ptičice", koje če kasnije ne samo postati slavne, več imati i snažni utjecaj na daljnji razvoj popularne glazbe 20. stolječa. - bili su to Eric Clapton, Jeff Beck i - Jimmy Page.

                                 

( "Babe I'm Gonna Leave You" )

Svakako treba spomenuti ( premda su večini poznati ) sve suosnivače Led Zeppelina: Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones i John Bonham. Djelovali su od 1968. do 1980.g.

Zeppelini su svoj osebujan glazbeni izraz izgradili spontano. Sav taj rockn'roll, blues, folk, pa i psihodelična glazba, su im bili tek čista inspiracija za stvaranje vlastite glazbe. Oni zaista nisu nikog oponašali, a postali su hard rock sastav, koji je postavio sasvim nove, više glazbene standarde.( "Immigrant Song )

A oni su ih postavili svirkom uživo. Tek kratko vrijeme su bili predgupa nekih drugih veličina, vrlo brzo su razvili svoj osebujan "Led Zeppelin" sound. 

Nisu se uklapali, niti su ih zanimale neke uobičajene kolotečine. Nerado su davali izjave, nego su se jednostavno posvetili stvaralaštvu i svojim koncertima.

A diskografske kuče su muke mučile. Kako nešto prodati što se zove jedan, dva, pa za promjenu umjesto četri, četri simbola - e to bi bilo kao četvri ( album ).

                                

( "Whole Lotta Love" )

Zanimlljivo je pripomenuti, da je ovaj britanski sastav tek sa zakašnjenjem dočekao svoju europsku slavu.

A TV kuče su ih na neki način izbjegavale, i  tek kad su postali svjetski poznati, su se neke redakcije sjetile da izvade neke njihove snimke iz "naftalina".  

Očito im televizija nije bila sklona. Iz tog razloga su se još više posvetili svojim koncertima, koji su znali trajati i podosta duže, nego što je to bilo uobičajeno.( "Dazed and Confused" )

Nisam slučajno izabrao koncertne izvedbe, jer one su redovito puno bolje zvučale nego one studijske.

Ovaj sastav je bio putokaz u stvaralaštvu nekih drugih glazbenika. Mnoge poznate heavy metal grupe s ponosom ističu, kako su im upravo Led Zeppelin bili važna smjernica za vlastita ostvarenja. Jedan od takvih je Guns N'Roses.
                                         

( "Rock N'Roll" )

Jedno od najmarkantnijih ostvarenja je bilo svako "Stairway to Heaven". Ukoliko želite poslušati ovu skladbu, potražite ju preko metatagova.

Ovo je tek mala "priča" o Led Zeppelin. Nemoguče u nekoliko rečenica objasniti svu virtuoznost, glazbenu slojevitost, mističnost, izražajnost ovog jedinstvenog sastava.

Namjerno sam izostavio neke projekte, nastupe, u kojima su neki članovi Zeppelina sudjelovali i nakon 1980.g. Bio bih to kao neki nepotreban dodatak.

A Zeppelinima to ne treba. I možda im je najljepša dodjeljena nagrada "Polar Music Prize", "kao velikim pionirima rock glazbe". To bih došao kao glazbeni Nobel.
take-it-easy @ 15:17 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 13, 2006
 
 


Nekako u vrijeme kada su Beatlesi, bilo je to 1962.g., svirali svoj "Love Me Do", je osnovan još jedan britanski sastav, koji će postati legenderan - The Rolling Stones. 

Sa Beatlesima su u početku imali nešto zajedničkog - svirali su glazbu drugih umjetnika, reproducirali su pjesme nekih američkih blues zvijezda.

                            

No to nije dugo trajalo, najkasnije sa svojim "Satisfaction" su postale i svojom glazbom svjetski poznati sastav. Za razliku od Beatlesa, njihov stil i stvaralaštvo su bili prije svega - "zločesti".

 

No izdavačka kuča "Decca" se nije trebala mnogo truditi da se održi taj imidž. Stonesi ne samo da su prašili dobru rock glazbu, nego su isprobali usput i podasta toga, za što su neki njihovi suvremenici platili najvišu cijenu. 

No obzirom na svoju planetarnu popularnost, su Stonesi za svoje "nestašluke" platili tek novčane kazne.

                        

Evo jednog njihovog pravog rariteta - pjesma sa backgroundom John Lennona i Paul MacCartney, objavljena 1967.

No dok su dečki iz Liverpoola več davno posvetili studijskom radu, The Rolling Stones su svoju snagu izvlačili upravo iz nastupa uživo.Evo njihov "Jumping Jack Flash", prava rock poslastica, eto poslužite se snimkom, "dedeki" ( na žalost ) ne dolaze u Zagreb.

No šalu na stranu, prije nego što se je pojavila ta pjesma, već se je govorkalo, kako je sastav - na zalasku.

                              

Početkom 70.tih je došlo do nekih promjena, naime Stonesi su tada osnovali vlastitu diskografsku kuću, sa onim čuvenim crvenim jezikom, koji plazi.

U tom razdoblju je nastao album "Sticky Fingers", na kojem se nalaze poznate skladbe "Wild Horses" (  tu možete pronači na "take_it_easy" preko metatagova, ako još niste poslušali ) te "Brown Sugar".

     

Imali su i jedan, obzirom na njihovu veličinu manje značajan LP, no na njemu je jedna izuzetno lijepa rock balada posvećena ljepšem spolu. Tu pjesmu zaista ne mogu izostaviti. A ova gore bih mogla biti takva jedna "Angie".

                      

I možda ova pjesma može poslužiti umjesto zaključka. Stonesi su i nakon svojih "zlatnih" godina stvarali, ali unatoč tome što kasnije nije bilo onih "velikih" ostvarenja, njihovi nastupi nisu nikad izgubili na svježini.

Megakoncerti im već davno nisu potrebni. Udobno žive u svojem Jet Setu, no koliko god bili bogati, vjerojatno osječaju potrebu za kontakt sa publikom - i gdje god došli njihov koncert se pretvori u spektakl.

It's only rock & roll? Jeste, ali dotjeran do perfekcije, sa određenom dozom megalomanije, no obzirom na glazbenu vrijednost - za oprostiti.
take-it-easy @ 12:22 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
petak, kolovoz 11, 2006
   


Ova je slika malo smeđija. Kao da nas želi podsjetiti na dane mladosti slavne - Joan Baez. Kad je bila mlada, joj tamnija put baš nije bila od koristi, zadirkivali su je da je - precrna. Taj naoko sitni detalj se je kasnije pokazo važnim, kod razvoja ove jedinstvene ličnosti.

A imala je prilike štošta doživjeti i kasnije joj je to bila kao životna vodilja. Vidjela je mnogo jada, nepravde i siromaštva, i razvijala se usporedno u glazbenu i politički angažiranu ličnost.

                       

Njen životni put je bio na neki način zacrtan u roditeljskom domu, njen otac Dr. Baez, bio je izraziti ljevičar. A Joan je bila kao "usisavač".

Pratila je govore M.L. Kinga, upoznala je poznatog Ghandijevog đaka, te je bila upravo ono što službena Amerika nije htjela.

Iskreno se je zalagala za prava manjina, "ratovala" je sa poreznicima, vježbala je građanski neposluh. Bila je i na meti američke vojske. No to joj nije smetalo.I ona je nastupila na čuvenom "Woodstocku", no neslaganje sa američkim ratom u Vietnamu je bilo iskreno, uostalom kad su se US forces bez pobjede vratili pokunjeno iz te vlažne, za njih negostoljubive zemlje, Joan je već imala nove ciljeve - posvetila se je potlačenim u zemljama diktaturama južne Amerike. Pjevala je i po zatvorima.

                           

Neke njene slavne pjesme ( ponekad i od drugih autora ) je trebalo shvatiti u posebnom kontekstu. Npr. pjevajuči o američkom građanskom ratu, misli i poruke su bile usmjerene u njeno vrijeme. Suviše je bilo nepravdi, a ona se je neumorno borila nenasilnim sredstvima.Osoba, koja je u mnogome odredila njen život bio je i Bob Dylan. Zajedno su se nadopunjavali, glazbeno i privatno. No dok je on bio prije svega promatrač, ona se je neumorno aktivno zalagala za potlačene.

Cijeli život je osječala potrebu da se zalaže za jedan bolji svijet. Tome je ostala vjerna do dana današnjeg.

I naravno, osim što je bila slavna je zasluženo okrunjena počastima i doktoratima. 

Thank you Joan for all you did and you still do, for us, for the World!!!

                          

Pjesme slijedom:
1. "Blowin in the wind"
2. "Where have all the flowers gone"
3 "Viva la patria Bolivia"
4 "The night they drove old dixie down"
5. "Forever young"
6. "Diamonds & rust"
take-it-easy @ 23:14 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 10, 2006
   
       

( Genesis - "Follow You, Follow Me" )

Dobro pogledajte, gdje je Phil?  Eto ga ovdje, zajedno sa članovima sastava Genesis.

Phil je ponajprije svestrana osoba. Iskušao se je kao bubnjar, glumac, skladatelj i naravno - lijepo pjeva.

No karijera mu je počela sa bubnjevima.

      

( "In the Air Tonight" )

I tako je to trajalo, dok sastav Genesis nije napustio pjevač Peter Gabriel, čije Phil preuzima mjesto. Sastav je upravo sa Phil Collinsom postigao svoje navjeće uspjehe. 

Napustivši Genesis početkom 80.tih krenuo je u solo karijeru.

       

( "Look Through my Eyes" )

Phil nije pjevao samo za nas "odrasle",  njega možete čuti i u crtićima kao što je ovaj "Brother Bear" ili "Tarzan".

A ne treba zaboraviti ni njegove nastupe na Live Aidu i neke legendarne koncerte sa G. Harrisonom i E. Claptonom.

I prije nego prepustim mjesto glazbi samo još ovo: Phil Collins je prije svega jedna vrlo uravnotežena i plemenita osoba, specifičnog i nadasve toplog glasa - Enjoy! Uživajte !

      

( "One More Night" )

10.08.2006.g. Evo iznimno jedan mali update - Phil Collins u "Brother Bear":

        

( "You'll be In My Heart" )
take-it-easy @ 23:47 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 9, 2006
      
       


U studenom 1928. godine rodio se je, možda najslavniji, ali svakako po stvaralaštvu najplodniji, prije svega filmski skladatelj - Ennio Morricone. 

Poznaju ga vjerojatno sve generacije, jer kroz dugi niz godina je neumorno stvarao. Slušajući njegovu filmsku glazbu, možete ga vidjeti i sa dirigentskom palicom.

       

Evo jedne takve izvedbe - "Once Upon A Time In The West" - i sad svejedno jel ste film gledali ili ne, dok ovo slušajte ostavite se kučanskih poslova - bio bih "grijeh" to ne poslušati u miru. Kao da je dragi Bog umiješao svoje prste, dok je Ennio ovo smišljao i osmislio.

      

Kako je postajao sve slavniji, su ga pozvali i u Ameriku. Tu su nastali i neki nesporazumi.  Jer Hollywood ima svoju tarifu, u koju se Ennio nije mogao uklopiti - rekao je jednom otprilike ovako: "Malo mi je neugodno pričati o novcu, ali ovo što stvaram je ipak - umjetnost"

"The Mission" je  izuzetan film, sa izuzetnom glazbom.

        

Evo još jednog velikog filma, glazba by Morricone - "Once upon a time in America". Njegov glazbeni izričaj nam je pomogao da osjetimo jedno doba, jednu zemlju, kakva je nekad bila . I dok slušamo ovu veličanstvenu glazbu, kao da nas je Ennio vratio u doba westerna, ne nije, vratio nas je u doba ranog 20. stoljeća, kada se je ponovno odvijala borba za neki opstanak. 

         

Filmovi, za koje je skladao su bili sadržajno vrlo različiti, sa ponekad vrlo potresnom tematikom. No Ennio je svojom jedinstvenom glazbom neke tuge dočarao na način, da gledatelj ne bude lišen radnje, a da istodobno osjeti toplinu glazbenog izražaja. Tako je bilo i u filmu "The Legend Of 1900".

I za kraj jedna mala napomena - čak 500 !! filmova nose "pečat" ovog slavnog kompozitora.


take-it-easy @ 23:48 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
    

Dragi blogeri, poštovani ostali, svima vama jedno veliko HVALA, koji ste posjetili moj blog, bez ozbira ostavili o tome pisani trag ili ne.

I nemojte me "kriviti" što sam dospio na naslovnicu. Nisam ništa skrivio, niti imam poznanstva, niti uživam "zvjezdani" status, niti znam kako mi određuju ranking. Ništa toga neznam, jedino što znam, da iza svega ovoga stojim ja, a ne neki virtualni lik. Kome treba telefon, slobodno neka mi se obrati.

I sve što možete poslušati, pogledati, sastavljam vam s ljubavlju. Koliko to god zvučalo otrcano.

I evo za dobro jutro, jedna pjesma, koja je bila nekoč veliki hit. Jedini veliki hit tog pjevača, ali vrijedan da nađe ovdje svoje mjesto. 
take-it-easy @ 09:20 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 8, 2006
    


( "I walk the line" )

"Hello I'm Johnny Cash" - tako je slavna country zvijezda najavljivala svoje koncerte, te rijeći su postale zaštitni znak.

Johnny Cash je bio glazbenik posebnog kova, čija je karijera počela još rano, i trajala otprilike pola stolječa. No njegov prvi veliki hit, ako to možemo tako nazvati, jer on vjerojatno nije volio da se tako nazivaju njegovi uratci, možete poslušati u jednom nešto kasnijem izvođenju, budući da mi trenutno nje dostupna snimka iz 1956.g. 

           

            ( "Ring of Fire" )

Njegova glazba je bila nekonvencijalna, svirao je po svome i nije se nikad želio pridružiti nekoj glazbnoj struji.

Bio je ne samo sjajan glazbenik, nego i vrlo angažiran po pitanju ljudskih prava. Nastupiti u poznatom zatvoru Sen Quentin mu je predstavljalo posebno zadovoljstvo:

   
   ( "San Quentin" )

Godine 1970. je izdao svoju poznatu pjesmu "The man in black". I premda je tada bila flower power moda, on je odlučio da se ubuduće odijeva u crno. On je to tako objasnio:

"Nosim crno za siromašne i potlačene, koji žive bez nade u sirotinjskim četvrtima, nosim ju za zatočene, koji su davno odslužili svoje kazne, ali još uvijek čame, kao žrtve svoga vremena" ( slobodan prijevod by take_it_easy )

                  

                       ( "The Man in Black" )

Johnny Cash je s pravom kao najmlađi umjetnik primljen u Country Music Hall of Fame.  Pred sam kraj svog života nam je poklonio pjesmu punu dostojanstva, kojom je zaokružio svoj glazbeni i životni put.


          

           ( "Hurt" )


take-it-easy @ 19:53 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 7, 2006
              

Ovo je malo podsječanje na sam početak glazbenog stvaralaštva Cher, prije nego što je započela solo karijeru. 

Godine 1964. su Sonny Bono i Cher osnovali duo, koji je postao svjetski poznat. Njihove najpoznatije pjesme su "I've Got You Babe" te "The Beat Goes On", "What now my love", "All I Really Wanna Do"...

     ( "The Beat Goes On" )

Nakon desetak godina zajedništva, su im se putevi razdvojili, i glazbeno i privatno. Cher je započela samostalnu filmsku i glazbenu karijeru, te će o tome biti govora u jednom od sljedećih zapisa.

Cher Sonnya nije nikad zaboravila, te kad je napustio ovaj svijet, mu je posvetila jednu vrlo emotivnu skladbu, "Still"

            

take-it-easy @ 22:42 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 6, 2006
 

 
           

( "Up Where We Belong" )

Evo, ako ste imali poteškoča sa Nenom, možda ste rekli "Danke Deutschland", ovaj dvojac vam neće predstavljati glavobolje, ni jezične, ni glazbene.  Nek vam bude mala nočna pratilja ili jutarnja radost, kako hočete.  

take-it-easy @ 23:40 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare


( "Nur geträumt", 1982.g. )

Priča o Neni nije potpuna, ako se izostave njeni "99 Luftballons". No njih sam već jednom objavio, u jednom drugom kontekstu, pa da sada ne buda dva put je dva put ( kao u jednom vicu ) možete tu pjesmu pronaći preko tag liste.

Ona se zapravo zove Gabriele Susane Kerner, no njeno umjetničko ime nisu izmislili neki glazbeni producenti.

Naime, kad je bila još mala je odlazila sa roditeljima na ljetovanje u Španjolsku i ljudi su ju od milja zvali "Ninja", što u prijevodu znači - djevojčica. Gabriele se je kao mala silno trudila da to to nauči izgovarati, no kako joj nije baš skroz uspjelo - za obitelj je postala - Nena.( "Irgendwie, irgendwo, irgendwan", 1984.g. ) 

Nena, koja se već više od 20 godina bavi glazbom, je ne samo poznata njemačka rockerica, nego je stekla i svjetsku slavu.

Ona je prije svega i vrlo pozitivna ličnost, koja je pokrenula i neke zanimljive projekte. Ako vas zanimaju, posjetite njene službene stranice.

Meni je nekako najdraža njena skladba, koju je objavila 2005.g. :Eto samo još trebate naučiti Njemački. Evo tekst pjesme:

                                     

Spremio sam ga ispod slike, tako da možete istodobno slušati glazbu, i vidjeti tekst. A za one koji tek uče njemački evo samo nekoliko "slobodno" prevednih lyrics iz te pjesme:

"Ljubav ne traži, ljubav se ne bori, ljubav ne postaje, ljubav jeste, ljubav ne pita, ljubav je kakav si ti"

take-it-easy @ 18:45 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare


( "Wild Child" )

Slušajući irsku pjevačicu imam osječaj, kao da me je odvela u jedan ljepši svijet, svijet kao iz mašte, ali ipak moguč. U kojem neće biti mržnje, zavisti i zlobe. Svijet u kojem ljudi neče pljeskati zastavama okičenim cijevima, gdje se neće euforično promatrati kako se ruše neki neboderi, gdje se neće s tolikim žarom radovati odlasku nekog posljednjeg "diktatora".

Nadam se tom ljepšem svijetu, u kojem neće biti, več prema potrebi, sustavnog ugrađivanja nekih "istina" i koji neče biti podređen potrebama i željama nekih močnika.

Želja mi je da će naša djeca, ili barem djeca djece živjeti u svijetu nenasilja, gdje če različitosti predstavljati bogatstvo, a ne razdor i gdje nitko na vlasti neće imati ovlasti da naredi zlo u ime bilo koga.

Put za taj svijet tražimo več danas, i makar mnogo toga izgledalo uzalud, jedog dana če možda biti sklada, nakon svih silnih nesreča i pogibelji, koji na nas još čekaju.( "Only Time" )


take-it-easy @ 02:48 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 5, 2006
        
 
( "A Groovy Kind of Love" )

..blue, all I have to do is take a look at you , then I'm not so blue..."  tako započinje ova lijepa laganica Phila Collinsa. O njemu će biti još rijeći, večeras kao uvod - pjesma. 

A evo i malo bluesa od Gary Moorea.

Dragim blogerima i svim ljudima dobre volje želim lijep vikend!!

     

( "Still Got the Blues" )
                
take-it-easy @ 19:42 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
petak, kolovoz 4, 2006
       

Pjesma "Hello Mr. Postman" je nastala još sredinom 60.tih, pjevali su je čak i Beatlesi, no ovo je vjerojatno najkvalitetnija izvedba.

Riječ je o Richardu i Karen Carpenter, bratu i sestri, poznatijim kao Carpenters.( "Close to you" )

Ovaj duo ne bih svrstavao ni u jednu glazbenu struju, oni su jednostavno stvarali prekrasnu pop glazbu. Pri tome se je posebno isticala Karen, sa svojim nježnim i nadasve toplim glasom, tako  lijepim da mi nije bilo lako se ograničiti samo na nekoliko skladbi.Carpenters su svoje najveće uspjehe imali tijekom 70.tih. No riječ je tek o top ljestvicama. A one i nisu baš neko mjerilo. 

Naime i nakon prerane Karenine smrti 1983, njihova se glazba i danas sluša širom svijeta. Posthumno je izdano mnogo prije neobjavljenog materijala.  Hvala vam Richard i Karen za predivnu ostavštinu, koja nas i dan danas oplemenjuje i čini naše živote ljepšim.

            take-it-easy @ 21:49 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 2, 2006
 


Baš sam razmišljao, dal staviti pored naslova - 1.dio - jer kolko god izgledalo jednostavno, nije. 

Naime, sve što je u vezi s disco soundom je najčešće isprepleteno sa mnogo čim, a u objašnjavanju nastojim biti - kratak.

Stavio sam za početak jednu tipičnu pjesmu tog žanra, koja se tako lako "prima", da ju je dovoljno poslušat jednom. 

       


Evo i druge pjesme, sastav Boney M, disco glazba made in Germany.

Disco Sound je bio u početku marginalna pojava, međutim to se je uveliko promjenilo početkom 70.tih, kada je to postala jedna od glavnih glazbenih struja.

Obzirom da se je radilo o glazbi, koja "nosi novac" su se počele komponirati, sastavljati upravo pjesme "po mjeri" prosječnog konzumenta - posjetitelja disco kluba. Tako i ove prve dvije pjesme možda nikad ne bih nastale, da nije bilo tog trenda. 

Valja napomenuti da su čak i poznate rock zvijezde ponekad izdale po koju disco sound singlicu, money je money.

          


Na sreću, disco sound glazbu su stvarali i umjetnici, čija su ostvarenja na veliko nadmašila svoju svrhu - postale su to uspješnice, koje se još i danas rado slušaju, kao što je riječ o pjesmama pokojnog Barry Whitea. Njegova glazba je bila nježna podvrsta disco sounda - phillysound.

A i Donna Summer je stvarala sofisticiraniju glazbu, u odnosu na glavninu ostalih uradaka - evo jedne takve pjesme: Love To Love You Baby

   


I za kraj pjesma, koja je tek naizgled samo jedna u nizu disco sound izvedbi, ne nije istina - riječ je vrhunskom ostvarenju ABBA-e.

Čak su se U 2  jednom zaletjeli, te su pjesmu proglasili nevrijednom, ali su se kasnije za to na jednom svom koncertu "otkupili", sviravši upravo "Dancing Queen".

Eto toliko ukratko, i što god glazbeni kritičari o disco soundu govorili, nije to sad ni bitno. Važno je da vam se barem ponešto od ovog sviđa. Možemo glazbenu "priču" nastaviti, možda se pojavi i part 2.

        
  
take-it-easy @ 23:34 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
Bilo je to vrijeme 50.tih, pa i 60.tih, kada su bili popularni pjevački sastavi. Kada pogledate stare sličice, vidjet ćete često više mladića ili djevojaka, koji pjevaju zajedno, kao što je to bio npr. Frankie Lymon sa svojim sastavom "Teenagers":

                                        

Zajedno sa pratećim vokalima, je Frankie pjevao sjajno. A zapravo je bio još - dijete.

Nekako u njegovo doba su bile popularne i The Chordettes. Cure su bile već "odrasle", ali pjesma im je bila teenager naslova: "Lollipop"

           

I dok se je spremala već pomalo, ono što bih nazvali pop, rock revolucija 60.tih, su ovakvi sastavi i dalje uživali popularnost. The Ronettes su tamo negdje 1965.g. pjevale svoj veliki hit "Be My Baby":


                


I tako, dok je već uveliko započelo ono, o čemu sam pisao u prethodnom članku, je jedan 11.-godišnjak pjevao punim žarom pjesmu "I want you back". Zasigurno vam je poznat. Ovdje nastupa sa sastavom Jackson Five.

         

I premda je ova zadnja pjesma nastala negdje oko 1971., ona ima svoju logičnu poveznicu sa pjesmama kakve su nam ostavili sastavi poput "Teenagers".

Nova glazbena ostvarenja nisu pregazila ova prethodna, riječ je tek o jednoj glazbenoj evoluciji, gdje su se pojavili novi trendovi, a pjevački sastavi su doživjeli i svoju renesansu.

No, da bismo bolje shvatili glazbenu sadašnjost, dobro je posegnuti u tu bogatu ostavštinu, u ovom slučaju, podsjetiti se vremena pjevačkih sastava. A bilo ih je mnogo.


take-it-easy @ 00:15 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 1, 2006
Ovo što ćete sada moći pročitati, a prije svega poslušati, to je povijest, glazbena povijest.

Sve je počelo 1965. godine kada je studio Bremen ARD-a započeo emitirati emisiju "Beat Club". To je bilo taman doba, kada je "beat"-glazba bila u pravom zamahu, kada su roditelji očajavali, što im to djeca slušaju, što im kose postaju sve duže i duže.

                                           

                                              ( Cat Stevens - "Bad Night" )

Ta emisija, premda je bila njemačke produkcije, je ubrzo postala obavezna "postaja" svih onih, koji su u rock, pop glazbi tog vremena nešto značili. Tko je god do sebe "držao" je bio ujedno i gost "Beat Club"-a. Najveće zvijezde tog doba su tu nastupale u živo, u skučenim tehničkim uvjetima, ali se je stvarala sjajna glazba. Nezaboravna.(  The Bee Gees - Massahuttes )

"Beat Club" je ubrzo postalo kultno mjesto, kultna emisija, koja se nakon mnogo godina otkriva ponovno. Nije ni čudo, jer kad bih se sve emisije spojile u jednu, znali bismo skoro sve o "beat"- glazbi toga vremena. To je bilo doba stvaranja glazbe, kakve kasnije više nije bilo. 

  

( Donovan - Atlantis )

Širom Europe, svijeta su se otvarali diskači, klubovi i vrlo često su nosili ime BEATCLUB. Ta riječ je bila kao znak raspoznavanja, posezanje za novim slobodama je bilo nezaustavljivo.

   
     
( Zager & Evans - In  the year 2525 )

Dugačak je popis onih, koji su nastupili u jednoj od ukupno 83 emisija "Beat Club"-a. U prosincu 1972.g. je bila posljednja. 

Nakon tog vremena glazba naravno nije utihnula, došle su nove emisije, kao npr. Musikladen, ali nikad više nisu dostigle nivo, status jednog "Beat Club"-a. Emisija je otišla u povijest, ali ne i sječanje na  vrijeme osebujne pop, rock - "beat" - glazbe.

Iz mnoštva materijala izabrao sam nekoliko originalnih zapisa. Nastojao sam koliko je to bilo moguće, da vam što zornije predstavim "Beat Club".

              

( Deep Purple  - Hallelujah )

Eto za kraj pogledajte onaj mali logo radio Bremena i voditeljicu "Beat Club"-a. A vi mladi nemojte tugovati što sada nema "Beat Club"-a. Imate ga, ja sam jedan mali dio za vas ovdje pospremio.


take-it-easy @ 00:08 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1561434
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.