Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog
nedjelja, listopad 1, 2006( "Three O'Clock Blues",  orig.1950.g, Blues Master Video 1992.g.?, DVD 2002.g )

Ovaj istinski velikan bluesa, je rođen još davne 1925.g. na jednoj plantaži pamuka u državi Mississippi. Život mu baš nije izgledao tako, da bih išta upučivalo na njegovu buduču slavu. Godinama je radio mukotrpno zemljoradničke poslove, te upravljao traktorima na plantažama. No njega je zanimala glazba, i kako je to bilo često, i on je svoja prva iskustva stekao sviravši gospel u crkvi, gdje se je učio i vještinama sviranja gitare. A kad je imao petnaest godina, si je uspio jednu i kupiti. 

Gitara če u njegovom životu imati poseban značaj, no o tome malo kasnije.

Reeley B. King, kako se je inače zvao, imao je i priliku da vodi jedan desetominutni glazbeni blok na jednoj lokalnoj radio stanici. Tamo je nosio "umjetničko" ime  "Beale Blue Street Boy", predugo, to se je skratilo u B.B. King.

I prije nego što nastavim s pisanjem, tek jedna kratka napomena - teško je pronači i po pedeset godina stare originalne video zapise - međutim glazbom vas nastojim voditi - kronološki.( "Sweet Sixteen", orig. 1960.g, koncertna izvedba iz 1974.g. )

Sa svojim "Three O'Clock Blues" je B.B.King postigao svoj prvi veliki uspjeh, na crnačkoj R'nB' ljestvici tjednima nije silazio sa vrha, no ipak valja naglasiti, da če on svoj pravi komercijalni uspjeh postiči dosta godina kasnije, kada če neki bijeli umjetnici jače posezati za onim, što bih moglo nazvati korijenima bluesa.

Valja naglasiti da je jedna "Lucille" imala izuzetno važno mjesto u njegovom životu. No da ne bude zabune - riječ je o gitari.

Naime istinita je priča, da je King imao svoju omiljenu Gibson gitaru ( inače je volio Gibson gitare ) i prilikom jednog nastupa je došlo do požara. Naravno i on je videči buktinju, pobjegao iz lokala, ali sjetivši da je zaboravio svoju gitaru, je po cijenu života potrčao nazad, i spasio je svoju miljenicu, koja je od tog trenutka dobila im "Lucille".( "Just a little bit love", 1969.g. - tv snimka )

Evo da ne zaboravim i ovo. Naime "Kralj" je volio svoju "Lucille", ali nije bio "imun" i na žene, imao ih je čak petnaest !! koje su mu ukupno podarile petnaest !! djece. I ako su mu očito bile drage, nije se nikad ženio - i tako sve imaju otprilike podjednako počasno mjesto u njegovom životu. A nečemo mi to ovom jedinstvenom čovjeku zamjeriti, pa za dobru glazbu - nužna je i inspiracija.

B.B. King je odsvirao bezbroj koncerata, i naravno je več početkom 60.tih bio itekako cijenena osoba. Njegov blues je bio drugačiji od nekih njegovih suvremenika, nije bio onako sirov, grub, bio je više mekši, s elementima jazza, što če mu kasnije biti od pomoči da se približi široj bijeloj publici, premda valja naglasiti, da je njegova glazba nastala spontano, nije on svirao s ciljem da bude primječen ili prihvačen. ( "The Thrill Is Gone", orig. 1969.g. , nastup sa Eric Claptonom 1987.g. )

Kako je početkom 60.tih blues privukuao sve veču pažnju kod bijelih masa, naročito kod hipi generacije, tako je i ovaj glazbenik krajem tog desetlječa postao globalno poznat i cijenjen. Upavo "The Thrill Is Gone" predstavlja tu prekretnicu na njegovom glazbenom putu. 

Te godine 1969. godine je B.B.King zajedno sa Ike & Tina Turner podijelio mjesta predsastava kod turneje "The Rolling Stones"-a.  Naravno vrijeme je pokazalo da su Stonesi zapravo mogli biti počaščeni, što su veličine kao Tina Turner i B.B.King nastupale uz njih.

Ostalo je glazbena povijest. Slavni blues pjevač i gitarist je započeo svoje koncerte širom svijeta i bio inspiracija mnogim drugim umjetnicima.

Gitaristi poput Eric Claptona ili Gary Moore su bili počaščeni, što su mogli nastupati zajedno sa velikanom bluesa, koji se unatoč visokim godinama očito nije umorio. Več je imao svoje oproštajne koncerte, da bih kasnije ponovno nastupio.( "Blue Boys Tune", 1998.g. album "Blues On The Bayou", koncertna izvdeba )

Nije lako pohvatati "konce" kada je koja skladba točno nastala, sa kojeg je albuma. Naime B.B.King sklada več punih 60.tak godina !!! i zasigurno če se na nekom novijem albumu nači i dosta toga, što je več prije osmislio, eventualno i objavio. No to nije tako ni važno, ljepše je prepustiti se njegovoj glazbi i uživati u predivnom bluesu.

Nisam želio napraviti ni popis glazbenih veličina, koje je neposredno inspirirao, niti pjesme, koje su drugi kasnije obradili. Evo npr. "Whole Lotta Loves" je njegovih ruku djelo. 

B.B.King je bio uvijek vrijedan. Tijekom 70. i 80.tih mu je bila godišna "norma" otprilike 300!! nastupa, da doista je kod njega puno toga sa uskličnicima. 

A zasluženo je primljen u one najslavnije, ponajprije u Blues Hall Of Fame, zatim u u Rock & Roll Hall Of Fame. Doista je univerzalac, svirao je čak i sa U 2. Njemu ništa nije bilo teško ni nezamislivo.I za kraj, evo pjesme "How Blue Can You Get", izvedba iz 2000.g.

I to bih bio tek jedan mali dio priče o umjetniku, njegovom stvaralaštvu, bluesu. Njega nisam odabrao baš slučajno, ali nije bilo lako odabrati umjetnika, koji če biti dostojan predstavnik za ovu glazbenu vrstu. Vjerujem da sa njim nisam pogrešio.

http://www.bbking.com - The Official BB King Website
take-it-easy @ 14:20 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1561464
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.