Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog
nedjelja, rujan 10, 2006( "Two More Bottles of Wine" - uz dobar country vino godi )

Evo jedne slike iz mlađih dana slavne Emmylou Harris. I na početku da ne bude zabune. Odabrao sam baš ovu sliku, da si malo u mislima predočimo njene početke, kada je stjecala svoja prva glazbena iskustva.

I da vas odmah izvjestim, nemam namjeru napisati ovdje kronologiju stvaralaštva, no ipak vas ne želim uskrtatiti za neke važnije detalje iz glazbene karijere ove doista sjajne umjetnice - o koliko sam puta spomenuo slične atribute, ali vjerujte mi najčešče nisam pogriješio.

I Emmylou Harris je bilo suđeno da prođe trnoviti put,  glazbeno i privatno. To joj se dogodilo odmah na početku karijere, kada ju je bio napustio njen suprug, očito nezadovoljan prodajnim uspjehom njene prve ploče., čiji je on bio producent.( Emmylou Harris i Nash Ramblers, "Hello Stranger" )

No početni neuspjeh nije pokolebao mladu Emmylou. Samo koju godinu kasnije več je upoznala country rockera Gram Parsona, s kim je postizala več svoje prve glazbene uspjehe, gjde se je več mogla prepoznati njena bogata vokalna harmonija. No opet je doživjela trenutke nesreče, kada joj je suprug u 26. godini života preminuo.

Emmylou Harris voli naglasiti, da ne može znati, kakva bih bila njena daljna glazbena karijera, da nije došlo do tih tragičnih događaja, no zaključuje, da je to vrijeme na neki način zacrtalo daljne glazbene puteve.

Umjetnica započinje svoju solo karijeru. No ima nešto zanimljivog u njemom stvaralaštvu. I drugi umjetnici su surađivali sa drugima, no ona je tu bila sasvim drugačija, ona nije živjela samo, kako bih se reklo "u svojem filmu", več je surađivala sa mnogim umjetnicima.( Emmylou Harris i Nash Ramblers, "Tennesse Rose" )

Nastavljajuči rad koristila je "Fallen Angels" kao svoj prateči sastav ( band njenog pokojnog supruga )

Krenula je velikim glazbenim kroracima naprijed, da bih več 1976 osvojila svoj prvi glazbeni "Oscar".

Kao što sam spomenuo, surađivala je sa mnogima i možda nitko nije otpjevao u toliko dueta, kao ona. Koliko je bila prepoznata i cijenjena svjedoči tek letimičan pogled na imena onih, s kojima je surađivala:

Neil Young, Bob Dylan, Roy Orbison, Johnny Cash - ja mislim da daljne nabrajanje nije baš nužno. 

Emmylou Harris je prava country pjevačica. Uz nju čete doživjeti tu glazbu na prelijep način, bez obzira jel je riječ o nekoj brzoj skladbi ili baladi, svejedno radost slušanja je "zajamčena".

Pri tome se umjetnica ne suzdržava da otpjeva i pokoju skladbu iz country klasike. No ona ipak, pogotovo što duže stvara, večinu pjesama sama komponira. ( "Jambalaya / On the Bayour" skladba Hank Williamsa, objavljena još 1952.g. )

Početkom 90.tih dolazi kod nje do nekih glazbenih promjena, mijena sastav, od sada če to biti "The Nash Ramblers", ali joj i glazba postaje slojevitija i uz tradicionalne zvuke country-a u sve večoj mjeri je zastupljen pop i rock. Te promjene su na neki način i logične, kroz godine rada glazbeno sarzijeva i postaje sve više Grande Dame country glazbe.

Ona je naravno aktivna i danas, kada su se mnogi iz njene generacije povukle u neke "mirnije vode".

Evo još jedne njene uspješnice, kod koje vjerojatno nečete ostati ravnodušni:
 ( "If this is goodbye" - duet sa Marc Knopfler )

I  tako sam došao do kraja u ovom kratkom predstavljanju ove velike umjetnice. Nažalost u ovom trenutku moram kolegu, kojeg izuzetno cijenim, po pitanju glazbene želje razočarati. Nažalost nisam uspio pronači tu pjesmu. Kad budem našao više vremena ču malo dublje pretražiti www, možda mi se posreči.

Želja mi je bila da poznavatelje podsjetim, a ostale barem malo upoznam sa stvaralaštvom ove prave dame country-a a i šire.  

Listajuči internet čete lako doči do daljnih podataka o Emmylou Harris. Nadam se da Vam se predstavljeni materijal sviđa, da mi je dostupan cijelokupni njen glazbeni opus, bih bio izbor pjesama naravno ponešto drugačiji.

Želim Vam ugodno slušanje, a ako poželite BIS, slobodno javite, jedino ne znam da li imam pohranjenu baš vašu omiljenu pjesmu. 


take-it-easy @ 17:40 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1561322
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.