Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog
subota, rujan 9, 2006"Hosanna

Sade donne moi 

Hosanna 

Sade dit moi


Hosanna

Sade donne moi

Hosanna

In Nomine 

Christi, Amen"

( iz "Sadness 1" - album "MCMC a.D.", 1990.g. )

Enigma, grčki "ainigma" možemo slobodno nazvati projetkom, zagonetkom, fenomenom, za koji je prije svega zaslužan u Rumunjskoj rođen glazbenik, skladatelj i producent Michael Cretu. On stvara zajedno sa suprugom Sandrom, čiji se glas savršeno uklapa u tu glazbenu ljepotu.

Kada je Michael Cretu objavio svoj prvi, gore spomenuti album, od tada više ništa nije bilo isto u glazbenom svijetu.

Taj "Sadness 1" kao da je uzdrmao štošta, ujedinivši ono što je možda dotad bilo nezamislivo - gregorijanske napjeve i pop glazbu u najširem smislu."Return to Innocence" sa albuma "The Cross of Changes" ( 1993.g ) bio je nastavak nečeg, koje je svakom novom pojavom predstavljalo jednu različitost. Umjetnik nije se ponavljao u svojem stvaralaštvu.

Jedno je u svemu tome ipak konstanta, koja se čini proturječnom, no nije. Vokalni izražaj je sveden često  na "minimum", upravo iz razloga da bih se moglo glazbu i njen sadržaj što dublje doživjeti, shvatiti.

Naravno nije potrebno ni spomenuti, da svako ostvarenje otkriva novu raskoš, poziva nas da svijet doživimo dublje, pri tome možemo slušati nešto jedinstveno, što je nastalo kao simbioza raznih glazbenih stilova, koji su svijetu poznati."Age of Loliness" ( 1994.g.) 

Kada slušate "Enigma", onda kao da vas umjetnik vodi kroz cijeli svijet, u razne povijesne epohe, glazbene struje. I stvara takvu glazbu, koja vam omogučava da ju doživite na svojstven način. 

Glazba koliko god bila osebujna, se u suštini bavi "jednostavnim" ljudskim temama, kao što su to seksualnost, ljubav, osječaji... svaka skladba je izrazito produhovljena.

Prilikom slušanja možete se slobodno opustiti i prepustiti svojim razmišljanjima i svojem svijetu, jer Michael Cretu, koji je jednom rekao da glazbu radi za sebe, nije bio ni svjestan da radi nešto za svijet, za nas, za vas. 

Evo "Beyond the invisible" sa albuma "Le Roi Est Mort, Vive Le Roi" ( 1996.g. ), vidimo jedan pogled u dubinu duše, nemoč, bijeg iz stvarnosti u svijet nestvarni, sa bezbroj mogučih rješenja....I ne vodivši strogu vremensku podjelu kada je što nastalo, za kraj, sasvim slučajno sam izabrao skladbu iz ranijeg razdoblja. 

"The Eyes of Truth" odvest če vas u prirodu, te ste prepušteni vlastitoj mašti, upravo kako je to umjetnik uvijek želio.  

Njegova glazba predstavlja sklad prirode, raznih kultura, svijetova. Nema tu ratova, mjera svega je čovjek. 

I istim nadahnučem kao prvog dana radi več 16 godina, neprekidno uvijek iznova novu, nikada jednaku glazbu.
Mala napomena - izabrane slike nisu nastale da "govore" o glazbenom materijalu, one predstavljaju moj subjektivan izbor prikaza projekta - Enigma.
take-it-easy @ 02:08 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1562157
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.