Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog
subota, studeni 11, 2006( "Dirty Old Town", The Dubliners )

O Irskoj se može napisati, poslušati mnogo. Evo za početak, tek da znate kako treba shvatiti "Kiss Me, I'm Irish".

To je prije svega nešto, što če Irac sa ponosom napisati na svoj nacionalni simbol, koji ova biljčica predstavlja, ali i u drugim prilikama. Dat če vam do znanja da su oni narod, nacija otvorena svijetu i da ima puno toga lijepog, što če rado s nama podijeliti.

Irci su s razlogom vrlo ponosna, ali i miroljubiva nacija, premda im je državna himna vrlo ratobornog sadržaja. I neka,  oni se itekako znaju boriti za svoja prava i svjesni su što im je oduzeto. Pa kad dođe "visoka" posjeta, i u raznim prilikama, neka se čuju riječi te himne.

Pa da zadovljim vašu znatiželju, evo tek mali isječak tih "svetih" riječi:

"Soldiers are we
 whose lives are pledged to Ireland;
 Some have come
 from a land beyond the wave.
 Sworn to be free,
 No more our ancient sire land
 Shall shelter the despot or the slave"( "The Auld Triangle", The Dubliners )

Evo na samom početku možete slušati sastav The Dubliners, jedan od najznačajnih sastava, koji su se još 60.tih godina prošlog stolječa trudili, da analogno folk pokretu u Americi, se i u Irskoj sačuva što više od tih bogatih glazbenih korijena.

Ja namjerno neču svugdje navoditi, koliko je nešto bliže izvornom, a što je dalje, jer to možete slušanjem i sami otkriti.

The Dubliners je međutim sastav, koji zauzima možda i posebno mjestu u Irskoj. Osnovan je još davne 1962. godine a djeluje do dana današnjeg.

Sastav je kroz cijelo vrijeme zadržao svoj kontinuitet, tek su neki vrlo značajni pjevači nažalost zbog bolesti i odlaska sa ovog svijeta morali biti zamijenjeni.

Jedan od onih, koji su zauzimali posebno mjesto među njima je svakako Luke Kelly, koji pjeva u obe početne pjesme.

Luke Kelly, koji je ujedno bio jedan od suosnivača sastava, zauzima posebno mjesto u glazbenoj povijesti The Dubliners.( "The Foggy Dew", The Dubliners )

Naravno kada gledamo glazbenu kulturu Irske, onda čemo pronači izuzetno zvučna imena, od kojih če ovdje neki biti izostavljeni. Glavni razlog tome je što ovaj rad želi prije svega prikazati glazbu nadahnutu izvornim, irskim korijenima, a neke glazbene veličine kao što je npr. Enya zaslužuju posebnu obradu ( Enya je inače kod mene več glazbeno zastupljena ).

Povijest Irske je inače duga i nije ovjde mjesto za temeljiti osvrt. Tek nek se zna da su ovo područje pohodili razni osvajači, od kojih su neki donijeli dobro, a drugi ne.

Tako ako se slučajno pitate zašto Irci baš ne obožavaju svoje susjede, onda to naravno ima povijesne razloge. Engleski vlastodršci su bili izravno odgovorni za veliku glad u 19.st., zbog koje su mnogi Irci bili zauvijek napusitili svoju domovinu. No žilavi je to narod, koji u najnovije doba ekonomski nadmašio "imperiju".

Za glazbenu kulturu je svakako značajno spomenuti Kelte, čiji se utjecaj osječa još i dan danas. Tu je naravno značajan i utjecaj krščanstva ( Irci su pretežno rimokatolici )( "The Wild Rover", The Dubliners )

Eto ovim izborom pjesmi, vjerujem da sam se uspio odužiti ovom vrijednom i nadasve kvalitetnom sastavu, eto taman za svakih deset godina rada - po jedna pjesma.

Kod ove zadnje snimke možete vidjeti i čuti pjevača Seana Cannona. I kad biste sada čuli nešto starije ili novije, svejedno, The Dubliners su uvijek ostali band, koji vjerno prati tradicionalnu glazbu. Možda vam je od svih pjesama upravo najpoznatija ona prva, što nije ni čudo, jer je kasnije ponovno otpjevana od nekog drugog, i to vrlo uspješno.( "Molly Ban", The Chieftains & Alison Krauss )

The Chieftains je sastav, koji je osnovan tek nešto kasnije od The Dubliners, te spada također u one, koji prvenstveno njeguju tradicijonalne vrijednosti, a oni muziciraju još i dan danas.

Ovaj sastav je izdao mnogo instrumentalnih albuma, a surađivao je glazbeno sa mnogim umjetnicima, pjevačima. Ova prva pjesma je upravo primjer jedne takve suradnje.

Inače lista onih s kojima su stvarali glazbu zajedno je poduža, evo da spomenem samo neke poznate:

Van Morrison, Elvis Costello, Tom Jones, Art Garfunkel...(  "Lambs On the Green Hills", Emmylou Harris & The Chieftains )

Evo primjer još jedne uspješne suradnje. Emmylou Harris ste več imali prilike kod mene upoznati. Ovdje nastupa zajedno sa ovim poznatim Ircima.

Vidi se kako je glazbeni svijet u stvari isprepleten, kako se lako pronalaze spojnice između američke country glazbe i folk stvaralaštva Irske.

Kako su surađivali sa brojnim umjetnicima, tako su istodobno pokazali izuzetnu svestranost po pitanju glazbenih žanrova u kojima su muzicirali.( "Toss the Feathers", The Chieftains, The Corrs i dr. )

Evo jedne prave "dance" izvedbe, irske naravno. Ovjde se je našlo podosta umjetnika na okupu.

The Chieftains je inače mnogo godina, do kraja svog života, 2002.g. vodio Paddy Moloney.

Sastav je izdao veliki broj ploča, često jednostovanih naslova, a svojim turnejama po svijetu su širim masama pokazali tu bogatu folk glazbenu ostavštinu Irske.

The Chieftains su 2002. g od BBC-a dobili nagradu za životno dijelo.( "Whiskey You're the Devil", The Clancy Brothers )

The Clancy Brothers se uklapa vremenski i stilski u glazbu, koju ste mogli čuti kod prethodnih izvođača.

Njihova je zasluga ponajviše zbog toga, jer su u SAD-u popularizirali irsku glazbu. I u Irskoj i Americi je došlo nekako istodobno do renesanse folk glazbe. Time se može i protumačiti zašto su i s one strane Atlantika postigli tako veliki uspjeh.
Oni su u Americi svirali zajedno sa Tommy Makem, s kojim su nasnimili nekih 50.tak ploča, što naravno nije malo.

Naravno i o njima bih se moglo napraviti poseban portret. Inače surađivali su čak i sa Bob Dylanom.( "The High Reel", Horslips )

Horslips je sastav nešto kasnije generacije, koji se je bio specijalizirao za rock glazbu s keltskim prizvukom.

Inače kod ove snimke se može djelomično čuti i nešto što nije u izravnoj vezi sa navedenom skladbom, međutim pošto se radi o jednoj sada več rijetkoj snimci sa njihovih početaka sam ju stavio.

U Irskoj je to bio inače vodeči rock sastav, dok je u svjetskim razmjerima njihova popularnost bila ograničena.( "Mad Pat", Horslips )

Evo još jednog tipičnog detalja iz Irske.

Između ove snimke i one prethodne je vremenski razmak od skoro 30 godina. Ova snimka je nastala prigodno, kada se je održavala jedna izložba, te se je sastav za tu priliku okupio.

Zasluga ovog banda je što su zapravo utabali drugima put za rock glazbu keltskog prizvuka.( "Perfect Time", Moya Brennan )

Moya Brennan je poznata i pod Maire Brennan. To pišem ovako usput, tako da ne bude zabune.

Kad slušate ovu umjetnicu, onda čete sigurno promisliti na Enyu. I sličnosti nisu slučajne, jer ona je Enyina najstarija sestra!!

Moya ili Maire Brennan je započela muzicirati razmjerno rano, veči uspjeh je postigla međutim tek početkom 90.tih.

Nju se obično svrstava u New Age ili Keltsku glazbu. No ta ( N. Age ) klasifikacija i nije u njenom slučaju baš najsretnija. 

Ona je naime glazbeno i životno izrazito krščanski orijentirana i povezuje svoje stvaralaštvo sa Isusom Kristom.( "Joy To the World", Moya Brennan )

Evo da vidite kuda vodi ovaj viseči most. Ja mislim da bih bilo lijepo se tu nači, malo pripaziti i uživati u prelijepoj prirodi Irske.

E da se vratimo pjevačici. Ovo je jedna njena tipična - Božična pjesma na irski način. Buduči več imam pjesmi ove vrste na ovoj stranici, ču ih pokušati nekako pred Božič i objediniti, a to če biti zapravo uskoro.

Pjevačica je svoju pjesmu "Perfect Time" pjevala 2000.g. ispred Pape, kada je bio Svjetski dan mladih u Rimu. Među krščanima M.Brennan uživa posebno poštovanje.( "Newgrange", Clannad )

Kada vidite mnoštvo materijala, možete steči dojam da sam mnogo "obradio" - nisam prijatelji dragi, nego "krivci" su Irci, jer su nam podarili to bogatstvo glazbe, od kojeg sam vam pripremio tek mali dio.

Tako je i sa Clannad, irskim New Age, folk i Celtic sastavom. Evo poslušajte ovu skladbu, naiči čete na ljepotu punu mistike. Ovdje tek nekoliko "lyrics" za bolji ugođaj:

"There is a place on the east
     Mysterious ring, a magical ring of stones
           The druids have lived there once they said,
                  Forgotten is the race that no-one knows."

            

( "Theme From Harry's Game", Clannad )

Ovo je naslovna pjesma za jednu TV seriju. Zapravo s tom skladbom su Clannad postali poznatiji i izvan domovine.

Inače ovo pjesma je jedini irski hit, koji je otpjevan na izvornom Gaelic jeziku, službenim jezikom Irske, a da je uspio osvojiti engleske top liste. Vjerojatno nije slučajnost u pitanju.

Prvim službenim jezikom Irske se nažalost služi tek dio stanovništva, Engleski je postao jezikom svakodnevnice, premda ne vjerujem da če se ta irska jezična tradicija tek tako lako izgubiti.( "Drunken Lullabies", Flogging Molly )

E uz ovu pjesmu ja mislim dobro ide - irsko pivo. Ako nemate takvog, za nuždu služi i domače.

Ovaj Flogging Molly postoji več skoro deset godina, i neču nabrajati što su sve nasnimili.

Tek ukratko - riječ je o punk sastavu, sastavljenom od irskih i američkih glazbenika. Sebe vole zvati Gypsy punk bandom. No to nije sad tako važno, eto imate na izboru i njih, kada poželite obnoviti svoju kolekciju muzike.( "John Doherty's Reels", Altan )

Koliko god bila ova pjesma vesela i radosna kao prethodna, valja ipak naglasiti da ja Altan sastav, koji se prije svega bavi tradicionalnom glazbom.

Altan je objavio niz albuma, i njihova glazba je prije svega izuzetno kvalitetna i glazbeno slojevita. Ukoliko vas zanima ovaj glazbeni pravac, svakako nemojte propusiti barem nešto od njih pribaviti.

Evo kakve su kritike dobili od L.A. Times: "Altan continues to be one of the Celtic world's great treasures...a sheer powerhouse."( "I Know My Love", The Corrs & The Chieftains )

I sa sada nama več ne nepoznatim The Chieftains i The Corrs želim zaokružiti ovaj mali osvrt na neke tradicionalne vrijednosti irske glazbe.

Irska je prelijepa zemlja, koja je unatoč brojnim različitostima nama slična. Tu se ljudi iskreno raduju glazbi, sami sebi se smiju kad pjevaju o "đavlu" whiskeyu, uglavnom vjerujem da bih se mi svi zajedno tamo dobro snašli, proveli i upoznali ne samo kulturnu baštinu, nego i prelijepe krajolike.

Za sam kraj ču malo "zgriješiti". Kada sam več stavio The Corrrs ( a oni su tek dio dugačkog popisa imena izvođača svjetskog sjaja ) staviti ču jednu pjesmu, koja nije izvorno irska, a opet na neki način ima oznaku i pečat,  "Sung in Ireland".

Neka čujemo Andreu Corr kako pjeva ono što su več neki prije nje također učinili sjajno.

I ja se nadam da če biti koja pjesma po vašem guštu. Ugodno slušanje!!!( "Little Wing", The Corrs feat. Ronnie Wood )

take-it-easy @ 18:03 |Komentiraj | Komentari: 59 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1561464
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.