Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog
ponedjeljak, kolovoz 14, 2006( Yardbirds - "Heart Full of Soul" )

Teško je odrediti, gdje su počeci, korijeni u nekom stvaralaštvu. Što je sve imalo utjecaja da nastane nešto osebujno, osobno, neponovljivo i originalno.

U slučaju Led Zeppelin, če biti svakako vrijedno spomenuti jedan drugi sastav - Yardbirds. U njemu su svirale "ptičice", koje če kasnije ne samo postati slavne, več imati i snažni utjecaj na daljnji razvoj popularne glazbe 20. stolječa. - bili su to Eric Clapton, Jeff Beck i - Jimmy Page.

                                 

( "Babe I'm Gonna Leave You" )

Svakako treba spomenuti ( premda su večini poznati ) sve suosnivače Led Zeppelina: Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones i John Bonham. Djelovali su od 1968. do 1980.g.

Zeppelini su svoj osebujan glazbeni izraz izgradili spontano. Sav taj rockn'roll, blues, folk, pa i psihodelična glazba, su im bili tek čista inspiracija za stvaranje vlastite glazbe. Oni zaista nisu nikog oponašali, a postali su hard rock sastav, koji je postavio sasvim nove, više glazbene standarde.( "Immigrant Song )

A oni su ih postavili svirkom uživo. Tek kratko vrijeme su bili predgupa nekih drugih veličina, vrlo brzo su razvili svoj osebujan "Led Zeppelin" sound. 

Nisu se uklapali, niti su ih zanimale neke uobičajene kolotečine. Nerado su davali izjave, nego su se jednostavno posvetili stvaralaštvu i svojim koncertima.

A diskografske kuče su muke mučile. Kako nešto prodati što se zove jedan, dva, pa za promjenu umjesto četri, četri simbola - e to bi bilo kao četvri ( album ).

                                

( "Whole Lotta Love" )

Zanimlljivo je pripomenuti, da je ovaj britanski sastav tek sa zakašnjenjem dočekao svoju europsku slavu.

A TV kuče su ih na neki način izbjegavale, i  tek kad su postali svjetski poznati, su se neke redakcije sjetile da izvade neke njihove snimke iz "naftalina".  

Očito im televizija nije bila sklona. Iz tog razloga su se još više posvetili svojim koncertima, koji su znali trajati i podosta duže, nego što je to bilo uobičajeno.( "Dazed and Confused" )

Nisam slučajno izabrao koncertne izvedbe, jer one su redovito puno bolje zvučale nego one studijske.

Ovaj sastav je bio putokaz u stvaralaštvu nekih drugih glazbenika. Mnoge poznate heavy metal grupe s ponosom ističu, kako su im upravo Led Zeppelin bili važna smjernica za vlastita ostvarenja. Jedan od takvih je Guns N'Roses.
                                         

( "Rock N'Roll" )

Jedno od najmarkantnijih ostvarenja je bilo svako "Stairway to Heaven". Ukoliko želite poslušati ovu skladbu, potražite ju preko metatagova.

Ovo je tek mala "priča" o Led Zeppelin. Nemoguče u nekoliko rečenica objasniti svu virtuoznost, glazbenu slojevitost, mističnost, izražajnost ovog jedinstvenog sastava.

Namjerno sam izostavio neke projekte, nastupe, u kojima su neki članovi Zeppelina sudjelovali i nakon 1980.g. Bio bih to kao neki nepotreban dodatak.

A Zeppelinima to ne treba. I možda im je najljepša dodjeljena nagrada "Polar Music Prize", "kao velikim pionirima rock glazbe". To bih došao kao glazbeni Nobel.
take-it-easy @ 15:17 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1563332
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.