Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog
četvrtak, listopad 12, 2006Jeste li čuli za Lena Horne? Ona je sada več bakica u poznim godinama, a uz to ima jedna zanimljivost, o kojoj ču pisati pri kraju. 

Pa evo da ju predstavim: Rodila se je još davne 1917.g. u New Yorku, gdje i sada živi. Ona je ustvari jedna živa legenda, a poznata je prije svega ljubiteljima jazza, musicala.

Ona pjeva jazz? Pa službeno ne, jer ona nije nikad imala običaj izvoditi tkzv. jazz improvizacije, zbog čega svira jazz a nije jazz pjevačica. Clear? Pa ako nije, poslušajte i smjestite je u vašu vlastitu glazbenu ladicu po vašem nahođenju.

Htio bih još nešto pripomenuti. Ja ču nastojati poštivati određenu kronologiju, ali ona neče biti odviše stroga, pa tako shvatite i popis skladbi na kraju.

    

Lena Horne je prije svega glumica i pjevačica. Nastupala je u brojnim filmovima, od 1938.g. pa do početka 90.tih prošlog stolječa. A uz to je izdala niz gramofonskih ploča.

Nije ni čudo, jer ona je neovisno o glumačkim sposobnostima, prije svega jedna izvrsna glazbena umjetnica. Takav glas se ne čuje često. I dao sam joj večeras prednost nad jednom drugom umjetnicom, upravo poradi toga.

Kada se priča o njenom životnom putu, ne smije se smetnuti s uma da je ona - crna - i da je živjela u vremenu, kad takvima i nije bilo baš lako.

Tako je i njena prva uloga u jednom mjuziklu bila u nekoj all black produkciji. No Lena Horne je glazbeno pružala tako mnogo, da ju se nije moglo zaobiči.Godine 1942.g. potpisuje ugovor sa MGM. Oni su joj htjeli dati neki latino-američki imidž - neka promijeni ime, nek uči Španjolski, nek promjeni repertoar. No njeni ustupci su bili tek kozmetičke naravi - doslovce. 

A samo godinu kasnije je stekla svjetsku slavu, pjevajuči u filmu "Stormy Weather". Evo u prilici ste da pogledate čak dva isječka iz tog filma, sa originalnom glazbom iz 1943.g. 

No i pored velikog uspjeha filma ( u produkciji 20th Century Fox-a ), ona se nekako nije našla u tom Hollywoodu, ona je osječala da im je trebala samo da otpjeva pjesmu, a ako je nešto odlumila, to nije bilo problem - izrezati.
Ono što je vjerojatno presudilo, da se njeni i putevi MGM-a razdvoje je bio vjerojatno musical "Show Boat". Naime umjesto nje su "ubacili" jednu drugu glumicu - čuvenu Avu Gardner - koja je vjerojatno dobro odglumila, ali ne i pjevala. Tako ako slučajno pogledate taj film, znajte nije to glas te "dive". Ali zato možete poslušati istu pjesmu u izvedbi Lene Horne, prilikom jednog kasnijeg nastupa. Pa tko bih bolje otpjevao "Can't stop love that man" od nje?

I tako, dok se je ona ponovno posvetila mjuziklu, je na žalost morala i proči jedno razdoblje diskriminacije. Nije je bilo u Hollywoodu, izčezla je sa radio postaja, da televiziju i ne spominjem, išlo se čak i toliko daleko da je bila na nekoj posebnoj listi - potencijalno subverzivnih osoba iz glazbene industrije. Nararavno sa današnjeg stajališta je to smiješno, ali tada je bila doslovce u izolaciji - ej Americo "Slobodo"!!!

             

Evo ovdje Lena Horne u ugodnom društvu. No poslušati ju možete sa jednim drugim pjevačem - Harry Belafonte, s kojem je jedno vrijeme surađivala.  I to je izgleda bilo obostrano ugodno iskustvo.

Snimka je vjerojatno tamo negdje iz 1970.g, i ona je zapravo dosta zanimljiva. Kad pratimo njihov zajednički nastup pun duha, i sa dosta onoga, što bih smo nazvali "zajedničke kemije", ne možemo ostati ravnodušni. To je bilo naprosto nešto neponovljivo, još jedno ugodno podsječanje - i na pjevača naravno.

A pjevačica, koja službeno nikada nije spadala u jazz nam može ponuditi i drugih zanimljivosti. Pa evo neka se i klinci vesele - Lena Horne sa čuvenim Muppetima:Njena predzadnja filmska uloga je bila u "The Wizz". To je zapravo jedan broadwayski "urbanizirani" musical, koji se temelji na "Čarobnjaku iz Oza". 

Lena u filmu ima epizodnu ulogu, ona je podarila filmu glazbenu ljepotu. Inače glavni akteri u filmu su Dianna Ross i Michael Jackson. 

I tako smo stigli skoro do kraja ovog malog glazbenog putovanja. Poslušajte još jednom predivan glas Lena Horne. 

A ona i u dubokoj starosti nije zaboravila nekog, koga jedino rad i trud može izvuči iz jedne teške životne krize. 

Ponudila je slavnoj pjevačici Whitney Houston, da odglumi i otpjeva životni, a to je prije svega glazbeni put Lene Horne. 

A ja ču poželjeti da se to i ostvari. Kako sam ono na početku napisao - jazz s ljubavlju. 

Pozdrav prijatelji - i uživajte!!!Glazbeni zapisi slijedom:

1. "Paper Doll", filmska izvedba od "Two Girls and a Sailor", 1944.g.
2. "I Can't Give You Anything But Love", orig. zapis iz filma "Stormy Weather", 1943.g.
3. "Stormy Weather", istoimeni film, orig. zapis, 1943.g.
4. "Can't Stop Love That Man", iz musicala "Show Boat", snimljeno početkom 50.tih
5.  nastup sa Harry Belafonte, 1970.g. 
6.  Lena Horne on Muppet Show, 1976.g.
7. "The Wizz", isječak iz filma, 1978.g., pjeva L. Horne
take-it-easy @ 23:49 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1561448
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.