Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog
ponedjeljak, rujan 25, 2006

"Beautiful people

You live in the same world as I do

But somehow I never noticed

You before today

I'm ashamed to say"

( Melanie Safka, 1967.g. )(  "I Really Loved Harold", 1968.g., album "Born To Be" )

Ima dosta priča o početku karijere Melanie Safka. Tako jedna govori da je jednom trebala nastupiti u nekoj kazališnoj predstavi i da je tražeči ured nehotično otvorila pogrešna vrata, te tako upoznala ne samo izdavača za svoje ploče - več i supruga.

Ali jedna priča je zasigurno prilično točna. Naime i ona se je našla na čuvenom Woodstock festivalu, kao nekakva pričuva. I onda je počela padati kiša, a trebao je svirati jedan "poznatiji" sastav, koji se međutim nije htio smočiti.

I tako je mlada Melanie kao zamjena započela svoju svirku, i dok  je pjevala neke svoje pjesme je razmišljala, kako je ona vjerojatno jedina osoba na festivalu, koja nastupa - trijezno. Neznam dal je to tada primjetila publika, jer je i  ta bila velikim dijelom, po uzoru na svoje "zvijezde " - drogirana.( "Beautiful People", 1969.g. - album "Affectionately Melanie" )

Melanie Safka je več na samom početku svoga stvaralaštva bila hvaljena kao folk pjevačica, a publika ju je odmah prihvatila. Njena pjesme su bile nadasve tople, ali su govorile i o socijalnoj nepravdi, a njeno opredjeljenje za mir je pokazivala i preko svojih pjesama.  Zapravo več na samom početku stvaralaštva ona je otpjevala svoje najpoznatije pjesme, tako da se je sredinom 70.tih stekao privid kako je njeno vrijeme prošlo.

No to nije bilo nipošto točno, nego se je ona tada odlučila posvetiti obiteljskom životu, da bih kasnije ponovno bilo na sceni, tko ima volje i novaca, evo otiđite u Antwerpen, tamo če biti za otprilike mjesec dana njen koncert. 

A njeno pjesme su več antologijske, kultne, te imaju trajno mjesto u povijesti popularne glazbe.( "Ruby Tuesday , 1970.g. - album "Candles In the Rain" , snimka je iz 1971.g )

Album "Candles In the Wind" je njen vjerojatno najbolji album. Na njemu čete nači neke njene najpoznatije pjesme. Ovim albumom se je definitivno potvrdila kao miljenica publike, vjerojatno zato jer su joj skladbe bile iskrene, neposredne, produhovljene. A ljudi su upravo tažilii takvu glazbu. A Melanie Safka je pjevala nepatvoreno.

Ja bih volio da imate kod kuče neku staru VHS snimku ili DVD gdje ona nastupa u nekoj TV emisiji. Ono što čete čuti je upravo rijetka spontanost, ona doslovce komunicira sa svojom publikom, i zapravo predstavlja jedan izuzetak u odnosu na svoje "slavne" kolege.( "Lay Down", 1970.g., "Candles In the Rain" )

Inače Melanie Safka je i na ovom albumu otpjevala svoju verziju neke poznate pjesme. I nije pogriješila, jer svaka njena izvedba je bila uvijek jedna vrijedna nadopuna originala, evo da napomenem sam "Mr. Tambourine Man" ili "Ruby Tuesday". 

Nažalost ova izvedba "Ruby Tuesday" nije meni najdraža, ali je meni trenutno jedina raspoloživa. No htio bih naglasiti da njena izvedba daje pjesmi jedan specifičan pečat, ne dovodivši pri tome u pitanje kvalitetu originala.

Slično je i sa pjesmom "What Have They Done to my Song, Ma?", koji se također nalazi na istom albumu:Melanie obično nije trebao neki veliki orkestar, da bih osvojila publiku. I velike dvorane, kao što je to npr. Carnegie Hall nisu bile prevelike, a da se ne bih moglo osvojiiti slušatelje sa glasom, gitarom i prije svega neposrednom iskrenošču.

Njen glas, kojemu sličnog nema, je osvajao srca, a ona je stvarala mosteve između folka, popa i rocka. Ta neposredna umjetnica je plijenila svojom skromnom, ali nadasve lijepom pojavom. Njene pjesme su bile posvečene ljubavi, miru, pjevala je o "običnim" ljudskim strahovima, nadanjima, osamljenošču, sve što je bilo ljudsko njoj nije bilo strano.

A publika, koja je imala priliku da do posluša neki njen koncert, je zasigurno otišla kuči "nahranjena" prije svega plemenitošču. Takvih umjetnica poput nje, malo je na ovom našem svijetu.( "Peace Will Come / Accordin to Plan", 1970. g. alblum "Leftover Wine" )

I eto to bi bilo tek nekoliko pjesama sa samog početka njenog stvaralaštva, koje su međutim ostavile neizbrisiv trag. 

Melanie Safka je i poslije svog vrhunca, što se tiče popularnosti kod najširih masa, i dalje nastavila sa objavljivanjem kvalitetnih ploča. Nastupa zajedno i sa svojim sinom Beau Jarred, a njeni koncerti su i dan danas najčešče rasprodani.

Ona naime ima svoj čvrsti krug obožavatelja i uživa danas kultni status. Njeni nastupi predstavljuju još i dan danas sličan doživljaj, kao oni prije 30.tak godina. 

I za kraj možete ćuti njenu pjesmu "Brand New Key", 1971.g, sa albuma "Gather Me".

Ako se želite iscrpnije informirati vam preporučam da posjetite njene službene web stranice http://www.melaniemusic.net/

Želim vam ugodno slušanje!!


take-it-easy @ 17:39 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1561315
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.