Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog
ponedjeljak, veljača 25, 2008Dragi moji blogeri, ovo bi mogao nazvati kao post "iskupljenja", ne kao ono filmsko iz "Shawshanka", već naprosto se želim malo odužiti svima vama koji vrijedno radite, a ja i premalo stignem da se posvetim vama. E pa ovo jeste malo glazbeno obraćanje upravo vama. Ako mislite da sam išao nekako suviše u prošlost mislim da nije baš tako, jer ovo što ćete poslušati je napravljeno - za budućnost.

Nekako je bilo vrijeme konzumnih dana ljubavi, ne nije riječ o onom poznatom trgovačkom lancu, već o našoj svakodnevnici kada smo izloženi nekim utjecajima koji i nisu baš najbolji. Jer ljubav nema ama baš nikakve veze sa nekim posebnim danima ni sa novcem uopće, ako mislite da jeste onda se preispitajte.I još sam nešto primjetio. Zadnjih dana, pa i tjedana sam izčitao prave virtualne bitke na našoj cijenjenoj naslovnici. Ja sam se suzdržao, jer nisam htio upasti u zamku kao neki od vas. Međutim za to vas uopće i ne krivim, već smatram da ste na neki način žrtve. Naime jasno mi je da vas zanimaju neki događaji iz bliske prošlosti, no ta prošlost bi trebala biti mnogo bliža meni, jer ja sam neposredan svijedok jednog vremena.

Koje je bilo drugaćije od ovoga, ne želim ga uljepšavati, ali vjerujte mi da je u "mojo" doba mladosti mladima bilo lakše. Ova glazba jeste iz toga doba, vremena kada se je lakše živjelo, pri tome mislim na one koji pripadaju onome što bismo mogli nazavati srednjem staležu, a njega je bilo i ponajviše. Ne, nije nam bilo idealno, no nismo trebali strijepiti za otkazom, nismo peglali kartice i nije nas neki zločesti poslodavac smio  izrabljivati. I ako mislite da nam je bilo loše, samo promislite kako je većini danas u "Lijepoj Našoj".Ovu glazbu dakako poznajete, a možda i ne. Naime ovaj sastav je bio nešto kao domaća "Abba". Izdali su ogroman broj gramofonskih ploća i bili su zasigurno najproduktivni i vjerujem i najbolji pop sastav vremena prije nego se je poćela raspadati ova bivša državna zajednica.

Ja se sjećam tih 70.tih godina kada sam uživao u toj mjuzi. Ona se je vrtila na podjednak način u Splitu, Ljubljani ili Bitoli, zbilja ova sam mjesta naveo nasumce. Ako vas zanima kako je bilo s glazbom u to doba, evo i to ću vam napisati. Naime svaki dio te velike državne zajednice je imao nešto specifično narodno, bilo to izvorno ili novokomponirano, no u isto doba se je stvarala u svim krajevima i pop i rock glazba.  I vjerujem da je najvećim dijelom  bila i kvalitetnija od ove sadašnje. Sastav Novi Fosili je svirao glazbu koja je lako ulazila u uho, rado se pjevušila, ukratko gotovo svatko se je uspio u njoj pronaći. No ako mislite da je to tek obićan pop, onda vjerujem da niste baš u pravu. Naime genijalnost je najčešće u jednostavnosti. Pa tko bi drugi osim Fosila u tako pjevnom tonu svirao o jednoj "košulji plavoj", a pjesma je zapravo posvećena jednom pilotu plavcu, koji je nesretno stradao.

One najvažnije godine ovog sastava su upravo obilježile dvije pjevečice, Djurdjica i Sanja ( Doležal ). Ova prva, koja je  preminula tako nesretno mlada, je obilježila prvo razdoblje. Bilo je to doba kada je nasnimljen najveći broj hitova. Tek kasnije će se shvatiti da je to glazba koja nadilazi vrijeme stvaranja.

Sanja je pristupila sastavu nešto kasnije. I odlićno se je uklopila. A i kod nje je vrijeme pokazalo da je bilo gotovo dostojna (u glazbenom smislu) zamjena za Djurdjicu. No bila je i nešto više. Ona se je saživjela sa glazbom Novih Fosila, bilo da je rijeć o novim skladbama ili nećem starijim. I pokazalo se da odlićno pjeva one pjesme, koje je nekoć Djurdjica.

Budući da ima jako malo videozapisa od ovog naj naj pop sastava bivše države sam se odlućio za ovo:
A za to vam treba ponešto više vremena. Uzmite si ga - i uživajte.

S ljubavlju - Take.

UPDATE 25.02.2008.:

Nažalost je ovaj post bio greškom izbrisan. Isti sam vratio iz Google-ove privremene memorije. Komentare nažalost nisam mogao. Sorry.

take-it-easy @ 08:45 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1563353
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.