Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog
petak, rujan 29, 2006( "Call Of the Search", 2003.g. , istoimeni album )

Evo započinjem malo s bluesom, u predstavljanju ove nadarene mlade umjetnice. Katie Melua, porijeklom iz Gruzije, a odrasla u Sjevernoj Irskoj, je več kao mlada podigla dosta prašine u glazbenom svijetu. I možda čete nači nekih dodirnih točaka sa jednom drugom umjetnicom, koja je njoj bila uzor, no prepuštam vam da sami donesete zaključke, da vas ne uskratim u vlastitom otkrivanju.

Katie Melua baš nije planirala da postane glazbena umjetnica, kao tinejđerka je bila zaokupljena političkim mislima, u naivnom razmišljanju da če moči promijeniti svijet nabolje. No ona to ipak čini, ali ne na način kako je prvobitno zamišljala.( "The Closest Thing to Crazy", 2003.g., album "Call Of the Search" )

Kad je imala petnaest godina sudjelovala je na jednom televizijskom natjecanju u Velikoj Britaniji, te tu i pobijedila. Njena izvedba pjesme "Without You" je bila toliko kvalitetna, da je tim nastupom zapravo utabala put svojoj glazbenoj budučnosti.

A posebno se dojmila producentu Mike Batteu, koji joj ponudio na tako reči "neviđeno" ugovor za nekoliko albuma unaprijed, jer je bio uvjeren u njene izuzetne glazbene mogučnosti. I nije pogriješio.

Katie je imala svoju zvijezdu, uzor ( odgovor če vam dati pjesma "Faraway Voice" ), koja je u velikoj mjeri bila vodilja njene glazbene budučnosti. 

Zajedno sa svojim producentom je mlada Katie Melua isprobala razne glazbene pravce - jazz, blues, folk nastoječi u svemu tome pronači najbolje sebe.( "Faraway Voice", 2003.g, album "Call Of the Search" )

Evo, ovom pjesmom nekako zaokružujem njen prvi album, kojim je u Velikoj Britaniji bila na samom vrhu top lista. 

Kada slušamo pjesmu po pjesmu ove mlade pjevačice, onda počinjemo shvačati zašto je njen producent ne samo u nju vjerovao, nego i predviđao da če postati slavna. 

I zaista zanimljivo je kada se pripomene da je ova tako mlada pjevačica nastupala čak i sa Queen, sudjelovala na Band Aidu 20,  te nastupila i sa drugim poznatim umjetnicima. ( "Nine Million Bicycles", 2005.g., album Piece by Piece" )

Inače prije nego što se je pojavio ovaj njen drugi album, je onaj prvi u večinu zamalja stigao s dosta zakašnjenja, tako da su mnogi mogli od Katie odjednom upoznati - dva albuma.

I kad pogledate ovaj spot o milijunima štošta, onda se možete jednostavno prepustiti jednom putovanju, koje če goditi i oku i uhu.

A što je ono po čemu Katie Melua posebno oduševljava? Pa nema tu nekog velikog scenskog spektakla, atmosfera je prije svega intimna, bliska - upravo onakva kakva pristaje njenoj osobnosti i glasu.( "Piece by Piece, 2005.g, istoimeni album )

Evo ovdje možete poslušati naslovnu skladbu, prilikom nastupa u jednoj TV emisiji.

Album naprosto oduševljava. S jedne strane imamo vrijednu glazbu, a iza svega stoji gotovo krhka, naizgled jedva tek odrasla osoba. Pjesme su joj često jednostavne, ponekad nose i nešto pomalo tužnog, naprosto odražavaju jednu mladu glazbenu ličnost. 

Katie inače opisuje svoje djetinjstvo kao sretno, odrasla je u obiteljskom skladu, a živjeli su po strani od mnogih političkih i religioznih bura, koje su mučile to podneblje. Tako nije bilo ništa čudno što je Katie išla u katatoličku školu, a brat u neku drugu, to njima nije bio problem, važno je bilo školu - završiti.( "Spiders Web, 2005.g. , album Piece by Piece" )

Ova pjesma ima za temu rasizam - umjetnica to objašnjava ovako: "The piano keys are black and white / But they sound like million colours in my mind". Ta pjesma je kao jedna mala priča za sebe, ispričana glazbom.

Inače cijeli album oduševljava svojom iskrenošču, idealizmom, spontanošču i naravno mnogim romantičnim crtama.

Evo još jedne lijepe, kristalno jasnim glasom otpjevane skladbe sa albuma,  "Just Like Heaven" - inače naslovne skladbe za jedan film:I tako smo čuli zapravo mnogo, jer ona je objavila tek dva albuma, ne računavši neke singlice ili DVD. 

Katie Melua če hrabro otpjevati i po koju glazbu slavnih umjetnika, svejedno bio to neki velikan iz bluesa ili npr. Bob Dylan. I te njene interpretacije nemaju namjeru nadmašiti originale, tek su jedno traženje izražaja jedne mlade umjetnice.

No ona je sebe, svoje mjesto zapravo več pronašla, i več je dobila i vrijedne nagrade. Poželiti čemo joj još mnogo uspjeha, a po njenom pristupu glazbi, možemo naslutiti da če nas obdariti još sa mnogo dobroga.

Pa sretno Katie !!!

http://www.katiemelua.com/ - Katie Melua Official Website( "I Cried For You, 2005.g, album "Piece by Piece" )
take-it-easy @ 03:57 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1562167
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.