Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog
subota, veljača 2, 2008Nezahvalno je nabrajati glazbenike koji su svojim stvaralaštvom obilježili neko razdoblje jer uvijek će biti onih vrijednih no istodobno i neprimjećenih, kao što se često i ljudi mimoilaze jer naprosto nemaju "umjetničke sreće".

No zasigurno neću pogriješiti ako napišem da su npr. Edith Piaf ili Jacques Brel ušli u legendu francuske šansone 20. stoljeća. No legende su ujedno sjećanja na nekog, nešto čega više nema, što nam je dostupno tek preko slova, filmskih ili tonskih zapisa.

Ponekad međutim imamo sreću da je netko još uvijek s nama, te ne bismo smjeli dopustiti da ne odemo na neki koncert koji će u našem kraju  biti vjerojatno i posljednji.Juliette Gréco je ovu pjesmu otpjevala još početkom 50-tih, Edith tek nekoliko godina kasnije. Ono što ih spaja jeste podneblje. Životne sudbine i putevi im se poprilično mimoilaze.

Edith je ona koja je bila glazbeno "uspješnija", no i jako bolesna i u toj nesretnoj konstelaciji jeste upravo izgarala pjevajući ujedno svoje najbolje pjesme. Njena himna ljubavi, ne žalim ni za čim odveli su ju u glazbenu vjećnost.

Juliette odrasta u sređenijim prilikama, možda bolje napisati "vojničkim".  Iako ju je majka odgojila kao zrelu ličnost, nije dobila roditeljsku toplinu.

Životno se bavi i glumom i pjevanjem. Postaje miljenica J.P. Sartrea, J. Preverta i A.Camusa koji za nju pišu i tekstove. Njena glazba je intelektualnija.Juliette, koja je mnogima bila inspiracija, pored uspona je imala i svojih padova. Preko glazbe, koja je u velikoj mjeri i odraz njenog življenja nastojala je odaslati iskrene poruke. Pri tomu je željela da svaka pjesma, ma kako kratka bila, bude ujedno što vrednija.

Pored pjevanja šansona je nastupila i u kazalištu, a imala je i svoje radijske emisije preko kojih je pronalazila glazbene talente.

I kroz sve ove godine mnogi od onih koji su joj bili pratnja ili poticaj sada su dostupni samo još preko svoje ostavštine.

Ona nam dolazi u veljači u Zagreb i nemojmo si dopustiti da ju ne poslušamo, jer i ona će kao većina njenih suvremenika - otići u legendu.take-it-easy @ 04:39 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1559055
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.