Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog
četvrtak, studeni 29, 2007Kada se dogodi veliko zlo u nekoj maloj sredini, onda je to vijest dana. No isto tako vijest ko vijest ode u zaborav. Tek se usput spomenu još neki slučajevi, koji ukazuju na jednu zabrinjavajuću pojavu.

No da odmah pojasnim, novinare ne treba optuživati za senzacionalizam, isto kao što je besmisleno poslati pismo zabrinutosti Predsjedniku Republike.

Mi smo ti koji snosimo dio naše odgovornosti, da bude što manje nesretnih sudbina. I naša blogosfera nije nešto imaginarno, virtualno, kako smo lijepo ovih dana mogli čitati.

Međutim evo nas odmah kod prve zablude, makar nje nismo ni svjesni. Kada jedna blogerica doslovce piše da je pokušala suicid, tada je dio nas napisao i komentar podrške. No jel to dovoljno??

Zasigurno ne. Zato se i najtoplije nadam da se je istoj netko obratio na nevirtualni način, da je već otprije bio s njom u jednom bliskijom kontaktu, s namjerom da joj bude istinski životni oslonac u jednoj situaciji kada nezna kamo i kako, a često i nezna zašto je to tako.A novinarski članci usput govore o različitim motivima, zašto je netko posegnuo za zadnjim sredstvom ljudskog vapaja - koje se zove samoubojstvo. Da dobro ste pročitali, tko god je digao ruke na sebe, to je ustvari bio zadnji, na žalost uzaludan vapaj za pomoč, jer nakon tog očajničkog čina povratka nema.

I ne bi smjeli nipošto biti tako ograničeni da ako uspijemo prepoznati da je netko ugrožen da istome kažemo "Drž se, samo hrabro, ja sam uz tebe, ma ima još mnogo toga goreg, savladati češ ti to". Opasni su ponekad ovakvi savjeti.

Naime oni doista suicidalno ugroženi nisu izgubili tlo pod nogama zato jer su dovoljno jaki, takve mogu uzdrmati i manje nevolje, koje večina nas i ne prima suviše k srcu. Njih će pogoditi neuspjeh u školi, relativna neimaština, gubitak jedne prve ljubavi, pa sve do možda tako nešto banalnog ( u smislu ove tematike ), kao što je to možda smrt nekog glazbenog idola.

Mnogo je tu razloga, i trebamo biti obazrivi, veliku pomoč koju mogu dobiti, jeste upravo od nas, od prijatelja, znanca, obitelji.

No jedno moramo svi u ovo surovo doba divljeg kapitalizma punog nepravde, što može dodatno zakomplicirati situaciju, shvatiti. Trebamo se učititi da budemo senzibilniji prema našoj okolici, ljudima s kojima komuniciramo.Svi mi živimo u našem malom mikrokosmosu, u kojem nam je dužnost da se ponajprije pobrinemo o svojim najbližima. Jer u konačnici može postojati situacija kada nam je netko vrlo blizak ozbiljno ugrožen.

Kako se često govori o nekome kako je bio uzoran đak, kako je bio vječito nasmješen, pjevušio, a mi posve u šoku kad se nešto dogodi.

A to samo zato što se nismo potrudili da budemo barem koliko je to moguče i psiholozi, makar iz kučne radinosti, a takvi mogu ako se prime ozbiljno "posla" postići i najviše.

Svaki smjeh, osmijeh, "bezbrižno" ponašanje valja imati svoje utemeljenje, a oni kojima nije lako vrlo često će sagraditi paravan, da sakriju ono što ih mući. Budimo uz njih i učimo se slušati, makar i čuli ne preko riječi.

A ako i saznamo da nekoga nešto mući, nek nam ne bude teško da se istinski angažiramo, ako treba nek se i sami preznojimo ( jer to ne ubija nužno ) al neka saznamo što je onom drugome tako nesavladivo.

I pri svemu tome ne zaboravite - vapaji za pomoć su često vrlo tihi i obavijeni - osmjehom.

KORISTAN LINK, PREPORUČAM GA SVIMA:  http://ss-ri.hr/su_suicid_A.htm

VAŽAN UPDATE 03.12.2007.: KADA SE DOGODI ZLO, TADA BI MEDIJI TREBALI POSTUPATI KRAJNJE SUZDRŽANO, A NE PISATI "VELIKE" ČLANKE, KOJI NISU ZNANSTVENI, VEČ SLUŽE NAŽALOST GOTOVO ISKLJUČIVO PODIZANJU TIRAŽE. NO PROBLEM JESTE, KADA TO PROČITAJU DJECA KOJA SU I SAMA U NEVOLJI, TADA POSTOJI OPASNOST OPONAŠANJA, RADI SE O JEDNOM DOKAZANOM FENOMENU. ZATO APELERIM NA ODGOVORNOST, DA SE NE POTAKNU NOVE TRAGEDIJE.

DODATNU NEPRIMJERENOST, KOJU SAM IMAO PRILIKE PROČITATI JESTE OBJAVLJIVANJE IMENA I PREZIMENA, SLIKA TIH MALOLJETNIH ŽRTAVA - KOLIKO JA ZNAM TO SE KOSI SA ZAKONSKIM NORMAMA, ONE MORALNE NIJE POTREBNO NI SPOMINJATI. 

Korišteni glazbeni zapisi: . Air, "The Playground Theme" - Philip Glass, "Morning Passages" - Superchick, "Stand in the Rain.

take-it-easy @ 00:45 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1557304
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.