Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog
četvrtak, travanj 17, 2008Dragi prijatelji,

vi koji ste s menom već skoro dvije godine ćete se možda malo zabrinuti, a možda i nećete. No da vam odmah pojasnim sve što ću sada napisati je prije svega dobronamjerne prirode. Tek želim da ćujem i Vaše mišljenje, no i mišljenje onih koji ovaj blog zaobilaze iz raznih razloga, bilo da ih ne zanima, ne stignu ili upravo zbog njih ovo sve i pišem. Stoga umoljavam vas, budite toliko ućtivi i napišite svoje mišljenje pa čak ako i ne volite ovaj blog. Komentar vam neće biti izbrisan, bez ozbira što vi rječima iskazali.

Svi znamo da je blog jedna lijepa stvar, alati su tu kojima se možemo odlićno poslužiti, dostupni smo širem krugu ljudi, možemo imati posjetitelje čak sa drugih kontinenata.No evo nas odmah i kod problema. Naime nikakav problem nije kad upišemo neku svoju misao pa makar bila i neuka, nezrela. Sve dok se nismo ogriješili o neke norme ponašanja ne trebamo očekivati nikakve posljedice.

Prave poteškoće naiđu onda kada koristimo materijale koje je netko drugi proizveo. I ako sada mislite na "krađu fotografija" kako sam danas pročitao na jednom fotoblogu, onda je to tek jedan dio problema.

Vi svi volite popularne stranice kao što su to youtube, dailymotion ili neke druge, gdje se može pronaći mnoštvo glazbe. I imate lijepe playere i pripadajuće kodove i lijepo to možete instalirati na vašem blogu. Super, niste ništa ukrali, a imate glazbu. I jeste li sada nešto promislili?
Gotova sva glazba koju slušate podliježe copyrightu. Znaći ono što vi uživate slušati je netko umjesto vas najčešće neovlašteno stavio na internet. To što je to stavio netko drugi ne umanjuje činjenicu da vi slušate neovlašteno glazbu isto kao što se na ovom blogu nalazi nekoliko tisuća pjesama za koje nemam nikakvog prava distribucije.

No kako ipak to sve skupa funkcionira? Pa vrlo jednostavno. Kada stavite glazbu na internet tada svaki put prilikom aploadanja kliknete tamo gdje izjavljujete da vi posjedujete sva moguća autorska prava na snimljeni materijal.

Youtube i slićni znaju vrlo dobro što rade. Prije svega jako dobro zarade, a vi ste ti koji platite kako mi u Dalmaciji kažemo "buletu". Čim se netko od diskografskih kuća pobuni, youtube se pravi kao svetac i skine glazbeni materijal sa neta svjestan da će isti možda tek nekoliko minuta kasnije netko drugi ponovno aploadati i tako u nedogled.
Tako je to otprilike sa glazbom. A nije mnogo drukčije ni sa slikovnim materijalom. Bez obzira dal se radi o omotnici neke ploče ili o vrhunskom fotografskom dijelu, gotovo uvijek ćete na internetu naći nešto što podliježe copyrightu.

Osobno imam puno razumijevanje za autore koji se bune što im netko koristi njihov fotomaterijal. Gotovo da nema argumenata kojima bih mogao proturijećiti. Možda jedino kada se radi o nekim sjajnim slikama djeteta, osobe koja nije ni znala da će biti slikana. Pa zamislite da imate mogućnosti otputovati u neki egzotićni kraj, u Južnu Ameriku i tamo uslikate nekog naturščika i kad se vratite kući dotićni naravno pojma nema da je postao vaša zvijezda.

Mislite da se varam? Ne, znam slućajeve gdje su takve slike postale fotografije godine u svjetskim razmjerima. Nije potrebno ni sanjati koliko se je na tom zaradilo.
No to je jedini primjer, gjde se taj copyright na neki način može osporiti. Najčešće međutim ne. Sjajnih sam slika vidio i od naših fotoblogera i ne bih želio ikome da išta uzmem.

Al kad gledate moj blog, sve što sam na njemu napravio pronaći ćete jednu sintezu. Nešto novog nastalo iz glazbe (copyright), slika (copyright) i mojih rijeći. Kod onog zadnjeg nisam nikada pisao upozorenja na mojem blogu, niti sam ugrađivao neke copyscape alate itd.

E sad nakon ovih dosta rijeći ravno iz glave, pa zato oprostite na nesavršenosti, da dođemo do srži problema.

Što vi mislite da li bih ja trebao pobrisati sav slikovni pa čak i glazbeni materijal na koji ja nemam apsolutno nikakvo pravo prikazivanja na internetu. Znam neće me youtube tužiti, neće ni vas, no pitanje je to savjesti i zdravog razuma.
Molim za mišljenje i kolege fotoblogere, znam teško mi je za ponadati se da ću moći proćitati njihovo razmišljanje.

Ja inaće često mislim o svemu ovome, no moja "misija" nije nimalo laka. Jer želja mi je prezentirati što više glazbenog materijala a istodobno glazbu pojasniti na moj način. Naša draga blogerica B. je napisala "Slikom ću ti reći", a ja nadopisujem - i slikom ću glazbu objasniti.

Razmišljam kako da se nosim sa ovim ozbiljnim problemom. Svjesan sam kada pišem npr. o Boliviji da mi je nemoguće nabaviti odgovarajuće slike iz te zemlje makar pokucao na vrata naše kompletne blogosfere. A gotovo bi bio pred nepremostivim preprekama kada bih kod svake slike se dopisivao sa autorima iz cijeloga svijeta. To je nemoguće jer moj rad nastaje spontano, intuitivno i takvim načinom bi se ugasio.
Problem sam riješio jednim dijelom. Blogerica luna13 mi je stavila na slobodno raspolaganje cijeli njen fotografski materijal. No upravo poštivajući nju nisam taj isti ugrađivao u glazbene spotove, jer i takve radim. Jer glazbene spotove gleda cijeli svijet, ne samo posjetioci mojeg bloga.

Dragi blogeri ja vas molim za konstruktivne komentare. Oni će mi poslužiti u mojem daljnjem radu ili neradu. Ne nemojte se uplašiti nije u pitanu ni Matija, ni demonstrativno odlaženje, niti mi je bilo tko osobno što predbacio. Riječ je o meni osobno, koji želim prije svega živjeti - pošteno.

I ako ste već sve to pročitali ili možda tek ovu završnu rečenicu evo još ću jednom upisati što sam već jednom učinio.
Prije nekoliko mjeseci sam upisao da bih me veselilo kad bi neki fotoblogeri bili spremni da i njihove uratke koristim u svojim glazbenim pričama. Dogodilo bi im se isto kao blogerici luni13. Svaki put kada koristim nešto njeno, navedem to kod slike. Hvala.

( Malo sam ugradio glazbenog materijala, da bude lakše čitati, a ako želite možete i samo slušati ili gledati slike, e da dvije od njih su moje autorske, ako ne znate koje su - e one dvije najlošije)

Take_It_Easy.

take-it-easy @ 20:44 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1563353
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.