Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog
subota, rujan 23, 2006( "Gypsy", 1970.g, album "Very Eavy, Very Umble" )

Evo ja mislim, da slika sve kaže. "Dedek" ima puno razloga, da slavi obljetnicu postojanja Uriah Heep, koji eto več 36 godina gotovo bez prestanka djeluju i sviraju, i dan danas su rado viđeni gosti širom svijeta.

A nije baš sve počelo tako, što bih upučivalo na takvu dugovječnost jednog sastava. Kada su se pojavili, se je naročito američkim glazbenim kritičarima "dizala" kosa na glavi, toliko mnogo, da je jedan od njih ( nažalost mu ne znam ime, niti jel je sve to preživio ) doslovce izjavio, citiram: "Ako ova grupa uspije, ja ču se ubiti". Ja se nadam da to ipak nije učinio.

I naravno ova prva pjesma "Gypsy" je naišla na opči bojkot od strane glazbene kritike a i medija. Jedinu iznimku su činili upravo Nijemci, koji su sastav od samog početka "prigrlili". Njima se je je pjesma dopala, a ostatak svijeta je za nju saznao tek nekoliko godina kasnije.( "Lady in Black, 1971.g. album "Salisbury" )

Čak i kod drugog albuma, sa pjesmom, koja je kasnije postala naknadno hit  u dosta zemalja, nije bilo mnogo drukčije.

A šta je to kritiku toliko zasmetalo?  Pa ja bih to objasnio ovako - pobrkali su lončiče, jer su upali u zamku da ih uspoređuju sa Zeppelinima, Deep Purple ili npr. sa Black Sabbath. A uspoređivati nije bilo baš najsretnije rješenje, jer je njihova glazba bila drugačija od sva tri spomenuta sastava, oni su naprosto svirali nešto "četvrto".

Naime, kao što je svaki od gore spomenutih sastava bio po nečemu specifičan, tako je to bio i Uriah Heep.

I njih se može ubrojiti u pionire hardrocka, ali njihova ostvarenja su bila specifična po melodioznim, romantičnim, pa čak i fantastičnim glazbenim crtama, i to sve skupa popračeno pjevanjem više članova sastava.

E to je shvatila publika, koja je u njima pronašla nešto, po čemu se su se razlikovali od drugih sastava, i nije ni čudo što su uspjeli održati do današnjeg dana.( "July Morning", 1971.g. album "Look at Yourself" )

No kad su objavili album sa sada več legendarnom pjesmom "July Morning" su napokon postali slavni u večem dijelu svijeta. Uslijedile su godine marljivog rada, objavljivanje cijele kolekcije ploča,  a i ono najvrednije, što ih je uvijek povezivalo sa njihovom publikom - njihovi koncerti. Održali su ih uz bezbroj zemalja, a jedan su od rijetkih sastava te vrste, koji su dobili dozvolu da sviraju čak u tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Naravno, kao što se događaju u životu promjene, je kroz dugi niz godina, i kod njih povremeno dolazilo do nekih promjena, što se tiče članova sastava.

No bez obzira, što danas svira i pjeva samo jedan član iz one najprvobitnije postave, a to je Mick Box, sastav je održao kroz cijelo vrijeme svoj glazbeni kontinuitet, a to se može najbolje primjetii ako se posjeti neki od njihovih koncerata.( "Sunrise", 1973.g., album "The Magician's Birthday Party )

Možda je najznačajnija promjena u sastavu bila, kada ga je 1976.g. napustio pjevač, ujedno jedan od osnivača prvobitne postave, David Byron, no samostalna karijera mu nije uspjela, a i životni put je završio kao alkoholičar. 

Zamijenio ga je John Lawton, koji je ostao prije svega zapamčen po pjesmi "Free Me". Inače več sam spomenuo, da kod Uriah Heep ne pjeva samo jedna osoba, tako da se ponekad neka promjena toliko i ne osjeti. 

Evo možete poslušati kako Uriah Heep zvuči sa njim:( "Free me", 1977.g. album "Innocent Victim" )

A da stavio sam i ovu sliku, gdje su sličice skoro svih albuma, koliko su objavili Uriah Heep. 

Godine 1986. je nastao kod Uriah Heep mir u "kuči", od tada imaju postavu, koja se do današnjeg dana nije mijenjala.

"Dedeki" kako ih ja volim od milja nazvati sviraju veselo i dan danas. I oni se ne trebaju brinuti za popularnost. S jedne strane je tu toliko objavljenih albuma, vjerojatno ne znaju ni sami broj, a s druge gdje god stigli nastaje prava rock veselica.  

Pa onda mi dođe da zaključim, ako se Stonesi i dalje kotrljaju, U.H. se lijepo zajedno s publikom zabavljaju, i ne vjerujem da gledaju toliko "s visoka" kao njihove "glamour" kolege.

Samo vi nama i dalje svirajte, a ako čujem da ste negdje blizu, evo i mene. 

Ugodno slušanje vam želim!!!( "The Wizard", 1972 g. , album "Demons and Wizards" )
take-it-easy @ 19:18 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1561438
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.