Moj glazbeni svijet
Take it easy
ALL TIME SONGS


Tag: Freddie Mercury

Tag: Eva Cassidy

Tag: Jethro Tull

Tag: Louis Armstrong

Tag: Filmska glazba

Tag: The Beatles
TagList
NAPOMENA - NOTE
  • YOU CAN LISTEN TO THE MUSIC BY DOUBLE-CLICKING ONTO THE PICTURES - AKO ŽELITE SLUŠATI GLAZBU, KLIKNITE NA SLIKE
Blog
subota, rujan 16, 2006( "Chariots of Fire", 1981.g, izvedba 2001g. )

O Vangelisu mislim napomenuti ponešto iz njegovih mlađih dana, jer predstavlja određenu zanimljivost, no ne mislim u ovaj mali osvrt uvrstiti neke glazbene uratke, koji se naprosto ne uklapaju u ovo što čete moći poslušati.

Ponajprije Vangelis je, kao što je to često kod budučih umjetnika, več u djetinjstvu pokazivao da se baš ne namjerava pokoriti nekim ustaljenim običajima. Tako je počeo komponirati kad je imao samo četiri godine, i naravno nisu ga zanimale poduke iz klavira, on je to naprosto odlučio da sve nauči sam.

Samo da napomenem još jednu možda ne toliku zanimljivost, tek jedno malo podsječanje - Vangelis je još tamo u 60.tim godinama imao svoj sastav "Aphrodite's Child" sa Demis Roussosom. I još dok je taj sastav postojao, je sa svojim pjevačom postigao veliki hit "Rain and Tears" . No to sam spomenuo tek usput, Demis je kasnije išao svojim uspješnim putem no glazbeni razvoj Vangelisa je išao ipak drugačijim smjerom.( "Blade Runner, 1982.g. )

I premda se je Vangelisov sastav raspao 1972.g., on se nije odmah odvojio od svog "progresivnog rocka", o čemu svjedoči npr. glazbena suradnja sa pjevačem grupe "Yes".

Međutim umjetnik se je postepeno u sve večoj mjeri počeo baviti komponiranjem filmske glazbe. Vangelis je zapravo u največoj mjeri bio skladatelj i ujedno začetnik onoga, što zovemo "elektronskom glazbom".

Svoje prve velike uspjehe je postigao u suradnji sa poznatim redateljem Ridleyem Scottom, kojii je itekako poznat po brojnim, vrlo uspješnim filmovima. Plod te suradnje je bio upravo Oscar, kojeg je Vangelis "zaradio" svojom glazbom za film "Chariots of Fire". Ja sam inače namjerno izabrao orkestralnu izvedbu od "Chariots of Fire" - koncertnu izvedbu, koja je nastala na početku slijedečeg tisučlječa.

Ako bacite samo letimičan pogled na stvaralaštvo Vangelisa, pronači čete cijeli niz ploča, odnosno brojne filmove, za koje možda niste možda ni promislili da je upravo on napisao glazbu.Evo još jedno ostvarenje Redleya Scotta, nastalo 1992. godine  - "1492 - Conquest of Paradise" - film iznimne ljepote, sa izvrsom glumom Gerarda Depardieua ( u ulozi Kolumba ), film bogat slikama lijepih krajolika, ali i i ostvarenje sa izvrsnom glazbom slavnog Vangelisa. Skladateljevo ostvarerenje je nominirano za Golden Globe, a doživjelo je golemi uspjeh širom svijeta. 

Inače u zadnjih 30.tak godina, Vangelis je izdao bezbroj ploča, bilo samostalnih radova, bilo kompilacija vezanih uz neke filmove, a nekih ploča i nema, trebate pogledati film, pa čete i čuti glazbu. Evo mali glazbeni podsjetnik na film "Alexander", koji je nastao 2004. godine, ovdje je opet jedno drugo vrijeme radnje i glazba kao što je to inače kod Vangelisa, savršeno se uklapa u film:Naravno, moglo bih se još puno toga napisatii o Vangelisu, pa evo još samo nekoliko zanimljivosti. 

Vangelis je komponirao himnu za Svjetsko Nogometno Prvenstvo 2002.g. ( postoji naravno videospot ).

2001. godine je objavljena njegova "Mhytodea", inače komponirana još 1993. g. NASA  koristi ovu temu kod svojih Mars misija.

Vangelis živi u zemlji, u kojoj se je i rodio, u Grčkoj, u Ateni.

A za kraj opet nešto iz početka. Ne nije u pitanju ista skladba, nego koncert. Ponajprije ste mogli čuti Oskarom nagrađenu skladbu, a za kraj zasigurno glazbeno izuzetno vrijednu "Movement 5" sa choralne simfonije "Mhytodea", uostalom na snimci vam je sve što je važno naznačeno. Ovo je inače ono što spada u "ozbiljnu" glazbu, nemojte se "preplašiti", nego se samo opustite, i možete razmišljati o NASI, svemirskim brodovim, bezkrajnim svemirskim prostranstvima, zvjezdama......


take-it-easy @ 01:06 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
TagCloud
Take It Easy banner
  • take_it_easy
Take i turizam

Brojač posjeta
1561448
Idemo u...
Index.hr
Nema zapisa.